You are here

Στα γρανάζια γραφειοκρατίας το headquartering

31/05/2022 07:17

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση ξένων επενδυτών  υψηλού βιοτικού επιπέδου και η προώθηση του headquartering, αποτελούν σημαντικά κίνητρα όμως είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος μέχρι η Κύπρος να καταστεί φιλόξενος προορισμός για τους νέους επιχειρηματίες και τις οικογένειες τους, δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών,  Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου,  σε δηλώσεις στη  StockWatch, είπε ότι «κλειδί για να αποδώσουν στο έπακρο οι προσπάθειες της κυβέρνησης για προσέλκυση και εγκαθίδρυση  νέων εταιρειών και επιχειρήσεων είναι οι κατάλληλες υποδομές οι οποίες θα  διευκολύνουν  τη διαβίωση αυτών των επιχειρηματιών και των οικογενειών τους».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, κατ’ αρχήν δεν υπάρχουν αρκετά δημόσια σχολεία για να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους ενώ τα σχολεία που λειτουργούν είναι υπερπλήρη είπε και τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει κίνητρα για νέα ιδιωτικά  εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κύπρο».

Υποστήριξε επίσης ότι χρήζουν βελτίωσης οι διαδικασίες για επίσπευση των αδειών οικοδομής διότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ λίγα τα διαθέσιμα διαμερίσματα και γραφειακοί χώροι που  ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων επιχειρηματιών που επιθυμούν να μεταστεγάσουν τις υπηρεσίες τους στην Κύπρο.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ακόμη έχουμε κανονισμούς για το πόσο μεγάλα θα πρέπει να είναι τα διαμερίσματα εάν είναι ενός, δυο ή τριών υπνοδωματίων. Ή θα αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερη ειδάλλως δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους».

Επανέλαβε ότι «χαιρετίζουμε όλα τα μέτρα για προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και αύξηση του πληθυσμού αλλά πρέπει να γίνει και ο σωστός σχεδιασμός να γίνουν αλλαγές σε αναχρονιστικούς  κανονισμούς και περιορισμούς στο μείγμα του προϊόντος».

Η γραφειοκρατία καταστρατηγεί την όποια προσπάθεια

Για τη λαίλαπα της γραφειοκρατίας αναφέρθηκε ο CEO του ομίλου Cyfield  Γιώργος Χρυσοχός, τονίζοντας ότι «μας ταλαιπωρεί  αφάνταστα η γραφειοκρατία διότι η κρατική μηχανή παραμένει βραδυκίνητη. Είχαμε πιστέψει ότι μετά την εξαγγελία του αρμόδιου υπουργού θα περιφραζότανε κάπως αλλά δυστυχώς η βελτίωση που έγινε είναι πάρα πολύ λίγη».

Σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι  «το μέλλον μας ως επενδυτικός προορισμός είναι οι εταιρείες που θα επιλέξουν να λειτουργούν από την Κύπρο για όλο τον κόσμο. Όμως εάν δεν καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε την γραφειοκρατία θα μείνουμε στον ίδιο παρονομαστή», τόνισε.

Σημείωσε πάντως ότι «ο τομέας των ακινήτων έχει επωφεληθεί σημαντικά μέχρι στιγμής από τη ρύθμιση του headquartering που στόχο έχει την ενθάρρυνση της μετεγκατάστασης εταιρειών στην Κύπρο ειδικά οι γραφειακοί χώροι έχουν γίνει ανάρπαστοι», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα νέοι γραφειακοί χώροι διότι οι εταιρείες που έρχονται στην Κύπρο ζητούν σύγχρονα ενεργειακά κτήρια».

Θα βοηθηθεί ευρύτερα η οικονομία

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης σε δηλώσεις στη StockWatch, σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και αφορά την τροποποίηση του  «περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου», με στόχο την προσέλκυση εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους, είπε ότι θα βοηθήσει ευρύτερα την οικονομία του τόπου.

«Κατά κύριο λόγο μέχρι σήμερα προσελκύαμε επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την πληροφορική και την καινοτομία όμως οι  νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις θα συμβάλουν στην προσέλκυση και άλλων επιχειρήσεων οι οποίες θα μεταφέρουν ένα σημαντικό αριθμό ψηλόμισθων στελεχών  και υπαλλήλων τους οι οποίοι θα στηρίξουν με διάφορους τρόπους την αγορά».

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο είπε ότι αφορά 50% φορολογική έκπτωση για εργαζόμενους με περισσότερες από €55.000 ετήσιες απολαβές, ενώ επεκτείνεται το πλαίσιο από δέκα έτη, που ισχύει σήμερα, σε δεκαεπτά έτη, αρχής γενομένης του έτους έναρξης της εργοδότησης στη Δημοκρατία.

Παράλληλα, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, παραχωρείται αντίστοιχη απαλλαγή στους υφιστάμενους δικαιούχους με αμοιβή πέραν των €55.000, νοουμένου ότι ήταν κάτοικοι εκτός της Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη πριν την έναρξη της εργοδότησης τους στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, δίνεται επίσης χαριστική περίοδος δύο ετών για νέους εργαζομένους και για υφιστάμενους έξι μήνες για να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης στις περιπτώσεις που η αμοιβή από εργοδότηση ξεκίνησε με χαμηλότερο ποσό των €55.000.

Της Ηρώς Ευθυμίου