You are here

Πόλος έλξης για επιχειρηματίες η Λευκωσία

05/12/2022 12:13

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται στο κέντρο της πρωτεύουσας μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα καταστήσουν πόλο έλξης την πόλη για τους επιχειρηματίες, τόνισε η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Λευκωσίας, Ελένη Λουκαΐδου.

Τα έργα, όπως είπε στην παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του σχεδίου για την αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης, έχουν ως στόχο νέες προοπτικές και επενδύσεις για την Λευκωσία που θα ενισχύσουν τη δυναμική της εντός περιτειχισμένης πόλης.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, ενώ παρουσιάστηκαν τα δύο αγορασμένα ακίνητα στις οδούς Αριστείδου και Βουλγαροκτόνου-Αρσινόης-Κομνηνού τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν σε φοιτητικά δωμάτια.

Το έργο έχει κόστος €6,9 εκατ., με χρηματοδότηση από το σχέδιο και αναμένεται να ελαφρύνει το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών στην πρωτεύουσα.

Για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στην παλιά πόλη, η ανώτερη λειτουργός πολεοδομίας, Ειρήνη Χατζησάββα, παρουσίασε το σχέδιο κινήτρων προς ιδιώτες επενδυτές το οποίο βρίσκεται υπό την διαχείριση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία αναμένονται με 7 κατασκευαστικά συμβολαία και το έργο ανακαίνισης του σχολείου της Φανερωμένης το οποίο θα στεγάσει την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ).

Ολοκληρωμένα έργα

Παρουσιάστηκαν ακόμη, τα ολοκληρωμένα έργα της πόλης, όσα βρίσκονται υπό εξέλιξη, όσα ολοκληρώνονται και όσα αναμένουν προκήρυξη με συγχρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διορθωτικά Επενδυτικά Ταμεία, τον κρατικό προϋπολογισμό και το δήμο.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν η πλατεία Ελευθερίας, αριθμός αναπλάσεων και αποκατάστασης κτηρίων και προσόψεων στις περιοχές Χρυσαλινιώτισσας, Ταχτ Ελ καλέ, παλαιού δημαρχείου, πλατεία Φανερωμένης και πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου.

Επιπρόσθετα, τρία νέα κτήρια που αγοράστηκαν και ανακαινίστηκαν για τη φιλοξενία κοινωνικών προγραμμάτων υπό το Πολυδύναμο δημοτικό Κέντρος Λευκωσίας, η κατασκευή του νέου δημαρχείου, το δημοτικό κέντρο τεχνών, το δημοτικό θέατρο Λευκωσίας και η περιοχή συνοικίας δημιουργικών επιχειρήσεων.

Τέλος, παρουσιάστηκαν το κέντρο αριστείας CYENS και οι αναπλάσεις του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Ευαγόρου-Στασικράτους, του εξωτερικού περιμετρικού τόξου και του παλαιού ΓΣΠ.