You are here

Ο χάρτης των μεγάλων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο

23/01/2019 07:03

Στα €9,2 δισ. ανέρχονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο τα έτη 2014-2017, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη βουλή από τον υπουργό ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας, Γιώργου Λακκοτρύπη.

Οι επενδύσεις αφορούν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας με τον ενδιαφέρον να αφορά τόσο τις τράπεζες αλλά και άλλους τομείς όπως είναι τα επενδυτικά ταμεία, η ναυτιλία, τα ξενοδοχεία, το λιανικό εμπόριο, η εκπαίδευση και η φαρμακοβιομηχανία.

Τα στοιχεία που έδωσε στη βουλή το υπουργείο μετά από ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, αναδεικνύουν τη ροή ξένων κεφαλαίων προς την Κύπρο μετά την κρίση του 2013 και την παρέμβαση της τρόικας.

Μεγάλα κεφάλαια στις τράπεζες

Όσον αφορά τις τράπεζες, το 2014 αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές υπό τον WL Ross επένδυσαν €1 δισ. στην Τράπεζα Κύπρου αποτελώντας τη μεγαλύτερη εισροή ξένου κεφαλαίου στην Κύπρο.

Συνολικά €40 εκ. επένδυσε στην Τράπεζα Πειραιώς το 2016 ο λιβανέζος επενδυτής M. Sehnaoui και άλλοι επενδυτές.

Στην Ελληνική Τράπεζα, επενδύθηκαν συνολικά €100 εκ. με τους ξένους επενδυτές να λαμβάνουν το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου εκ των οποίων τα €40 εκ. από την Wargaming Net, €40 εκ. από το αμερικανικό ταμείο Third Point και €20 εκ. από την επενδυτική Δήμητρα.

Συνολικά €20 εκ. επένδυσε στην Ελληνική και η EBRD αποκτώντας το 5,4% του μετοχικού της κεφαλαίου το 2015.

Η τράπεζα προχώρησε επίσης και σε πώληση κόκκινων δανείων €145 εκ. στην B2Kapital Cyprus. 

Στις επενδύσεις στον τραπεζικό κλάδο ξεχωρίζει και η δραστηριοποίηση της τράπεζας σουηδικών συμφερόντων Ancoria το 2016.

Επενδυτικά ταμεία

Αναφορικά με τα επενδυτικά ταμεία καταγράφεται αύξηση 18% στις εγγραφές από το 2014 ενώ εγγράφηκαν πέραν των 100 ταμείων και πέραν των 15 διαχειριστών τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία των UCITs σημείωσαν αύξηση 83% το 2016.

Ναυτιλία

Ο κυπριακός εμπορικός στόλος παραμένει ο 11ος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο 3ος μεγαλύτερος στην ΕΕ.

Το 2016 ο όμιλος Carlson Rezidor προχώρησε στην ανέγερση του Radisson Blu Hotel στην Λάρνακα, μια επένδυση €35 εκ., ενώ λήφθηκε απόφαση και για ανέγερση Radissson Blu έξω από το αεροδρόμιο.

Στις επενδύσεις του τομέα, ξεχωρίζει το Castle Project στο Μακένζυ Λάρνακας από τον Λιβανέζο επενδυτή Antoine Saniour.

Αγορά ακινήτων

Στην αγορά ακινήτων, το 2016 σημειώθηκε αύξηση 43% στις συνολικές πωλήσεις ενώ τους πρώτους μήνες του 2017 αύξηση 20%.

Αναφέρονται οι ανακαινίσεις, εξαγορές και ανεγέρσεις ξενοδοχείων με ξένα κεφάλαια.

Αεροπορία

Αναφορικά με την αεροπορία, επισημαίνεται η εξαγορά δικαιωμάτων για χρήση του ονόματος και του λογότυπου των ΚΑ από την Charlie Airlines το 2016, η ίδρυση της Cobalt το 2016 ενώ 32 επιπλέον αεροπορικές εταιρείες διενεργούν πτήσεις από Κύπρο.

Στον ιατρικό τουρισμό, επένδυση €40 εκ. είναι η λειτουργία του γερμανικού ογκολογικού κέντρου στη Λεμεσό ενώ στο λιανεμπόριο ξεχωρίζει η εξαγορά του Mall of Cyprus και Mall of Engomi από την εταιρεία νοτιο-αφρικανικών συμφερόντων Atterburry Group από τον όμιλο Σιακόλα το 2015 προς €193 εκ.

Στην φαρμακοβιομηχανία ξεχωρίζει η εξαγορά της Remedica από την Ascendis Health το 2016 έναντι €260 εκ. και στην εκπαίδευση η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Laureate Education στην Ιταλία και Κύπρο (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο) από την Galileo Global Education για το ποσό των €225 εκ. το 2017.

Εγγραφές/μεταφορά έδρας εταιρειών

Όσον αφορά τις εταιρίες, παρουσιάζεται αύξηση των εγγραφών και ενίσχυση της παρουσίας και επέκτασης δραστηριοτήτων υφιστάμενων πολυεθνικών εταιρειών όπως Wargaming, Sykes, Amdocs, 3CX και Nielsen.

Επίσης, ξεχωρίζει η επένδυση €15 εκ. από GO, εταιρεία μαλτέζικων συμφερόντων για εξαγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Cablenet και η εξαγορά Fileminders από την Ιron Mountain, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στις υπηρεσίες διαχείρισης πληροφοριών.

Της Γεωργίας Χαννή