You are here

Σε λιγότερο από χρόνο η ΚΕΔΙΠΕΣ εισέπραξε €257 εκ. ΜΕΔ

21/06/2019 11:05

Σε λιγότερο από ένα χρόνο η ΚΕΔΙΠΕΣ εισέπραξε €257 εκ. από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και από τη διαχείριση των ακινήτων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρθηκαν χθες στη βουλή για τις πωλήσεις ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού, σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αξιωματούχους ή συγγενείς αξιωματούχων της ΣΚΤ ή της Altamira, ο υπουργός οικονομικών περνώντας στην αντεπίθεση ανέφερε ότι «από τη διαχείριση αυτού του ποσού, δηλαδή πάνω από €195 εκ. είναι τα έσοδα που έχει φέρει η Altamira στη βάση της συμφωνίας που έχει γίνει με την ΚΕΔΙΠΕΣ».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως σε ότι αφορά «την έκπληξη που έχει εκφραστεί από το ΑΚΕΛ και άλλους σε σχέση με το γεγονός ότι η διαχείριση των ακινήτων διεξάγεται από την Altamira, αυτή η ρύθμιση έχει αποφασιστεί, δημοσιευθεί κατ΄ επανάληψη εδώ και δύο χρόνια» υπέδειξε και πρόσθεσε «μου προκαλεί εντύπωση η δική τους έκπληξη δύο χρόνια μετά».

Ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την ετοιμότητα του να δώσει στη δημοσιότητα ενδεικτικά τις ετήσιες εκθέσεις που πήγαιναν και στην βουλή, όπως είπε, στις οποίες γίνεται ξεκάθαρη αναφορά ότι η διαχείριση των ΜΕΔ αλλά και των ακινήτων γίνεται πλέον από την Altamira.

Υπεραμυνόμενος της Altamira είπε ότι «εδώ θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθεια μακριά από πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις. Να γίνει μια καλή επαγγελματική δουλειά» είπε και χαρακτήρισε πολύ θετικές τις πρώτες ενδείξεις.

Πρόσθεσε ότι «αυτές οι εισπράξεις έρχονται τελικά στο κράτος».

Εξήγησε παράλληλα ότι αυτή η πρακτική, της ανάθεσης της διαχείρισης δανείων και περιουσιακών στοιχείων σε εξειδικευμένους διαχειριστές είναι μια διαδεδομένη διεθνής πρακτική και κάτι που συνάδει απόλυτα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί» και σημείωσε ότι για οποιαδήποτε επιμέρους ζητήματα τα οποία αφορούν επιχειρησιακές αποφάσεις της ΚΕΔΙΠΕΣ δεν έχει καμία ένσταση να εξεταστούν και ονόματα και αν τίθενται οποιοδήποτε ζητήματα να δοθούν στην δημοσιότητα

Οι δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, έγιναν ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρώτο εκτελεστικό διευθυντή του ομίλου CNP Cyprus Τάκη Φειδία. 

Της Ηρώς Ευθυμίου