You are here

Στο επίκεντρο το άνοιγμα λογαριασμών υπηκόων τρίτων χωρών

21/09/2020 12:35

Τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τις μεγάλες αναπτύξεις και τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο  άνοιγμα λογαριασμών για υπηκόους τρίτων χωρών, απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου .

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και αναφερόμενος ειδικά στα προβλήματα που προκύπτουν με το άνοιγμα λογαριασμών για υπηκόους τρίτων χωρών, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως ακολουθείται μια διαδικασία η οποία είναι πολυδάπανη, παίρνει χρόνο μεγάλο και χαρακτηρίζεται από πλήρη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο και τις επενδύσεις .

Επεσήμανε πως παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρονται σε άλλες χώρες, π.χ. στη Γερμανία, στην Αγγλία και αλλού, με πολύ πιο απλοποιημένες διαδικασίες, παρόλο που ο Νόμος που διέπει το άνοιγμα λογαριασμών ξένων τρίτων χωρών στην Ευρώπη είναι ο ίδιος και στην Κύπρο και στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στη Γερμανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό που διαφάνηκε μέσα από τη συζήτηση μας, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, είναι ότι παρόλο που ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει παροτρύνει τις εμπορικές τράπεζες να απλοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, ώστε η διαδικασία να είναι όμοια με αυτή που παρατηρείται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εντούτοις συνεχίζει, όπως είπε, να υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Ενδεικτικά ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως για να ανοίξει ένας λογαριασμός στην περίπτωση που θα χρειάζεται να γίνει η αυξημένη δέουσα επιμέλεια του πελάτη, υπάρχει χρέωση από ορισμένες τράπεζες ποσού μέχρι και 25 χιλ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, μπορεί να ζητήσουν να τεκμηριωθεί η πηγή των εισοδημάτων παρουσιάζονται οι εκκαθαρίσεις του φόρου εισοδήματος της χώρας από όπου προέρχονται τα χρήματα και προχωρά ακόμη το τραπεζικό  σύστημα της Κύπρου και ζητά περαιτέρω επεξηγήσεις από πού δημιουργήθηκαν αυτά τα κέρδη.

Ωστόσο σημείωσε, από τη στιγμή που υπάρχει επιβεβαίωση του Κράτους ότι φορολογικά έχει δικαιολογηθεί το ποσό, δεν είναι ορθό οι εμπορικές τράπεζες να ζητούν αυτά τα περαιτέρω στοιχεία.

Επιπρόσθετα είπε, στις περιπτώσεις που  υπάρχουν χρήματα τα οποία είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη και χρειάζεται να μεταφερθούν στην Κύπρο, επικρατεί μια τεράστια γραφειοκρατία και προβλήματα στη μεταφορά τους και ακόμη χειρότερα, πρόσθεσε, όταν τα χρήματα αυτά προέρχονται από μεταφορά από τρίτες χώρες, όπως Κίνα, Ρωσία, Χονγκ Κονγκ, Αμερική και αλλού.

Κάλεσε τις εμπορικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, ενώ ακόμη ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που παρατηρείται με την έλλειψη των πόρων χρηματοδότησης των μεγάλων αναπτύξεων. Παρόλο, είπε, “που οι τράπεζες της Κύπρου, έχουν μεγάλα αποθέματα ρευστότητας", εντούτοις  “επειδή είναι εκτεθειμένες σε επενδύσεις σε μεγάλα έργα, δεν προχωρούν στη χρηματοδότηση νέων μεγάλων αναπτύξεων”.

Επομένως, παρατήρησε, η δυνατότητα υλοποίησης αυτών των μεγάλων έργων είναι αν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής από το εξωτερικό ή αν γίνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Για αυτό, συνέχισε, αναφέρθηκε στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και προωθείται και στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια να ανοίξουν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας και σε Κύπριους επιχειρηματίες.

Με βάση, πρόσθεσε, τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας, όταν η δανειοδότηση είναι πέραν των 10 εκατομμυρίων, τότε μπορεί να γίνει απευθείας από την Ευρωπαϊκή τράπεζα στις επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται ενδιάμεση εμπορική τράπεζα της Κύπρου.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται και έχει σχέση με τη χρηματοδότηση, προσθέτοντας πως δυσκολεύονται να πείσουν επενδυτές να επενδύσουν στην Κύπρο και για το λόγο ότι η αδειοδότηση ενός έργου παίρνει πολλά χρόνια.

Υπήρξαν είπε περιπτώσεις που η έκδοση πολεοδομικής άδειας διήρκεσε οκτώ με έντεκα χρόνια, προσθέτοντας πως όλα αυτά έχουν επιπτώσεις πάνω στις επενδύσεις.

Ακόμη συνέχισε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, κάλυψαν τα θέματα των αναδιαρθρώσεων των ταμείων, της αναστολής πληρωμής των δόσεων στις επιχειρήσεις εκείνες που εμπίπτουν σε  τομείς όπου έχουν επηρεαστεί ριζικά οι δραστηριότητες τους. Είπε ακόμη πως εάν δεν γίνει αυτό, θα καταστούν τα δάνεια τους μη εξυπηρετούμενα και θα επηρεάσουν τόσο τις ίδιες τις τράπεζες όσο τις επιχειρήσεις και την οικονομία του τόπου.

Εκεί ήταν, συμπλήρωσε, που τους εξήγησε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ότι εάν υπάρχει ομόφωνη συμφωνία όλων των Τραπεζών να αναστείλουν την αποπληρωμή δανείων σε συγκεκριμένους τομείς, αυτό το αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό και από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές φτάνει η απόφαση αυτή να ληφθεί από τις κυπριακές τράπεζες ομόφωνα.

Επίσης, σημείωσε, στο μικροσκόπιο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχέσεις των εμπορικών τραπεζών και των επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως συμφώνησαν ότι ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων θα συναντηθούν με τον Σύνδεσμο Τραπεζών σε πρώτη φάση για να θέσουν ενώπιον τους τα προβλήματα.

Είπε ακόμη πως στη συνέχεια εάν διαφανεί ότι δεν θα αντιμετωπιστούν ορθά και αποτελεσματικά από το Σύνδεσμο Τραπεζών, τότε θα προσπαθήσουν να κάνουν κοινή σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχει και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και οι αρμόδιοι λειτουργοί, ώστε να εξευρεθεί μία λύση στα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται, κατέληξε.