You are here

Στη ζυγαριά της κυβέρνησης το «καλάθι της νοικοκυράς»

10/11/2022 06:31

Μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών από την τεράστια αύξηση τις τιμής των τροφίμων, εξετάζει η κυβέρνηση, μη αποκλείοντας και το «καλάθι της νοικοκυράς».

Ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, σε δηλώσεις του στη StockWatch αναφέρει ότι «εξετάζουμε διάφορες πρακτικές μεταξύ των οποίων και το μέτρο που εφάρμοσε η Ελλάδα με το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως και άλλα μέτρα τα οποία εφαρμόζουν ήδη άλλες χώρες για ενίσχυση και βοήθεια των καταναλωτών».

Σημείωσε, ότι τα όποια μέτρα αποφασιστούν για ενίσχυση των καταναλωτών θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από τα Χριστούγεννα.

Όσον αφορά το «καλάθι της νοικοκυράς», είπε ότι «μελετούμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοσθεί και αναλόγως θα πράξουμε. Οι οποίες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με τους διάφορους συνδέσμους υπεραγορών», ανέφερε.

Η κυβέρνηση να ακολουθήσει την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της ένωσης καταναλωτών και ποιότητας ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου, ανέφερε στη StockWatch ότι «σχεδόν το σύνολο των προϊόντων που πωλούνται στα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν επηρεαστεί από το μεγάλο κύμα ακρίβειας» και απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να υιοθετήσει το μέτρο που εφάρμοσε ήδη η Ελλάδα με «το καλάθι της νοικοκυράς», το οποίο περιλαμβάνει 51 προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή του μέτρου, θα μειωθούν οι τιμές και θα αυξηθεί ο υγιής ανταγωνισμός.

Που κυμαίνονται οι τιμές απαραίτητων τροφίμων

Σε σύγκριση των τιμών Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου παρατηρείται σημαντική αύξηση στην τιμή του χαλλουμιού κατά 21,4% ως αποτέλεσμα της διάθεσής του πλέον στην αγορά με τη σήμανση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Μέσα στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε και η τιμή του τυριού ένταμ κατά 4%, ενώ η τιμή του προϊόντος από τον Ιανουάριο του 2022, παρουσιάζει αύξηση 28%.

Το ρύζι, οι φακές, τα φασόλια και το πουργούρι παρουσιάζουν ανατιμήσεις από 4%-7% μέσα σε ένα μήνα, ενώ σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου οι αυξήσεις κυμαίνονται από 6% έως και 45%. Άνοδος σημειώνεται και στην τιμή του καφέ με τον κυπριακό να αυξάνεται κατά 10% σε έναν μήνα και 20% από την αρχή του 2022, ενώ ο εισαγόμενος καφές παρουσιάζει αύξηση 5% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο και 10% από τον Ιανουάριο.

Οι προσφορές είναι το καλύτερο μέτρο

Ο πρόεδρος του συνδέσμου υπεραγορών, Ανδρέας Αδάμου, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι οι υπεραγορές στην Κύπρο με τις καθημερινές προσφορές που θέτουν στη διάθεση των καταναλωτών σε πολύ χαμηλές και προσιτές τιμές, αντικαθιστούν το καλάθι της νοικοκυράς.

Υποστήριξε ότι «το μέτρο των προσφορών αποδείχθηκε πολύ καλό για τους καταναλωτές οι οποίοι επισκέπτονται τις υπεραγορές με το φυλλάδιο των προσφορών στο χέρι. Τα προϊόντα της προσφοράς έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση διότι περιλαμβάνουν αγαθά πρώτης ανάγκης».

Πρόσθεσε ότι «τα πρώτα χρόνια είχαν προσφορές μόνο οι μεγάλες υπεραγορές, ενώ με την πάροδο των χρόνων ακολούθησαν όλα τα καταστήματα τροφίμων ενισχύοντας περαιτέρω τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των υπεραγορών υπέρ του καταναλωτή».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 8,8% τον Οκτώβριο, από 8,7% το Σεπτέμβριο και 10,9% τον Ιούλιο που ήταν το ψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1981.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και στο StatWatch, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2021 καταγράφηκαν στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 44,2% και στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 17,3%.

Συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2021, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (21,1%), Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (13,2%) και Μεταφορές (11,9%). 

Της Ηρώς Ευθυμίου