You are here

Αλλαγές στις συντάξεις υπαλλήλων Cyta

14/02/2011 16:00
Αλλαγές στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων της Cyta προανήγγειλε η διοίκηση του οργανισμού στη βουλή, ανοίγοντας το δρόμο για ευρύτερες αλλαγές στις συντάξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, που εξέτασε τον προϋπολογισμό της Cyta, ο πρόεδρος της, Στάθης Κιττής, ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία με τις συντεχνίες του Οργανισμού για δημιουργία νέου συστήματος συντάξεων, στο οποίο θα έχουν εισφορά και οι υπάλληλοι.

Οι δηλώσεις του κ. Κιττή συμπίπτουν με την μελέτη που ξεκίνησε αναλογιστικός οίκος με εντολές της κυβέρνησης για τις συντάξεις στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, με στόχο την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Κύπρο.

Ο κ. Κιττής, είπε σήμερα ότι αναμένεται να αρχίσει ο απαιτούμενος διάλογος με την κυβέρνηση για να αρχίσει η εφαρμογή του νέου συστήματος, το οποίο στηρίζεται στην πρακτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου συνεισφέρουν κατά το ήμισυ περίπου και οι εργαζόμενοι.

Σήμερα στα ταμεία συντάξεως του ευρύτερου δημόσιου και του δημόσιου τομέα συνεισφέρει μόνο ο εργοδότης, δηλαδή το κράτος.

Με το νέο σύστημα, είπε ο κ. Κιττής, το ταμείο συντάξεως θα καταστεί πιο βιώσιμο ενώ οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερες συντάξεις και άλλα ωφελήματα.

Ανέφερε επίσης ότι οι υπάλληλοι της Cyta θα κληθούν να συνεισφέρουν γύρω στο 6% ή 9% του μισθού τους, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι θέμα υπολογισμών αλλά δεν θα επιβαρύνει τον υπάλληλο γιατί τα αποτελέσματα της συνεισφοράς τους θα αποδίδουν καλύτερα και περισσότερα λεφτά κατά το χρόνο αφυπηρέτησης τους».

Το έλλειμμα του Σχεδίου Συντάξεως Υπαλλήλων, σύμφωνα με την αναλογιστική εκτίμηση του οίκου Muhanna & Co, που διεξήχθη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2009, ανήλθε στα €4,4 εκ. και η εξόφληση της οφειλής αυτής της Αρχής προς το Σχέδιο θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού.

Περαιτέρω διευκρινίσεις για το νέο σύστημα έδωσε ο εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού, Φώτης Σαββίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «τα ελλείμματα οφείλονται γιατί στο παρελθόν το αποθεματικό του Ταμείου επενδυόταν σε ομόλογα του δημοσίου με επιτόκιο 8%», κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα.

Το υφιστάμενο σχέδιο συντάξεως, είπε, θα πρέπει να παγοποιηθεί, προσθέτοντας ότι «μελέτες που κάναμε με τους αναλογιστές μας, εάν παγοποιηθεί το υφιστάμενο σχέδιο αντί 26% που βάζαμε και με τα ελλείμματα πήγαινε πάνω από 40% του μισθολογίου της Cyta, το κόστος για τις συντάξεις θα περιοριστεί στο 16%».

«Μιλούμε ότι θα υπάρξουν φοβερές μειώσεις στο κόστος δανεισμού, μετακυλείται στις τιμές των προϊόντων μας», είπε.

Ο κ. Σαββίδης προχώρησε ένα βήμα παρακάτω υπογραμμίζοντας, ότι θα υπάρξουν τεράστια οφέλη και έφερε ως παράδειγμα ότι μέχρι να φύγει ο τελευταίος υπάλληλος με το υφιστάμενο σχέδιο θα υπάρξει όφελος €800 εκ. στον Οργανισμό.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα όπως το υπουργείο Οικονομικών δώσει το πράσινο φως και τροχιοδρομηθεί η αλλαγή του συστήματος, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επέλεξε όπως συζητήσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την αλλαγή του συνταξιοδοτικού των ημικρατικών οργανισμών.

Βόμβα το συνταξιοδοτικό

Μετά το πέρας της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, o Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η Αρχή θα έχει υψηλότερα τέλη σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της αν δεν παρθούν μέτρα στα επόμενα πέντε χρόνια έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος των ελλειμμάτων του Ταμείου Συντάξεως.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν και κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις κατά πόσον η Cyta θα συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική στα επόμενα χρόνια κυρίως λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους αυτού του οργανισμού σε σχέση με τα ωφελήματα και τις αποδοχές του προσωπικού.

Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ότι «το ΔΗΚΟ εστιάζει στο μεγάλο πρόβλημα του Ταμείου Συντάξεως του οργανισμού», προσθέτοντας ότι «λόγω των ελλειμμάτων που παρουσιάζονται στη λειτουργία του ταμείου για το 2011 θα υπάρξει ένα έλλειμμα σχεδόν €3 εκ., ενώ τα προηγούμενα δέκα χρόνια αυτά τα ελλείμματα έχουν ξεπεράσει τα €170 εκ.».

Καταλήγοντας, κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος της Cyta.

Το ευρύτερο συνταξιοδοτικό πρόβλημα στο δημόσιο άγγιξε με τις δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επικαλούμενος τη μελέτη της Cyta για το κόστος των συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Αρχής με το Δημόσιο είναι πανομοιότυπο, υπογραμμίζοντας ότι η Cyta πληρώνει από το αποθεματικό της για να καλύψει τα ελλείμματα.

Ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε όπως το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή για τους νεοεισερχόμενους, προσθέτοντας, «για τις κλίμακες εισδοχής και τη συνεισφορά σε ποσοστό επί του ακαθάριστου μηνιαίου μισθού, είτε για το ταμείο συντάξεως είτε να ενταχθούν στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

«Άρα ξεκινάς με κάτι που δεν επηρεάζει τους υφιστάμενους, κάνεις μια καλή αρχή και από εκεί ανοίγεις ένα διάλογο με την ΠΑΣΥΔΥ. Και εδώ θέλω να χαιρετίσω τη θέση του ηγέτη της ΠΑΣΥΔΥ ότι για τους νεοεισερχόμενους το συζητάμε», είπε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «εάν κάνουμε την αρχή ο τόπος μπορεί να γλιτώσει την υποβάθμιση που έρχεται τον Απρίλιο».

Προϋπολογισμός Cyta

Επί της ουσίας ο προϋπολογισμός της Cyta για το 2011 προβλέπει συνολικά έσοδα €512,4 εκ., συνολικές δαπάνες €473,2 εκ. και πλεόνασμα περίπου €39,2 εκ.

Οι δαπάνες παρουσιάζουν αύξηση 11,4% σε σχέση με το 2010.

Ο Πρόεδρος της Cyta τόνισε ότι είναι κερδοφόρα τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός λόγω του ιδιαίτερα έντονου ανταγωνισμού και παρά τους αυστηρούς ρυθμιστικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις της Αρχής στην Ελλάδα, μέσω της Cyta Hellas, ο κ. Κιττής, είπε ότι η εταιρεία μετά την πάροδο λειτουργίας δύο ετών διαθέτει 140 χιλ. ευρυζωνικούς πελάτες εκτός Αττικής και παρουσιάζει συνεχή αύξηση μεριδίου αγοράς και αναμένεται το 2014 να κατέχει το 20% της αγοράς εναλλακτικών παροχών, προσθέτοντας ότι στις 7 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε επίσημα η εμπορική δραστηριοποίηση της Cyta Hellas στην Αττική.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου