You are here

Συνέχεια στη δίκη για Aristo

17/02/2015 08:15
Με την αντεξέταση της Σαββούλας Κούσπου, 5ης μάρτυρος κατηγορίας και λειτουργού των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Πάφου από τους συνηγόρους υπεράσπισης, συνεχίζεται σήμερα η δικαστική διαδικασία για την υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή « Σκαλί» από την εταιρεία Aristo.

Η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει ενώπιον του μόνιμου κακουργιοδικείου στις 09:00 το πρωί, ενώ η πρόεδρος του κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους διέταξε χθες όπως οι κατηγορούμενοι Θεόδωρος και Ρούλα Αριστοδήμου, Χρήστος Σολωμονίδης και Σάββας Σάββα παραμείνουν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους εγγύησης.

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, συνήγορος υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου, μετά από την υποβολή σειράς ερωτημάτων στην 5η μάρτυρα κατηγορίας ανέφερε χθες πως η εικόνα που αποκόμισε από τις απαντήσεις που έλαβε αλλά και αυτό που διαβλέπει – όπως είπε - είναι το έντονο στοιχείο της καθοδήγησης των απαντήσεων της από πλευράς αστυνομίας στο πλαίσιο των ανακριτικών καταθέσεων.

Επανέλαβε επίσης πως όπως διαφάνηκε από τις καταθέσεις της 5ης μάρτυρος κατηγορίας οι απαντήσεις που έδωσε η ιδία στο μέλος της ανακριτικής ομάδας Ανδρέα Τσεκούρα με τις απαντήσεις που έδωσε σήμερα στο πλαίσιο της αντεξέτασης της ενώπιον του μόνιμου κακουργιοδικείου απέχουν κατά την έκφραση του « έτη φωτός».

Η Σαββούλα Κούσπου απάντησε πως δεν έτυχε καθοδήγησης αλλά πως όταν απαντούσε στους ανακριτές βρισκόταν υπό καθεστώς συναισθηματικής φόρτισης αλλά και ότι ορισμένες από τις ερωτήσεις που τις υποβλήθηκαν δεν καταγράφονται.

Σε άλλες σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης η κ. Κούσπου συμφώνησε πως η αίτηση για άδεια διαχωρισμού υπεβλήθη για 177 οικόπεδα βάσει των εγκεκριμένων σχεδίων της πολεοδομικής άδειας και ότι η προσθήκη του οικοπέδου 178 έγινε μόνο μετά από τις υποδείξεις του τμήματος αναπτύξεως υδάτων .

Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, η αλλαγή του αριθμού των οικοπέδων από 177 σε 178 όπως διαφάνηκε από την αντεξέταση έγινε μετά από τις απαιτήσεις του τμήματος υδάτων με τις οποίες συμμορφώθηκε η εταιρεία και όπως ανέφερε η μάρτυρας πρώτη φορά επωμίστηκε το κόστος ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή Γκάπιονς – συρματοκιβωτίων, συνολικού κόστους περίπου €180 χιλ., τα οποία κατασκευάστηκαν για προστασία του αργακιού.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ακόμη πως με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία και βάσει καταλόγου εμβαδού τεμαχίων η διαφορά στο πράσινο ανέρχεται μόνο σε 945 τ.μ. και όχι σε 2.730 τ.μ. για τα οποία κατηγορείται η εταιρεία.

Ο κ. Παπαϊωάννου κατέθεσε επίσης ως τεκμήριο με αριθμό 95 στο δικαστήριο επιστολή ημερομηνίας 14.10.2014 από τον Κυριάκο Τσολάκη, αναπληρωτή διευθυντή του τμήματος κτηματολογίου και χωρομετρίας προς τον αναπληρωτή διευθυντή του υπουργείου εσωτερικών με θέμα την εξωτερική οριοθέτηση τεμαχίου και διόρθωσης εμβαδού πριν την υποβολή σχεδίων ανάπτυξης στην αρμόδια αρχή.

Γεγονός όπως αναφέρθηκε ,που καταμαρτυρά όχι εύνοια προς την εταιρεία από τον δήμο αλλά δυσμένεια.

Στο πλαίσιο της χθεσινής ακρόασης η 5η μάρτυρας κατηγορίας συμφώνησε με τον κ. Παπαϊωάννου ότι ο υπολογισμός των τελών άδειας διαχωρισμού που έπρεπε να πληρώσει η εταιρεία Aristo σ΄ ό,τι αφορά επιπρόσθετα μέτρα ήταν μόνο €328 και όχι €32.870 που αναφέρει στην κατάθεση της στην αστυνομία. Στοιχείο που χρησιμοποίησε η αστυνομία, είπε ο κ Παπαϊωάννου, εναντίον κατηγορουμένων κατά την αίτηση προσωποκράτησης τους.