You are here

Αποκατάσταση κτιρίων στη Λευκωσία για στέγαση νέων

19/04/2022 11:08

Το πρόβλημα στέγασης των νέων και η εκμετάλλευση αναξιοποίητων χώρων τέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συζήτησης με θέμα «NICOSIA 2040 - Εκμετάλλευση αναξιοποίητων χώρων: αποκατάσταση και επανάχρηση ιστορικών κι άλλων κτιρίων ως λύση για τη στέγαση των νέων».

Τη συζήτηση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντινός Γιωρκάτζης, ο οποίος τόνισε πως το θέμα έχει απασχολήσει το Δήμο Λευκωσίας έτσι ώστε να αξιοποιηθούν και να συντηρηθούν κτίρια στην εντός των τειχών Λευκωσία. Κάτι τέτοιο ήδη γίνεται, όπως ανέφερε για σκοπούς στέγασης φοιτητών και επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ακόμα στο ενδιαφέρον από ιδιώτες να επενδύσουν σε τέτοια έργα και πως ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε ήδη σε αγορά δύο κτιρίων με στόχο την αναπαλαίωση τους σε ξενώνες φοιτητών σε μερικά χρόνια.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Κολά, αναφέρθηκε στο οικονομικό ζήτημα και άλλες πτυχές που αφορούν την κοινωνία και το θεσμικό πλαίσιο. Τόνισε, πως σκοπός είναι «να προσελκύσουμε τη νεολαία στα ιστορικά κίνητρα αλλά παράλληλα, πρέπει να αναζωογονηθούν κι άλλες περιοχές όπως οι ορεινές και οι αγροτικές και βλέπουμε πως είναι κι αυτή μία νέα τάση».

Εξήγησε επίσης πως είναι σημαντικό να αναβαθμιστεί το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και να ακουστεί η άποψη της νεολαίας για το ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας.

Στο σχέδιο που ετοιμάζει η Ελλάδα αναφέρθηκε η αρχιτέκτονας και Ομότιμη Καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνας και Πρόεδρος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελένη Μαΐστρου, εξηγώντας πως το ειδικό σχέδιο αφορά την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Συμπλήρωσε πως το σχέδιο το επιβλέπει ο αρμόδιος φορέας και αναλαμβάνει την χρήση του ακινήτου για περίοδο ως και 50 χρόνια, χωρίς να χαθεί η ιδιοκτησία του.

Αυτό έχει ως στόχο την επανάχρηση του και το κόστος καλύπτεται από τον οργανισμό, με την προοπτική κάποιου πιθανούς κόστους. Σημείωσε όμως ότι η επιδότηση είναι σημαντική καθώς τα έξοδα είναι σημαντικά.

Ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) Κωνσταντίνος Κωνσταντή,  ανέφερε πως το θέμα με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια είναι τεράστιο αλλά η κατοίκηση των κτιρίων στην περιοχή δεν είναι ελκυστική, ενώ οι διαδικασίες σε πολλές περιπτώσεις αποτρέπουν τους ενδιαφερόμενους.

Ο Δήμος Λευκωσίας μπορεί να αξιοποιήσει κατοικίες και κτήρια, εξήγησε ο Λειτουργός της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δημαρχείου Λευκωσίας Ντίνος Λογίδης, αλλά οι νέοι δεν πείθονται. Τόνισε πως με την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτίριο Φανερωμένης και η αναβάθμιση του Παγκύπριου Γυμνασίου μπορεί να λειτουργήσουν θετικά, νοουμένου ότι θα πραγματοποιηθεί και η επιστροφή των νέων στην περιοχή.

«Πρέπει πρώτα να δούμε ποιο ζήτημα θέλουμε να λύσουμε. Να επαναφέρουμε την ανάπτυξη στο κέντρο των πόλεων ή να προσφέρουμε εφικτές λύσεις στέγασης στους νέους;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της WiRE, Παύλος Λοΐζου,  δίνοντας ως παράδειγμα την Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τη συζήτηση διοργάνωσε ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, OXYGONO.