You are here

Στη ζυγαριά καταναλωτή 1500 προϊόντα

08/03/2023 08:09

Στην πάταξη τυχόν αισχροκέρδειας και στη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών σε ημερήσια βάση για τις τιμές περίπου 1500 προϊόντων, στοχεύει η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του παρατηρητηρίου τιμών, που προωθεί η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή.

Ο νέος υπουργός εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, σημείωσε χθες κατά την παρουσία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, ότι το θέμα του παρατηρητηρίου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο.

Μιλώντας στη StockWatch, η αρμόδια λειτουργός της Υπηρεσίας, Αλίκη Ιορδάνου, διευκρίνισε ότι μέσω του νέου application οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται και να συγκρίνουν τις τιμές όλων των υπεραγορών και αρτοποιείων, σε ημερήσια βάση.

Σημείωσε ότι η λειτουργία του εργαλείου θα βασιστεί σε νομοσχέδιο με όρους και προϋποθέσεις για τους οποίους ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, Σύνδεσμο Υπεραγορών, Σύνδεσμο Γενικού Εμπορίου, Σύνδεσμο Προμηθευτών, Σύνδεσμο Καταναλωτών).

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, εντός των επόμενων ημερών.

Η νομική ρύθμιση θα προνοεί τον τρόπο της εξασφάλισης της ενημέρωσης για τις τιμές μέχρι 1500 προϊόντων από τις υπεραγορές με κύκλο εργασιών €8 εκατ. και άνω και από αρτοποιία με κύκλο εργασιών €1 εκατ. και άνω.

Πρακτικά, σύμφωνα με την κ. Ιορδάνου, το «καλάθι του νοικοκυριού» θα δημιουργείται με τον εξής τρόπο:

Ο καταναλωτής θα καταχωρεί το προϊόν για το οποίο ενδιαφέρεται να γνωρίζει την τιμή τη συγκεκριμένη ημέρα, και αμέσως θα εμφανίζεται η τιμή του προϊόντος σε όλες τις υπεραγορές που συμμετέχουν.

Ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την πλησιέστερη υπεραγορά, ώστε να εξοικονομεί και χρήμα και χρόνο.

Σύμφωνα με την κ. Ιορδάνου, η ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία είναι αντίστοιχη της ελληνικής «e- καταναλωτής», εκτός από τρόφιμα, θα περιλαμβάνει και τις τιμές σε είδη υγιεινής, καθαριστικά προϊόντα, φρέσκα προϊόντα και άλλα. 

Στόχος, όπως είπε, είναι να τεθεί σε εφαρμογή η νέα εφαρμογή μέχρι το Σεπτέμβριο 2023.

Η επιτροπή εμπορίου ζήτησε από τους αρμόδιους όπως το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο σε διάστημα ενός μήνα.

Αναβαθμισμένο και το παρατηρητήριο

Σχετικά με την αναβάθμιση του υφιστάμενου παρατηρητηρίου τιμών, η κ. Ιορδάνου ανέφερε στη StockWatch, ότι εκδίδεται μια φορά το μήνα και περιλαμβάνει τις τιμές 250 προϊόντων από 169 που ίσχυε προηγουμένως, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των καταστημάτων σε 400 περιλαμβάνοντας επίσης, φούρνους και φρουταρίες.

Παρέχει, όπως είπε, τη μέση σταθμισμένη τιμή της κάθε κατηγορίας προϊόντων για ολόκληρο το μήνα, η οποία υπολογίζεται με βάση τις ημερήσιες τιμές.

Της Ηρώς Ευθυμίου