You are here

Moody’s: Παρακολουθεί Κύπρου, υποβαθμίζει Λαϊκή

09/06/2004 12:44

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τον οίκο αξιολόγησης Moody’s από το να θέσει την πρώτη υπό παρακολούθηση και να υποβαθμίσει τη δεύτερη.

Τράπεζα Κύπρου: Υπό παρακολούθηση

Αν και η βαθμολογία Οικονομικής Ευρωστίας C- της Τράπεζας Κύπρου παρέμεινε αμετάβλητη, ο οίκος Moody’s έθεσε το μακροπρόθεσμο εξωτερικό δανεισμό Α3 και τις καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα της τράπεζας υπό παρακολούθηση, όπως και τη βαθμολογία του χρέους σε ξένο συνάλλαγμα Βaa1. Οι προοπτικές της τράπεζας για τη βαθμολογία για βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα Prime-2 παρέμειναν σταθερές.

Σύμφωνα με τη Moody’s οι απόφαση αυτή για τη βαθμολογία αντανακλά την εξασθένιση ορισμένων θεμελιωδών στοιχείων της Τράπεζας, η οποία τους τελευταίους 18 μήνες βίωσε μια χειροτέρευση των προβληματικών δανείων, συνέπεια αυστηρότερων κριτηρίων από την Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με την εξασθένηση της κυπριακής οικονομίας. Το γεγονός αυτό επέδρασε αρνητικά στην κερδοφορία για το 2003 δια μέσου της αύξησης των προβλέψεων για επισφάλειες. Η Moody’s επισημαίνει ότι η επέκταση στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με καλό μάτι αλλά ο ταχύς ρυθμός της επέκτασης σε συνδυασμό με τη χαμηλή δημιουργία κεφαλαίου από την τράπεζα στην εσωτερική αγορά τα δύο τελευταία χρόνια οδήγησε σε εξασθένιση του κεφαλαίου και των αποθεματικών του συγκροτήματος. Η Moody’s, τέλος, κατέγραψε με ικανοποίηση τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2004. αλλά κατέγραψε ότι η επαναφορά του Συγκροτήματος στα επίπεδα κερδοφορίας των προηγούμενων ετών παραμένει μια μεγάλη πρόκληση.

Γιάννης Κυπρής: Εργαζόμαστε για βελτίωση

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος, Γιάννης Κυπρής, ανέφερε ότι το πρόβλημα των επισφαλών χορηγιών είναι γνωστό και έχει καταστεί σοβαρότερο λόγω τόσο των αυστηρότερων κριτηρίων της Κεντρικής Τράπεζας όσο και της συνεχιζόμενης υποτονικής ανάπτυξης της οικονομίας. Η απόφαση των Moody’s να θέσουν την Τράπεζα Κύπρου υπό παρακολούθηση, είπε, σχετίζεται με τις επιφυλάξεις του οίκου για τη δυνατότητα του συγκροτήματος στο παρόν οικονομικό περιβάλλον να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία του παρά το γεγονός ότι το Συγκρότημα έχει ανακοινώσει σημαντικά αυξημένα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2004. Η Τράπεζα Κύπρου θα παρουσιάσει τη θέση της στους Moody’s κατά την αναθεώρηση και θα εξηγήσει τα μέτρα τα οποία λαμβάνει για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της. Παρ’ όλα ταύτα, η Τράπεζα Κύπρου, είπε ο Γιάννης Κυπρής, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για βελτίωση τόσο της αποδοτικότητας της όσο και της κερδοφορίας της, οι οποίες γίνονται ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από τις υποδείξεις και τις εκθέσεις της Moody’s ή άλλων οίκων. Η Τράπεζα Κύπρου, θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατευθεί από τις επιπτώσεις εξωγενών παραγόντων, κατέληξε.

Λαϊκή Τράπεζα: Υποβάθμιση από C- σε D+

Αν και η Moody’s επιβεβαίωσε τη βαθμολογία - όπως και τις σχετικές προοπτικές - Baa1 για μακροπρόθεσμες καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα και Baa2 για χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης σε ξένο συνάλλαγμα, όπως και τη βαθμολογία βραχυπρόθεσμων καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα Prime-2, άλλαξε τη Βαθμολογία Οικονομικής Ευρωστίας (Financial Strength Rating - FSR) από C- σε D+ για τη Λαϊκή Τράπεζα. Την απόφαση αυτή, η Moody’s δικαιολόγησε με την εξασθένιση των οικονομικών θεμελιωδών της Τράπεζας, κυρίως λόγω της χειροτέρευσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγιών της τράπεζας.

Η ανακοίνωση του οίκου αναφέρει ότι η εισαγωγή αυστηρότερων κεφαλαίων από την Κεντρική Τράπεζα για τα προβληματικά δάνεια, σε συνδυασμό με την υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο, συνέβαλε στην αύξηση των επισφαλειών. Η Moody’s σημείωσε πάντως ότι παρά το γεγονός ότι η επανερχόμενη δυνατότητα κερδοφορίας παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, κάνοντας ταυτόχρονα μνεία για το γεγονός ότι η Λαϊκή ήταν η μοναδική κυπριακή τράπεζα που κατέγραψε κέρδη το 2003, τάση που συνεχίζεται και το 2004, το ψηλό κόστος δανεισμού για κάλυψη των προβληματικών δανείων έχει αυξηθεί. Επισημαίνοντας ότι στο μέλλον πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για βελτίωση της εικόνας των προβληματικών δανείων ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τα μελλοντικά αυστηρότερα κριτήρια από την Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι αν ληφθούν υπόψη τα αυστηρότερα κριτήρια από την Κεντρική, η περιορισμένη δυνατότητα βελτίωσης του λειτουργικού κόστους, κυρίως λόγω των συνεχών αυξήσεων στο κόστος προσωπικού, η κερδοφορία του Ομίλου αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Χρίστος Στυλιανίδης: Οι Moody’s κατέγραψαν κυρίως βελτιώσεις

Παρά την υποβάθμιση του δείκτη Οικονομικής Ευρωστίας του Ομίλου από C- σε D+, ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Λαϊκής, Χρίστος Στυλιανίδης, θεωρεί ιδιαίτερα θετικό ότι οι Moody’s αφαίρεσαν τις αρνητικές προοπτικές τριών άλλων δεικτών που σχετίζονται με την πιστοληπτική ικανότητα σε ξένο συνάλλαγμα. Η εξέλιξη αυτή, είπε, αντανακλά ουσιαστικά τη βελτίωση της αξιολόγησης της τράπεζας από τον οίκο, η οποία αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι οι Moody’s σημειώνουν ότι η κερδοφορία της τράπεζας παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα και συγκρίνεται ευνοϊκά με ανταγωνίστριες τράπεζας.

Το γεγονός αυτό, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Moody’s, ότι δηλαδή, η Λαϊκή ήταν η μοναδική κερδοφόρα κυπριακή τράπεζα το 2003. Παρ’ όλα ταύτα, οι Moody’s θεώρησαν ότι θα ενδείκνυτο να υποβιβαστεί ο δείκτης Οικονομική Ευρωστίας, ενώ αντίθετα, αφαίρεσαν τις αρνητικές προοπτικές στους υπόλοιπους δείκτες πιστοληπτικής ικανότητας σε ξένο συνάλλαγμα.

Η τράπεζα όμως, δήλωσε ο Χρίστος Στυλιανίδης, θα συνεχίσει να δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, καταβάλλοντας διαρκείς προσπάθειες για βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, όπως και περιορισμού του κόστους, με στόχο να καταστεί ακόμα πιο εύρωστη και να είναι συνεπώς σε θέση να αντιμετωπίζει πιο εύκολα μεταβολές στο περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί.

Του Στέλιου Ορφανίδη