You are here

Βροχή καταγγελιών ενόψει Black Friday

24/11/2022 11:34

Πριν καλά - καλά ξεκινήσει επίσημα ο θεσμός του Black Friday, έχουν υποβληθεί δεκάδες καταγγελίες για παραπλανητικές τιμές και διαφημίσεις ενώπιον της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Αναστασία Στυλιανίδου, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «έχουν φθάσει στην υπηρεσία δεκάδες καταγγελίες για διπλές τιμές, ειδικά σε καταστήματα στη Λευκωσία. Δηλαδή μερικές ημέρες πριν την έκπτωση ανέβασαν την τιμή και μετά τη μείωσαν».

Σημείωσε ότι «το φαινόμενο με τις διπλές τιμές εντοπίστηκε κυρίως σε μεγάλα καταστήματα» και αναφέρθηκε σε παραπλανητικές διαφημίσεις.

Όπως είπε, «συγκεκριμένο κατάστημα διαφήμιζε εκπτώσεις μέχρι 70%, ενώ στην πραγματικότητα πολύ μικρός αριθμός προϊόντων ήταν με έκπτωση 70% και αφορούσε προϊόντα με σπασμένα τα νούμερα».

Πρόσθεσε ότι «η Υπηρεσία το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε διάφορες έρευνες στα καταστήματα, είτε αφορά ηλεκτρονικές συσκευές, είτε ρουχισμό, ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως οι τιμές που προσφέρονται είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή» και κάλεσε τους καταναλωτές να αξιολογούν τις τελικές τιμές και να μην προβαίνουν σε βιαστικές αγορές.

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να κοιτάζουν ή να ρωτούν την τιμή του προϊόντος των τελευταίων 15 ημερών βάσει της οποίας έγινε η έκπτωση», τόνισε.

Εκπτώσεις σε παλιό στοκ

Η νομική λειτουργός του συνδέσμου καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, ανέφερε στη StockWatch ότι «μέχρι στιγμής έχουν λάβει 20 καταγγελίες που αφορούν περιπτώσεις παραπλανητικών τιμών και κάποιες ήδη έχουν εξεταστεί και αποσταλεί στην υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή για περαιτέρω διερεύνηση και έλεγχο».

Σημείωσε ότι «από έρευνα του συνδέσμου διαπιστώθηκε ότι στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα παλιού στοκ» και πρόσθεσε ότι «ο θεσμός στην Κύπρο άρχισε να υπονομεύεται και ξεφεύγει από τον πραγματικό σκοπό του, όπως εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες, με μεγάλες εκπτώσεις σε όλα τα προϊόντα μια ή δύο ημέρες».

Εκφυλίστηκε ο θεσμός Black Friday στην Κύπρο

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, σε δηλώσεις στη StockWatch, κατήγγειλε ότι στην Κύπρο έχει εκφυλιστεί ο θεσμός του Black Friday, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί αυτός ο θεσμός να ξεκινά 15 ημέρες πριν την επίσημη έναρξη και να τελειώνει 15 ημέρες μετά».

Ανέφερε, επίσης, ότι «έχουν εμπλακεί ακόμη και εταιρείες πώλησης ακινήτων».

Της Ηρώς Ευθυμίου