You are here

Διαφωνούν κάθετα στην αναστολή επενδυτικού προγράμματος

01/09/2020 18:10

Την κάθετη αντίθεση τους στην αναστολή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ τονίζοντας την τεράστια συνεισφορά του στην κυπριακή οικονομία.

Σε κοινή διάσκεψη Τύπου των προέδρων των δύο οργανώσεων, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης,  εξέφρασε την αντίθεση του στην εισήγηση του προέδρου της βουλής για αναστολή του προγράμματος τονίζοντας ότι τυχόν αναστολή του προγράμματος θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και πρόσθεσε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Επικαλούμενος μελέτη των δύο οργανώσεων τόνισε ότι «το επενδυτικό πρόγραμμα επηρεάζει το 30% της οικονομίας του τόπου».

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους να σταματήσουν  να αυτοπυροβολούνται και να σταματήσει η πρόσκαιρη πολιτική εκμετάλλευση του προγράμματος τονίζοντας ότι «θα πρέπει να  επικεντρωθούμε στην προστασία των σωστών και έντιμων επενδυτών αλλά και πώς να διατηρηθεί η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό».

Ο κ. Αγκαστινιώτης, απέδωσε τα δημοσιεύματα του Al Jazeera στην προσπάθεια ξένων κύκλων που επιδιώκουν να πλήξουν το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα επικρίνοντας παράλληλα και κάποιους στο εσωτερικό οι οποίοι διαρρέουν προς το εξωτερικό διάφορα έγγραφα για να πλήξουν είτε την κυβέρνηση είτε την οικονομία.

«Ίσως να πρέπει να διορθωθεί η εποπτεία του προγράμματος όμως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης του διότι ήδη έχει γίνει πολύ αυστηρό με τους νέους κανονισμούς που ψήφισε η βουλή», επεσήμανε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε «ανοησίες» τα όσα λέγονται ότι από το πρόγραμμα έχουν επωφεληθεί μόνο κάποιοι developers τονίζοντας ότι «έχουν επωφεληθεί δεκάδες χιλιάδες άτομα και πέραν των 100 διαφορετικών επαγγελματικών κλάδων και πολλοί άλλοι με έμμεσο τρόπο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου δήλωσε ότι «ως αποτέλεσμα του προγράμματος εισέρευσαν φρέσκα κεφάλαια ύψους €6-7 δις.   στην κυπριακή οικονομία τα οποία έδωσαν βαθιά ανάσα στα ταμεία του κράτους ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα οι ανάγκες χρηματοδότησης, οι δανειακές υποχρεώσεις αλλά και η κάλυψη των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων κατά την πανδημία».

Ταυτόχρονα σημείωσε συνέβαλε και στη σταθεροποίηση του πιστωτικού συστήματος αφού μειώθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο κ. Πέτρου πρόσθεσε ότι ο ρόλος του προγράμματος στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υπήρξε καταλυτικός.

Σημείωσε επίσης ότι συμφωνεί απόλυτα με τη θέση του προέδρου του ΚΕΒΕ ότι δεν πρέπει να ανασταλεί το πρόγραμμα εκφράζοντας ανησυχία ότι «εάν ανασταλεί να μην επανέλθει. Μπορεί να βελτιωθεί εάν χρειάζεται αλλά  κατ' ουδένα λόγο δεν πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του» υπέδειξε.

Ο κ. Πέτρου, απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει επηρεαστεί το πρόγραμμα από τα ξένα δημοσιεύματα είπε ότι «η ζήτηση είναι ήδη μειωμένη λόγο  της πανδημίας και λόγο της δυσκολίας που υπάρχει να ταξιδέψει κάποιος και στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

Της Ηρώς Ευθυμίου