You are here

Θετική, όχι εντυπωσιακή, η πρώτη μέρα στα καταστήματα

09/02/2021 06:59

Η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου δικαίωσε τις προσδοκίες των επιχειρηματιών οι οποίοι με προσφορές και εκπτώσεις μέχρι και 70% επιδιώκουν να διαθέσουν το χειμερινό στοκ και να εξασφαλίσουν ρευστότητα για το ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό εμπόρευμα τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου είναι κλειστά εδώ και αρκετές εβδομάδες στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για να αναχαίτιση του Covid – 19 ενώ τα malls δεν λειτουργούσαν από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σημαντικές οικονομικές ανάσες από καταναλωτές

Οικονομικές ανάσες έδωσαν οι καταναλωτές στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, δήλωσε στη StockWatch, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου.

«Οι καταστηματάρχες αυτό που έχουν περισσότερη ανάγκη σήμερα από ποτέ άλλοτε είναι οι οικονομικές ανάσες που αναμένουν από τους καταναλωτές διότι τα εμπορεύματα τους είναι προπληρωμένα από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να τα διαθέσουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η κίνηση στην αγορά ήταν καλή καθώς οι καταναλωτές θέλησαν να αξιοποιήσουν τις πολύ καλές τιμές που προσφέρουν όλοι οι καταστηματάρχες. Πολύ δελεαστικές είναι και οι εκπτώσεις στα ηλεκτρονικά είδη και συσκευές, πρόσθεσε.

Έστειλε επίσης μήνυμα ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι αυστηροί έλεγχοι από την αστυνομία και να καταγγέλλονται όσοι παρανομούν διότι δεν πρέπει να πληρώσει ολόκληρος κλάδος για κάποιους επιπόλαιους, όπως είπε.

Επιχειρήσεις και πελάτες αδημονούσαν

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αδημονούσαν να επαναλειτουργήσουν αλλά και οι καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια και τη βόλτα τους στα καταστήματα.

«Η κίνηση ήταν πολύ καλή και σίγουρα δεν έμοιαζε με μια συνηθισμένη ημέρα. Ευελπιστούμε όμως ότι μέρα με τη μέρα θα αυξάνεται η κίνηση διότι οι τιμές των εμπορευμάτων είναι κάτω του κόστους. Πρέπει να φύγει το χειμερινό εμπόρευμα για να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις την αναγκαία ρευστότητα για να μπορέσουν να προμηθευτούν νέο εμπόρευμα ώστε να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους», ανέφερε.

Ένα 10% των επιχειρήσεων δεν θα τα καταφέρουν

Ο γενικός διευθυντής του Nicosia Mall, Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας στη StockWatch χαρακτήρισε το άνοιγμα της αγοράς ως το πρώτο «crash test» για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι την Άνοιξη να πουλήσουν το χειμερινό τους στοκ το οποίο διαθέτουν με εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι και 70%. Στόχος είναι να αντλήσουν ρευστότητα και να φέρουν το καλοκαιρινό τους εμπόρευμα.

Σχολιάζοντας την τήρηση των υγειονομικών μέτρων είπε ότι «δεν βλέπεις κόσμο να συνωστίζεται στα malls. Τα μέτρα τηρούνται με κάθε ευλάβεια από τους καταναλωτές ενώ εμείς προβαίνουμε σε θερμομέτρηση και συνεχή καταμέτρηση για να μην υπερβαίνουμε το όριο των επισκεπτών που είναι ένα άτομο ανά 15 τ.μ. Οι εργαζόμενοι επίσης πριν προσέλθουν στην εργασία τους έχουν διενεργήσει rapid test».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, τα μεγάλα προβλήματα στις επιχειρήσεις θα διαφανούν το Μάιο και Ιούνιο διότι όσες επιχειρήσεις δεν καταφέρουν να ρευστοποιήσουν το εμπόρευμα τους θα αναγκαστούν να βάλουν οριστικά λουκέτο.

«Εκτιμώ ότι ένα 10% - 15% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και εστίασης δεν θα τα καταφέρουν και θα κλείσουν οριστικά στα μέσα της χρονιάς» επεσήμανε και εξήγησε ότι «τα έξοδα είναι τεράστια διότι πλέον οι προμηθεύτριες εταιρείες για να εκτελέσουν την παραγγελία ζητούν την προπληρωμή ολόκληρου του εμπορεύματος».

Μεγάλο στοίχημα η στήριξη της κυβέρνησης

Ικανοποίηση για τη ροή επισκεπτών εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος του My Mall Limassol Ανδρέας Χατζημιτσή, λέγοντας ότι «οι επισκέπτες ανήλθαν γύρω στα 1500 άτομα από 2900 που είναι το ορόσημο. Οι πολύ καλές εκπτώσεις που κυμαίνονται από 50% έως και 70%, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο», είπε.

Ο κ. Χατζημιτσή, έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στα υγειονομικά μέτρα τα οποία τηρούνται με κάθε σοβαρότητα και από τους καταναλωτές και από τις επιχειρήσεις.

«Σε αυτή τη φάση οι επιχειρήσεις δίνουν εξετάσεις εάν θα επιβιώσουν ή όχι», ανέφερε και συμφώνησε με τον συνάδελφο του ότι «ένας αριθμός επιχειρήσεων δεν θα τα καταφέρει στην πορεία και θα κλείσει».

Στο σημείο αυτό έστρεψε τα πυρά του προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «η επιβίωση των επιχειρήσεων εξαρτάται από τη στήριξη που θα έχουν από την κυβέρνηση η οποία μέχρι σήμερα είναι μηδέν, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την επιβίωση των επιχειρήσεων, η στήριξη από την κυβέρνηση», κατέληξε.

Της Ηρώς Ευθυμίου