You are here

Πρεμιέρα με δέλεαρ τις εκπτώσεις

05/05/2020 06:41

Με δελεαστικές προσφορές και εκπτώσεις άνοιξαν τα καταστήματα τους οι επιχειρηματίες λιανικού εμπορίου, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας και αναμένοντας από την κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στο θέμα των ενοικίων και στο θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων τους.

Η πρώτη μέρα της μερικής χαλάρωσης των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα και στη διακίνηση έφερε αρκετό κόσμο στους δρόμους, όχι όμως τις πωλήσεις που αναμένουν οι καταστηματάρχες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς που βρήκαν στο κατώφλι των καταστημάτων τους.

Αρκετοί καταστηματάρχες εντοπίζουν κενά στην ενημέρωση και στήριξη των καταστημάτων και ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας, η εμπορική κίνηση θα αρχίσει να θυμίζει έστω και σε μικρό βαθμό την προ της κρίσης περίοδο.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, στον πρώτο απολογισμό της ημέρας δήλωσε στη StockWatch, ότι «από τις 20 χιλ. καταστημάτων λιανικού εμπορίου άνοιξε η πλειοψηφία από την πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων, προσφέροντας εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι 60% και 70% σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες και να περιορίσουν τη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και για να φύγει το χειμερινό στοκ ώστε να ανανεώσουν το εμπόρευμα τους με καλοκαιρινές παραλαβές».

«Ο κόσμος βγήκε έξω για να ξεμουδιάσει γι’ αυτό η κίνηση είναι μεν αυξημένη στους δρόμους και τα πεζοδρόμια αλλά δεν αντικατοπτρίζεται στις πωλήσεις οι οποίες είναι πολύ περιορισμένες για την ώρα διότι οι πολίτες είναι ακόμη πολύ επιφυλακτικοί».

Οι καταστηματάρχες, είπε, «λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για ασφάλεια και υγιεινή του προσωπικού και των πελατών.  Γι’ αυτό καλούμε και τους καταναλωτές να πράττουν το ίδιο για τη δική τους ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των υπαλλήλων των καταστημάτων».

Ο κ. Κουρσάρης, ανέφερε ότι για τους καταστηματάρχες αποτελεί πονοκέφαλο η σωρεία των απλήρωτων λογαριασμών που βρήκαν στην πόρτα τους από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους και καυτηρίασε την στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ρύθμισης των ενοικίων λέγοντας ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος στο θέμα της ρύθμισης των ενοικίων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το νομοσχέδιο που προνοεί δάνεια με κρατικές εγγυήσεις τονίζοντας ότι «οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες.  Διερωτήθηκε γιατί να τους προσθέσουμε και άλλα δάνεια.  «Ποιός θα τα ξοφλήσει; Τα παιδιά και τα εγγόνια τους; Εμείς ζητούμε επιδότησης των επιχειρήσεων μας».

Χωρίς δοκιμαστήρια τα είδη ένδυσης

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου του συνδέσμου καταστηματαρχών πεζοδρόμων Λευκωσίας Λάκη Ζωίδη, ο οποίος είπε ότι οι καταστηματάρχες άνοιξαν με εκπτώσεις με στόχο να προσελκύσουν πελάτες ώστε να μειώσουν στο μέτρο του δυνατού τη ζημιά που έχουν υποστεί στον ενάμιση μήνα που ήταν κλειστοί ενώ οι πωλήσεις την πρώτη ημέρα ήταν ελάχιστες έως καθόλου, είπε.

«Τηρούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του υπουργείου υγείας, υπάρχουν γάντια και αντισηπτικά στην είσοδο των καταστημάτων, υπάρχει εμφανής ανάρτηση που πληροφορεί τους πελάτες πόσοι μπορούν να εισέλθουν στο κατάστημα. Σε αναλογία 8 τετραγωνικών μέτρων ένας πελάτης. Όλοι οι υπάλληλοι μας υποχρεωτικά φορούν μάσκες, οι περισσότεροι και γάντια» είπε και σημείωσε ότι «ευελπιστούμε σε καλύτερες ημέρες».

Διευκρίνισε ότι συστήνουν στους πελάτες να δοκιμάζουν τα ρούχα στο σπίτι τους ενώ στις περιπτώσεις που τελικά δεν θέλουν το εμπόρευμα θα παίρνουν απόδειξη εάν επιθυμούν για αγορές σε μεταγενέστερο στάδιο. Το εμπόρευμα που θα επιστρέφεται θα απολυμαίνεται, είπε.

Καυτηρίασε και ο κ. Ζωίδης τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ρύθμισης των ενοικίων τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Επιτέλους η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το θέμα του ενοικίου και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ζητούμε επιδότηση.  Όχι άλλα δάνεια», υπέδειξε.

Χρειαζόμαστε περισσότερες μάσκες

Στο θέμα της έλλειψης μασκών αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου καταστηματαρχών Λεμεσού Παναγιώτης Ξενοφώντος, λέγοντας ότι «μας έστειλε 20 μάσκες η ΠΟΒΕΚ οι οποίες ούτε για μια εβδομάδα δεν αρκούν».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέρα με τη μέρα θα ξεθαρρέψει ο κόσμος και θα ψωνίζει αφού οι καταστηματάρχες έβγαλαν πολύ καλές εκπτώσεις, αν και όπως είπε, «η κίνηση αλλά και η είσπραξη ήταν σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο από την πρώτη ημέρα».

Χρειαζόμαστε περισσότερη ενημέρωση για τη συμπεριφορά του κορωνοϊού

Ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών Πάφου Κυριάκος Κυριάκου έκανε λόγο για ελλιπή ενημέρωση σε σχέση με τη συμπεριφορά του κορωνοϊού και της ένδυσης.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «απευθυνθήκαμε στο υπουργείο υγείας και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τη συμπεριφορά του κορωνοϊού στην ένδυση και υπόδηση και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε για να έχουμε σαφής οδηγίες προς τον κόσμο και το προσωπικό μας.

Δυστυχώς άνοιξαν τα καταστήματα χωρίς να ξεκαθαρίσουν αυτά τα θέματα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού η παρουσία των αστυνομικών ήταν έντονη. Εισέρχονταν στα καταστήματα και προέβαιναν σε διάφορες υποδείξεις ειδικότερα στους πελάτες εκείνους που δεν έφεραν μάσκα επειδή δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους πελάτες που εισέρχονται σε καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Συμφώνησε επίσης με τους συναδέλφους του ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις ενισχύοντας την ρευστότητα τους μέσω επιδότησης και όχι με νέα δάνεια και κρατικές εγγυήσεις.

Ανοικτές και Κυριακή οι υπεραγορές

Σε ρυθμούς πλήρους κανονικότητας εισήλθαν οι υπεραγορές, δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου υπεραγορών Αντρέας Χατζηαδάμου, υποδεικνύοντας ότι «από αυτή την εβδομάδα οι υπεραγορές επιστρέφουν στο προηγούμενο ωράριο τους ανοίγοντας και τις Κυριακές».

Σημείωσε ότι οι υπεραγορές επανήλθαν σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή μπορούν να πουλούν πλέον και προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία των τροφίμων όπως διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, είδη θαλάσσης, μικροέπιπλα και άλλα είδη.

Της Ηρώς Ευθυμίου