You are here

Σήμα κινδύνου για δημόσιες συμβάσεις

02/12/2021 09:56

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει, βάσει συμβάσεων με το κράτος , έργα του δημοσίου, πριν από την πανδημική κρίση.

Οι εν λόγω εταιρείες βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της πρωτοφανούς αύξησης των τιμών των πρώτων υλών σε όλα σχεδόν τα υλικά, διαφοροποιώντας δραματικά τα δεδομένα της αγοράς.

Το ΚΕΒΕ με επιστολή του στη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου, την οποία υπογράφει ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής, αναφέρεται στη σοβαρή κατάσταση των επηρεαζόμενων εταιρειών  και ζητά από το Γενικό  Λογιστήριο της Δημοκρατίας όπως περιλάβει ρυθμίσεις οι οποίες να επιτρέπουν την αύξηση των τιμών στα συμβόλαια, νοουμένου ότι επισυμβούν συγκεκριμένα γεγονότα, όπως αυτή την περίοδο που παρατηρούνται αυξήσεις ανά το παγκόσμιο σχεδόν σε όλα τα υλικά.

Όπως τονίζεται,  ανάλογη  ρύθμιση θα πρέπει να γίνει και στη σύναψη μελλοντικών  δημόσιων συμβάσεων.

Στην επιστολή του το ΚΕΒΕ,   εξηγεί  ότι από την ημερομηνία υποβολής ενός διαγωνισμού μέχρι την ημερομηνία παράδοσης των υλικών, μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο η μεταβολή του κόστους μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και εκτός ελέγχου του αναδόχου.

Σε αυτό, αναφέρεται, έρχεται να προστεθεί και ο χρόνος αναμονής και παράδοσης των υλικών στην Κύπρο.

Αυτή την περίοδο, πολλές εταιρείες που ανέλαβαν την εκτέλεση έργων του Δημοσίου είναι αντιμέτωπες με τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορικών.

Οι όροι στα συμβόλαια για τις συμφωνίες πλαίσιο, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΕΒΕ, είναι αρκετά αυστηροί και δεν επιδέχονται αναπροσαρμογή που να αντανακλά το κόστος των υλικών και στην ημερομηνία παράδοσης, εκτός από κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις που περιλαμβάνονται ειδικοί όροι.

Επιπρόσθετα με τις αυξήσεις, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην παράδοση των προϊόντων ή ακόμα και ελλειμματικών παραδόσεων από τα εργοστάσια παραγωγής του εξωτερικού αλλά και από Κύπριους παραγωγούς, φέρνοντας αντιμέτωπους τους ανάδοχους με επιβαρύνσεις που προβλέπονται στις συμβάσεις που έχουν με το κράτος.

Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ικανοποιητικός μηχανισμός ή πρόνοιες ρύθμισης του θέματος.

Το ΚΕΒΕ απευθύνει έκκληση στη Γενική Λογίστρια όπως υιοθετηθεί ειδική φόρμουλα η οποία κατόπιν συμφωνίας με τα εμπλεκόμενα μέρη, να περιλαμβάνει παραμέτρους υπολογισμού των διαφόρων αυξήσεων στα κόστη παραγωγής.

Επιπρόσθετα να παρέχεται η δυνατότητα ανάλογης αναπροσαρμογής των τιμών πώλησης και κατ’ επέκταση αναπροσαρμογής της συμφωνίας.

«Με τον τρόπο αυτό τα συμβόλαια του δημοσίου θα είναι πιο δίκαια και πιο εύκολα υλοποιήσιμα σε περιόδους όπως αυτή» παρατηρεί το ΚΕΒΕ.

Σημειώνεται ότι όπως  έγραψε η StockWatch, το ΚΕΒΕ απέστειλε πριν από λίγες μέρες σχετική επιστολή στους υπουργούς οικονομικών, ενέργειας  Ενέργειας και Εσωτερικών, στη Γενική Λογίστρια και πρόεδρο του ΚΕΑΑ και στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αποτυπώνει το μέγεθος των αρνητικών αυτών επιπτώσεων σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας.

Του Λεύκου Χρίστου