You are here

ΟΕΒ: Φωτιές στην οικονομία

16/01/2004 13:14

· Καύσιμα: Ψηλό το κόστος των αλυσιδωτών επιπτώσεων, προειδοποιεί η Ομοσπονδία

· Επιστρέφονται οι «υπερχρεώσεις» ρεύματος


Σε κίνδυνο θέτει την πορεία της οικονομίας η (μεγάλη) χθεσινή αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αυτό εκτιμά η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), η οποία σε σημερινή της ανακοίνωση εκφράζει την «έντονη ανησυχία της για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει σ΄ ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου η νέα αύξηση».

Η αλλαγή των τιμών, αναφέρει η Ομοσπονδία, έγινε «σε μια ευαίσθητη περίοδο» και προειδοποιεί ότι θα επιφέρει «αλυσιδωτές επιπτώσεις», δημιουργώντας «πληθωριστικές πιέσεις».

Επισημαίνει ακόμα ότι «οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τις αυξήσεις αυτές δύο φορές: μια ως κόστος παραγωγής και την άλλη μέσω της ΑΤΑ, η οποία θα παρουσιάσει άνοδο (αφού οι αυξήσεις στις τιμές που δεν επέρχονται από φορολογίες λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της)». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει η ΟΕΒ, οι επιχειρήσεις «θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν το αυξημένο κόστος στα προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρουν». Αυτό σε συνδυασμό με τις αυξήσεις που επήλθαν σε βασικά προϊόντα αλλά «και άλλων που θα ακολουθήσουν (ρεύμα, νερό), διαβρώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων καθώς και τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών».

Ικανοποίηση για ρεύμα

Ικανοποίηση, πάντως, εκφράζει με δεύτερη ανακοίνωση της η ΟΕΒ για την επιστροφή £3,8 εκ. σε βιομηχανικές επιχειρήσεις από την ΑΗΚ έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι επιχειρήσεις αυτές, παρότι υπήρχε σχετική απόφαση της Βουλής στα πλαίσια της αναϊσορρόπησης των διατιμήσεων, πλήρωσαν «αυξημένο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα» -γεγονός που αναγνώρισε και ο ίδιος ο ημικρατικός οργανισμός. «Η προσαρμογή των διατιμήσεων», αναφέρει η ΟΕΒ, «θα ανακουφίσει έστω και σε πολύ μικρό βαθμό τις επιχειρήσεις του τόπου μας οι οποίες θα πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα με βάση το πραγματικό κόστος χωρίς να επιδοτούν πλέον άλλες κατηγορίες καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Γ. Α.