You are here

Ακίνητα: Αισιοδοξία για χαλάρωση ΚΤ

21/04/2008 12:19

• Ανάσα από ενδεχόμενο αύξησης του ορίου χρηματοδότησης

• Πλήγμα η υποτίμηση στερλίνας


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχονται οι παράγοντες της κτηματαγοράς την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τους όρους δανειοδότησης για απόκτηση δεύτερης κατοικίας. Σε δηλώσεις τους στη StockWatch παράγοντες της κτηματαγοράς, υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό, όταν τελικά εξαγγελθεί, θα προσφέρει ανάσα στην αγορά ακινήτων, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι τυχόν συνέχιση των περιοριστικών μέτρων θα στραγγαλίσει την οικοδομική βιομηχανία.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των μέτρων χρηματοδότησης στα προ του Ιουλίου 2007 επίπεδα, δηλ. 70:30, στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου την προηγούμενη Πέμπτη 17 Απριλίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνους τους υπεύθυνους του κλάδου.

Ο κ. Ορφανίδης απέδωσε τις προθέσεις της ΚΤ σε διαφοροποίηση των στοιχείων πάνω στα οποία είχαν βασιστεί η μείωση του ορίου χρηματοδότησης για αγορά δεύτερου ακινήτου στο 60% τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Χαιρετίζουμε την πρόθεση του διοικητή που λαμβάνει αποφάσεις χωρίς παρεμβάσεις στο έργο του. Επιτέλους πρέπει να καταλάβουν ότι προτού λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται και να ανταλλάσσουν απόψεις με εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως οργανωμένα σύνολα», υπογράμμισε στη StockWatch ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Σολομών Κουρουκλίδης.

Με ιδιαίτερα θετικό φακό βλέπουν την ενδεχόμενη χαλάρωση στα ακίνητα και οι εκτιμητές ακινήτων. «Καλωσορίζουμε την επαναφορά του ορίου χρηματοδότησης στο 70:30. Είμαστε οι πρώτοι που υποδείξαμε ότι το μέτρο αυτό θα καταστήσει την κτηματαγορά, αλλά και την οικονομία γενικότερα, πιο ανταγωνιστική σε σχέση με την Ευρώπη», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης.

«Σε καμία χώρα της ΕΕ δεν καλείται ο αγοραστής να πληρώσει το 40% της αξίας του ακινήτου, τα ποσά κυμαίνονται από 10% - 20% αναλόγως της χώρας. Στη Μάλτα, που είναι ανταγωνιστικός προορισμός, ο αγοραστής πληρώνει μόνο το 10% της αξίας του ακινήτου», επεσήμανε ο κ. Κουρουκλίδης. Εάν συνεχίσει να ισχύει η εγκύκλιος της ΚΤ θα παρατηρηθεί στραγγαλισμός στη βιομηχανία των ακινήτων, πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενδεχομένως και ανεργία στον τομέα», τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών.

Κάμψη στη ζήτηση

Οι κτηματομεσιτικοί φορείς συμφωνούν με τις επισημάνσεις του διοικητή, ότι φαίνεται να παρατηρείται κάποια κάμψη στη ζήτηση για ακίνητα. «Διαφαίνεται κάμψη στη ζήτηση για ακίνητα, στα κατασκευαστικά δάνεια, αλλά και στην κατασκευαστική δραστηριότητα γενικά», επεσήμανε ο κ. Πετρίδης.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι αγοραστές να στραφούν πλέον προς τις κατεχόμενες περιοχές ή και σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, όπως είναι η Μάλτα, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Πλήγματα και από ΦΠΑ…και στερλίνα

Πέραν των κινδύνων που ελλοχεύουν για την αγορά ακινήτων από τυχόν μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος προς άλλους προορισμούς, η αγορά ακινήτων βρίσκεται το τρέχον έτος και ενώπιον άλλων προβλημάτων.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, η αγορά ακινήτων στην Κύπρο, πέραν των άλλων μεγάλων πληγμάτων που δέχεται από τον περιορισμό δανειοδότησης για απόκτηση δεύτερης κατοικίας και την επιβολή ΦΠΑ 15% στα οικόπεδα, αναμένεται να επηρεαστεί επίσης από την υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ. Η διολίσθηση της στερλίνας κατά 20% από την αρχή του έτος μειώνει την αγοραστική αξία των ξένων αγοραστών, κυρίως των Βρετανών, που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της εξωγενούς ζήτησης.

«Σίγουρα η υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, συν τα άλλα προβλήματα, όπως η μείωση του ορίου χρηματοδότησης για απόκτηση κατοικίας, επηρεάζουν τον κατασκευαστικό κλάδο», δήλωσε στη StockWath ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Λάκης Τοφαρίδης.

Όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ 15% στην οικοδομήσιμη γη από την 1η Ιουλίου 2008 (με ορατό ενδεχόμενο εξάμηνης αναβολής στην εφαρμογή του), οι κτηματομεσιτικοί φορείς αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι περιλαμβάνει ο όρος οικοδομήσιμη γη, εάν περιλαμβάνει δηλαδή το οικιστικό οικόπεδο, βιομηχανικό, βιοτεχνικό, γεωργικό τεμάχιο, κάτι που, όπως αναφέρουν, προκαλεί στρέβλωση στην αγορά.

Της Γεωργίας Χαννή