You are here

Τσουχτερή άνοδος στην τιμή οβελία, νωρίτερα τα επιδόματα

11/04/2023 06:15

Τσουχτερή άνοδος στην τιμή του οβελία και άλλων βασικών προϊόντων παραμονές του Πάσχα, αναμένεται στη νέα έκδοση του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Εμπορίου.

Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές κρούουν το καμπανάκι για τυχόν αισχροκέρδεια και καλούν την αρμόδια υπηρεσία να ενισχύσει τους επιτόπιους ελέγχους της. Καλούν επίσης την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να μην λείψει τίποτα από το πασχαλινό τραπέζι κάθε πολίτη και νοικοκυριού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα καταβάλει νωρίτερα τα επιδόματα και τις άλλες κοινωνικές παροχές προς τους δικαιούχους.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, η μέση τιμή στο αρνί αναμένεται πως θα κυμαίνεται από €9 έως €14 το κιλό.

Σημείωσε ότι το παρατηρητήριο τιμών θα ανακοινωθεί αύριο, εντούτοις η υπηρεσία εδώ και 2-3 εβδομάδες προβαίνει σε ελέγχους κάνοντας σύγκριση των τιμών, έτσι ώστε να έχει μια πιο πλήρη εικόνα για το ποσοστό αύξησης συγκρίνοντας τις προηγούμενες με τις τελευταίες τιμές του παρατηρητηρίου.

«Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι κάποιες τιμές θα είναι πιο τσουχτερές όπως για παράδειγμα το κρέας και άλλα προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι», ανέφερε.

Να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στη StockWatch, εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο να παρουσιαστούν κρούσματα αισχροκέρδειας, λόγω της αυξημένης κίνησης στην αγορά.

Έστειλε το μήνυμα στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι «θα πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους τους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια τουλάχιστον στα βασικά προϊόντα που θα καταναλωθούν στο γιορτινό τραπέζι. Οι τιμές θα πρέπει να είναι ελεγχόμενες», επεσήμανε.

«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα που υπάρχει ώστε οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας να έχουν πλήρη εικόνα για τις οικογένειες που ενδεχομένως θα χρειαστούν στήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι καμιά οικογένεια δεν θα μείνει χωρίς τα βασικά αγαθά στο πασχαλινό τραπέζι».

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στις δηλώσεις της στη StockWatch, επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων και ειδικά των χαμηλόμισθών, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που απειλούνται από συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου και τη φτώχεια.

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός πακέτου ουσιαστικών μέτρων που θα δημιουργεί δίκτυ προστασίας της κοινωνίας, των ευάλωτων ομάδων και των μισθωτών που ασφυκτιούν από το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας.

Τονίζει ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η ΠΕΟ μεταξύ άλλων εισηγείται την εφαρμογή ανώτατης τιμής πώλησης σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά από τους μηχανισμούς του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και ιδιαίτερα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Οι ημερομηνίες καταβολής των επιδομάτων

Την ίδια ώρα που η ακρίβεια διαβρώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ανακοίνωσε πως θα καταβληθούν νωρίτερα τα επιδόματα ενόψει του Πάσχα.

Σύμφωνα με το υφυπουργείο, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις για καταβολή νωρίτερα των επιδομάτων και άλλων κοινωνικών παροχών.

Συγκεκριμένα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΥΔΕΠ) θα κατατεθεί σήμερα στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων.  

Τα έκτακτα επιδόματα Δημόσιου Βοηθήματος (ΥΚΕ) έχουν ημερομηνία κατάθεσης του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου στις 11 Απριλίου, ενώ η ημερομηνία αποστολής/εξαργύρωσης σε περίπτωση επιταγής θα είναι από τις 7 έως τις 11 Απριλίου.

Αύριο 12 Απριλίου 2023, θα καταβληθεί το επίδομα σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα (ΥΔΕΠ), αποστολής/εξαργύρωσης σε περίπτωση επιταγής θα είναι από τις 7 έως τις 11 Απριλίου.

Αύριο θα δοθεί επίσης το Πασχαλινό Δώρο σε δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (ΥΔΕΠ), το Μηνιαίο Επίδομα Τέκνου σε τρίτεκνες/πολύτεκνες οικογένειες (ΥΔΕΠ), το Τιμητικό Επίδομα Πολύτεκνης Μάνας στους δικαιούχους για το έτος 2022 (ΥΔΕΠ), το Κατά Χάριν Μηνιαίο Χορήγημα σε Βετεράνους/Χήρες Βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (ΥΔΕΠ), το Επίδομα Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας (ΤΚΕΑΑ), το Επίδομα Φροντίδας σε Άτομα με Παραπληγία ή Τετραπληγία (ΤΚΕΑΑ), η Χορηγία Τυφλών (ΤΚΕΑΑ) και το Επίδομα Διακίνησης (ΤΚΕΑΑ).

Επισημαίνεται ότι σε ό,τι αφορά στις επιταγές για τους Αιτητές Διεθνούς Προστασίας, θα ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα των προηγούμενων μηνών και θα εκδοθούν κανονικά, δηλαδή περί τα τέλη Απριλίου. 

Της Ηρώς Ευθυμίου