You are here

Αντιδράσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για το δημοσίευμα Al Jezeera

24/08/2020 10:05

Περιπτώσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών του παρελθόντος προβάλλει το Al Jazeera στο αρνητικό δημοσίευμά του για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αναφέρουν το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ.

Το ΚΕΒΕ με ανακοίνωσή του προχώρησε περαιτέρω κάνοντας λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια κατά της Κύπρου, στον απόηχο των δημοσιεύσεων του δικτύου  Al Jazeera που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ)».

«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αφορούν πολιτογραφήσεις που έγιναν στη βάση προηγούμενων κανονισμών και στη βάση των νέων κανονισμών μας δίδεται η δυνατότητα να τις επανελέγξουμε εάν και εφόσον ευσταθούν οι κατηγορίες».

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΕΒΕ σημειώνει πως «έχουμε ίσως το πλέον αυστηρά εποπτευόμενο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που έγιναν το 2019 αλλά και προ ολίγων ημερών από το Κοινοβούλιο».

«Το ΚΕΒΕ προβληματίζεται ιδιαίτερα για τη χρονική στιγμή που το συγκεκριμένο δίκτυο επαναφέρει το θέμα αλλά και ως προς τον τρόπο που ξένα κέντρα αποφάσεων στοχοποιούν και διαβάλλουν με οργανωμένο τρόπο την  Κύπρο», προσθέτει.

Στη δική της ανακοίνωση, η ΟΕΒ σημειώνει πως «το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) παρουσιάζεται σήμερα από το Al Jazeera με άκρως αρνητικό τρόπο, με αναφορές σε παρελθούσες περιπτώσεις πολιτογράφησης αλλοδαπών επενδυτών, οι οποίες μετά τον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος επανεξετάζονται από τις αρμόδιες Αρχές και για κάποιες εξ αυτών ήδη ανακοινώθηκε έναρξη διαδικασίας ανάκλησης». 

«Σε μια συγκυρία που ο τόπος μας βρίσκεται λόγω της πανδημίας σε δεινή οικονομική θέση και το Κράτος με τις παραγωγικές δυνάμεις έχουν αποδυθεί σε εκστρατεία προσέλκυσης αξιόπιστων διεθνών επενδύσεων, οι αναφορές του Al Jazeera πλήττουν την εικόνα του Επενδυτικού μας Προγράμματος και τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Κυπριακής οικονομίας», προσθέτει.

Σημειώνοντας πως παρακολουθεί συστηματικά την πορεία εξέλιξης του Προγράμματος, η ΟΕΒ τονίζει πως το πρόγραμμα με τις διαρκείς βελτιώσεις του «αποτελεί εδώ και καιρό πρότυπο ανάμεσα στα Προγράμματα παρόμοιου τύπου που εφαρμόζουν οι 20 από τις 27 χώρες Μέλη της ΕΕ».