You are here

Στήριξη EBRD για προώθηση κυπριακών προϊόντων στις ΗΠΑ

14/11/2019 10:58

Με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υλοποιήθηκε η εκστρατεία Fairway Market, πρωτοβουλία της Olive Roots Ltd, για την προώθηση κυπριακών προϊόντων στη δημοφιλή αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων Fairway Market της Νέας Υόρκης. Η εκστρατεία ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου και διήρκησε τρεις εβδομάδες δίνοντας την ευκαιρία σε κυπριακές εταιρείες να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσα από εκτεταμένη δημοσιότητα, δειγματοδιανομές και άλλες ενέργειες εντός των καταστημάτων.

Οι κυπριακές εταιρείες που συμμετείχαν στην εκστρατεία ήταν: η Little Treasure, εταιρεία παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων όπως σιρόπι χαρουπιού και άγριο αλάτι σκόρδου, η Γιαγιά Μαρία, παραγωγός χαλουμιού και τραχανά αλλά κι ενός μοναδικού μείγματος σούπας τραχανά, κατάλληλο για το πολυάσχολο κοινό της Νέας Υόρκης, το παραδοσιακό αρτοποιείο Έλενα με προϊόντα όπως κυπριακά παξιμάδια, το Mellona που αποτελεί μια μοναδική συλλογή από high-end spreads με μίξη ακατέργαστου μελιού με ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και άλλα συστατικά, και τέλος η εταιρεία παραγωγής χαλουμιού Πολυκάρπου. Επιπλέον, τα ελληνικά προϊόντα Easy Bake ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και συμμετείχαν στην εκστρατεία Fairway Market ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των Μύλων Αγίου Γεωργίου και της κυπριακής εταιρείας Σάββας Χατζηγιώρκης & Υιοι Λτδ (Μύλοι Χατζηγιώρκη).

Όλες οι εταιρείες άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις στους ντόπιους, με τις αυθεντικές τους γεύσεις καθώς και τις επαγγελματικές συσκευασίες τους.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» (Advice for Small Businesses - ASB), που υλοποιείται από την EBRD, εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας από τον Μάιο του 2017, και βοηθά μικρομεσαίες κυπριακές επιχειρήσεις να ενδυναμωθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η κυρία Nadejda Mustea, National Programme Manager του προγράμματος ASB της EBRD στην Κύπρο ανέφερε «Tο Fairway Market Campaign ήταν μια ευκαιρία για κυπριακές εταιρίες να εισάγουν τα προϊόντα τους στην αγορά της Αμερικής, αποκτώντας πρόσβαση σε μεγαλύτερο κοινό και διευρύνοντας  τις δυνατότητές τους για ανάπτυξη πέρα από την Κύπρο. Στην EBRD, υποστηρίζουμε τέτοιες παραγωγικές πρωτοβουλίες για να βοηθούμε τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε την Olive Roots για το έργο τους τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα».

Ο κύριος Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Γενικός Συντονιστής Ε.Ε, Ανώτερος Λειτουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών Fairway Market, το οποίο αναμένεται ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, όπως επίσης και τις δυνατότητες εξαγωγών τους. Δεδομένης της εξειδίκευσης της EBRD στον τομέα, είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα θα έχει επιτυχία και θα έχει θετική επίδραση στις ΜμΕ».