You are here

Πλήττουν τις εκπτώσεις οι ενδιάμεσες προσφορές

16/01/2023 10:30

Στα προ πανδημίας επίπεδα ανακάμπτει η αγορά με την κίνηση να ενισχύεται από την έναρξη των εκπτώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμόδιους, ο θεσμός πλήττεται από τις προσφορές που εφαρμόζονται πλέον διαχρονικά, εκτός νομοθετικού πλαισίου.

Την ίδια ώρα, οι εκπτώσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή και του συνδέσμου καταναλωτών, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών.

Ο λειτουργός εμπορίου και βιομηχανίας του αρμόδιου υπουργείου, Σάββας Σάββα, ανέφερε στη StockWatch, ότι αν και δεν είναι θεσμοθετημένη η περίοδος των εκπτώσεων, επικράτησε η συνήθεια αμέσως μετά τις γιορτές να γίνονται εκπτώσεις στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Στη βάση αυτή, όπως είπε, η υπηρεσία προβαίνει σε έλεγχο της αγοράς σε παγκύπρια κλίμακα, μέχρι και το τέλος του μήνα.

Ανακάμπτει στο επίπεδο 2019 η αγορά

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε ικανοποίηση για την κίνηση στην αγορά σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά, οι εκπτώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο στα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη είχαν την τιμητική τους το τριήμερο του Black Friday.

Πρόσθεσε ότι «η αγορά έχει ανακάμψει και αυτό αντανακλάται στον κύκλο εργασιών των καταστημάτων τη χρονική περίοδο 2021 – 2022, ο οποίος κυμάνθηκε στο 85% του κύκλου εργασιών του 2019».

Πρόσθεσε ότι «εάν το σκηνικό ήταν πιο χειμερινό σίγουρα οι πωλήσεις στα καθαρά χειμερινά είδη θα ήταν αυξημένες». Παρόλ’ αυτά, όπως επεσήμανε, ο τζίρος αγγίζει τα επίπεδα του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η καλοκαιρία ευνόησε και τα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων, όχι μόνο τα εμπορικά κέντρα.

Εκφυλίζεται ο θεσμός των εκπτώσεων

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, μιλώντας στη StockWatch, καυτηρίασε τις διαχρονικές προσφορές και εκπτώσεις οι οποίες όπως είπε, εκφυλίζουν το θεσμό των εκπτώσεων.

Διευκρίνισε ότι «επειδή οι εκπτώσεις δεν διέπονται πλέον από νομοθετικό πλαίσιο επικρατεί αναρχία στην αγορά αφού ο κάθε καταστηματάρχης ανακοινώνει εκπτώσεις όποτε κρίνει ο ίδιος, με αποτέλεσμα η πρακτική των εκπτώσεων να αποδυναμώνει τους καταναλωτές.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ανέφερε ότι οι προσφορές και εκπτώσεις είναι πολύ δελεαστικές σχεδόν σε όλα το φάσμα της αγοράς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το 75% της τιμής ενός προϊόντος.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, σύμφωνα με το λειτουργό εμπορίου και βιομηχανίας Σάββα Σάββα, προτρέπει τους καταναλωτές να ενημερώνονται για την πολιτική των καταστημάτων στο θέμα της επιστροφής και αλλαγής των εμπορευμάτων ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι το κατάστημα δέχεται επιστροφές και αλλαγές και κάτω από ποιους όρους, ειδικά όταν αγοράζουν είδη για δώρα.

Συνέστησε επίσης, προσοχή στις τιμές των εκπτώσεων λέγοντας ότι «θα πρέπει να αναγράφεται η προγενέστερη τιμή και ακολούθως το ποσοστό της έκπτωσης ή η νέα τιμή του εμπορεύματος».

Κάλεσε τους καταναλωτές να καταγγέλλουν περιπτώσεις παραπλανητικών διαφημίσεων και εξήγησε ότι «εάν ένα κατάστημα διαφημίζει στις βιτρίνες του εκπτώσεις 75% και εντός του καταστήματος υπάρχουν μόνο 2-3 είδη με 75% έκπτωση τότε προκύπτει θέμα παραπλανητικού χειρισμού».  

Καταγγελίες στο σύνδεσμο καταναλωτών

Οι λειτουργοί του συνδέσμου καταναλωτών ήδη έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους ανέφερε στη StockWatch, η νομική λειτουργός του συνδέσμου Βιργινία Χρίστου, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες που αφορούν κυρίως την πολιτική των επιστροφών των καταστημάτων.

Διευκρίνισε ότι «οι καταγγελίες εξετάζονται και εάν διαπιστωθεί ότι είναι δικαιολογημένες τότε θα αποσταλούν στην υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, για περαιτέρω εξέταση και επιβολή προστίμου».

Επεσήμανε ότι «οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους καταναλωτές για την πολιτική τους, όμως και οι ίδιοι πρέπει να φροντίζουν να ενημερώνονται πριν πληρώσουν ένα προϊόν, διότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιβάλλει σε μια επιχείρηση να εφαρμόζει το μέτρο των επιστροφών».

Της Ηρώς Ευθυμίου