You are here

Οριζόντια η εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ

03/05/2023 14:19

Οριζόντια θα εφαρμοσθεί το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, σε όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο διάταγμα του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.

Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι «όταν αναφερόμαστε στο γάλα, εννοούμε όλα τα είδη γάλακτος, είτε φρέσκο ή παστεριωμένο, σκόνη ή συσκευασμένο γάλα ζαχαρούχο και άλλα είδη. Το ίδιο ισχύει και για τις παιδικές τροφές, τις παιδικές πάνες, τις πάνες ενηλίκων και των άλλων προϊόντων που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προϊόντων όπου θα μηδενιστεί ο ΦΠΑ».

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Καραγιώργης επανέλαβε ότι «το μέτρο θα εφαρμοσθεί οριζόντια για κάθε κατηγορία προϊόντος, ενώ θα καταγράφεται η προηγούμενη τιμή του προϊόντος και δίπλα η τιμή του χωρίς ΦΠΑ».

Με αυτό τον τρόπο θα είναι ξεκάθαρη για τον καταναλωτή η διαφορά στην τιμή.

Όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν εκ μέρους οργανωμένων φορέων, για τον κίνδυνο το όφελος να μην φθάσει στον τελικό αποδέκτη, που είναι οι καταναλωτές, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι «η υπηρεσία εδώ και δύο εβδομάδες προβαίνει σε ελέγχους καταγράφοντας τις υφιστάμενες τιμές των προϊόντων, ώστε να γίνει σύγκριση με τις τιμές μετά την εφαρμογή του μέτρου και να διαπιστωθεί κατά πόσο το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, εφαρμόζεται σωστά από όλες τις υπεραγορές».

Σημείωσε ότι η υπηρεσία δεν θα διστάσει να καταγγείλει μια επιχείρηση που δεν συμμορφώνεται, ή όπου παρατηρείται παρατυπία.

Καθησύχασε επίσης, ότι θα συνεχιστούν οι αυστηροί έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του μέτρου, σε όλα τα καταστήματα και υπεραγορές.

Αδημονούν οι υπεραγορές για τον τελικό κατάλογο

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι υπεραγορές, οι οποίες αναμένουν από το υπουργείο Οικονομικών τον τελικό κατάλογο ο οποίος θα περιλαμβάνει λεπτομερώς όλα τα προϊόντα και τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου, δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου.

«Αναμένουμε τον κατάλογο από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προετοιμαστούμε καταλλήλως για την εφαρμογή του μέτρου μέχρι την Παρασκευή», είπε.

Σημείωσε ότι «εάν η εφαρμογή του μέτρου θα είναι οριζόντια για κάθε κατηγορία προϊόντος τότε για εμάς θα είναι πιο απλή και εύκολη η προετοιμασία».

«Σε αντίθετη περίπτωση, εάν γίνεται επιλεκτικά η μείωση για το κάθε προϊόν θα υπάρξει καθυστέρηση, διότι χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία».

Ο κ. Χατζηαδάμου εξέφρασε την ετοιμότητα των υπεραγορών να εφαρμόσουν το μέτρο, το οποίο όπως είπε, θα ελαφρύνει κάπως τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού από το βαρύ κόστος των αυξήσεων και της ακρίβειας.

Της Ηρώς Ευθυμίου