You are here

ΠΟΒΕΚ: Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

05/01/2021 14:27

Η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι ως Οργάνωση έθεσε βασική αρχή ότι η λήψη των οποιονδήποτε υγειονομικών μέτρων θα πρέπει ταυτόχρονα και παράλληλα να συνοδεύεται με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Δυστυχώς, σημειώνει, η βασική αυτή αρχή, η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στην περίπτωση της Κύπρου δεν εφαρμόζεται.

«Πέραν των προγραμμάτων στήριξης της  απασχόλησης, τα οποία έτσι και αλλιώς οι εργαζόμενοι θα ελάμβαναν, όπως το επίδομα ανεργίας, όλα τα υπόλοιπα προβλήματα αφέθηκαν στον αυτόματο πιλότο και τον ευσεβοποθισμό ότι η πανδημία σύντομα θα τελειώσει», προστίθεται.
 
Βρισκόμαστε, σημειώνει, στον 10ο μήνα της κρίσης, η πανδημία καλπάζει και τα νέα αυστηρότερα μέτρα είναι προ των πυλών.
 
«Με έντεχνο τρόπο μετατοπίζεται η ευθύνη και οι λανθασμένοι χειρισμοί στον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Δημιουργείται ένα κλίμα τρομοκρατίας για εφαρμογή των μέτρων και των πρωτοκόλλων και αποσιωπούνται οι αυτοκτονίες, η φτώχια, η εξαθλίωση, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η τραγική κατάσταση της οικονομίας», αναφέρεται.
 
Η ΠΟΒΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει άμεσες λύσεις, στα θέματα των ενοικίων, των εξώσεων, των εκποιήσεων, τη διοχέτευση ρευστότητας, την αναστολή των δόσεων εκεί και όπου επιβάλλεται, να θέσει φραγμό στις εκβιαστικές πολιτικές των Τραπεζών, ακόμη και στους διαχρονικά συνεπείς δανειολήπτες.
 
Εν κατακλείδι, σημειώνει η Οργάνωση, σε αυτή την κρίση κάποιοι έμειναν αλώβητοι, κάποιοι κερδοσκόπησαν στις πλάτες άλλων και η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων περνά εξαιρετικά δύσκολες ώρες σε ένα περιβάλλον που η αβεβαιότητα «σκοτώνει».
 
Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ΠΟΒΕΚ αναφέρει ότι «σύνθημα «Η Κρίση θέλει Ηγέτη» επιβάλλεται να μετουσιωθεί σε πράξεις και ενέργειες που να το επιβεβαιώνουν, όχι μόνο σε θέματα υγείας αλλά και ουσιαστικής στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων».