You are here

Τέρμα τα «ψιλά» γράμματα στα στεγαστικά

26/03/2004 12:25
Κώδικα διαφάνειας προωθεί ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών

Ευρωπαϊκό Κώδικα Συμπεριφοράς για την παροχή στεγαστικών δανείων προωθεί ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου (ΣΕΤΚ). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο κώδικας αυτός θα αρχίσει να εφαρμόζεται εθελοντικά από τα πιστωτικά ιδρύματα από τις 15 Απριλίου και αποβλέπει στην παροχή «όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους πελάτες τους».

Οι τράπεζες οι οποίες θα εφαρμόσουν τον κώδικα είναι υποχρεωμένες να δίδουν τις συγκρίσιμες πληροφορίες για τα προϊόντα που προσφέρουν, όπως επίσης και λεπτομέρειες για τους όρους χρέωσης και αποπληρωμής τους. Ειδικότερα, ο ΣΕΤΚ τονίζει ότι μετά την εφαρμογή του κώδικα θα παρέχονται στον πελάτη – καταναλωτή τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Γενικές πληροφορίες αναφορικά με τα διάφορα στεγαστικά προϊόντα τα οποία προσφέρει το πιστωτικό ίδρυμα όπως: το είδος των επιτοκίων που έχει το κάθε στεγαστικό προϊόν, όλο το επιπρόσθετο κόστος σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια, όλες οι επιλογές που έχει ο καταναλωτής στο θέμα της αποπληρωμής του δανείου, η δυνατότητα και όροι πρόωρης αποπληρωμής και επίσης, κατά πόσον η εκτίμηση του σπιτιού είναι αναγκαία και ποίος θα διεξάγει την εκτίμηση αυτή.
2. Προσωπική κατάσταση των υποχρεώσεων που θα αναλάβει ο καταναλωτής η οποία θα περιλαμβάνει πληροφορίες όπως: το ακριβές ποσό κάθε δόσης, το ολικό ποσό το οποίο θα πληρωθεί κατά την διάρκεια του δανείου το οποίο θα περιλαμβάνει και το ολικό ποσό των τόκων και άλλων χρεώσεων επί του δανείου, οι όροι πρόωρης αποπληρωμής και η εσωτερική διαδικασία επίλυσης παραπόνων.

Τα πιο πάνω, όπως υποστηρίζει ο ΣΕΤΚ, «βοηθούν τον καταναλωτή να επιλέξει μεταξύ των στεγαστικών προϊόντων που υπάρχουν στην αγορά το καταλληλότερο προϊόν για τις ανάγκες του, καθώς βάσει του Κώδικα οι πληροφορίες τις οποίες θα λαμβάνει από κάθε τράπεζα θα είναι συγκρίσιμες».

Γ.Α.