You are here

KA: Επιστολές σε 150 «βαρέως ασθενούντες»

13/01/2004 08:31
Αυστηρές επιστολές απέστειλε το τμήμα προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών σε 150 υπάλληλους προειδοποιώντας ότι το φαινόμενο των πολλών αδειών ασθενείας «πρέπει να σταματήσει αμέσως και ως εκ τούτου το γραφείο του προέδρου και η υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού και Διοίκησης θα παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση».

Οι άδειες ασθενείας αποτελούν γάγγραινα για τη δημόσια εταιρεία, κοστίζοντας ένα περίπου εκατομμύριο λίρες ετησίως. Το προσωπικό των ΚΑ έχει κατά μέσο όρο 13 μέρες άδεια ασθενείας το χρόνο, περίπου το διπλάσιο από ότι υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.

Στην επιστολή που έλαβαν 150 υπάλληλοι τονίζεται ότι αν μετά από αυτή την προειδοποίηση διαπιστωθεί από την εταιρεία ότι οι επηρεαζόμενοι υπάλληλοι συνεχίσουν να απουσιάζουν συχνά από την εργασία τους με αδικαιολόγητη άδεια ασθενείας, τότε, η εταιρεία δεν θα έχει άλλη επιλογή από του να προβεί στη λήψη αυστηρών μέτρων εναντίον τους.

Ο πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ Κωνσταντίνος Λοϊζίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι σε συνεννόηση με τις συντεχνίες του προσωπικού θα καταβάλουν από κοινού προσπάθεια να θέσουν τέρμα στην ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση, όπως την έχει χαρακτηρίσει.

«Μπορεί οι ΚΑ εκ της φύσεως της εργασίας τους να δικαιολογούν υψηλό αριθμό αδειών ασθενείας που παίρνει μερίδα του προσωπικού, αλλά δεν παύουν οι ΚΑ να κρατούν τα τελευταία χρόνια τα σκήπτρα του υψηλότερου αριθμού αδειών ασθενείας» σημειώνει ο κ. Λοϊζίδης και προσθέτει:

«Το συνολικό οικονομικό κόστος των αδειών ασθενείας για τις ΚΑ ετησίως ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο λίρες και πλέον, γεγονός το οποίο προβληματίζει σοβαρά και τη διοίκηση, αλλά και τη διεύθυνση. Θα μπορούσαμε αυτό το σημαντικό ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών να το αξιοποιούσαμε για την ανάπτυξη της εταιρείας σε όλους τους τομείς με θετικές συνέπειες και για την εργοδοσία και για το προσωπικό. Είναι κρίμα πριν από τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα και ακόμη πριν από το Σαββατοκύριακο να αυξάνεται κάθετα η ζήτηση αδειών ασθενείας από μερίδα προσωπικού. Αυτό το φαινόμενο δυστυχώς παρατραβά και είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε δραστικά μέτρα ελέγχου. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Και ασφαλώς ο υπάλληλος θα ασθενήσει κάποια ώρα και είναι ευχής έργον να παραμείνει κλινήρης για το καλό της υγείας του. Όμως όλοι παραδέχονται στην εταιρεία ότι γίνεται κατάχρηση του κεκτημένου αυτού δικαιώματος. Γι αυτό και εμείς έχουμε αποφασίσει ως εταιρεία να λάβουμε μέτρα για καλώς νοούμενα συμφέροντα του εθνικού μας μεταφορέα».

Η StockWatch πληροφορείται ότι μερίδα του προσωπικού που παρέλαβε επιστολή από την εταιρεία έχει καλέσει τα συνδικαλιστικά της όργανα να παρέμβει και να ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία για το προσβλητικό, όπως λένε περιεχόμενο της επιστολής. Παράλληλα κάποια άλλοι υπάλληλοι προσανατολίζονται να κινηθούν και νομικά κατά της εταιρείας.

Του Λεύκου Χρίστου