You are here

Πολλές αιρέσεις για πώληση Amathus

03/04/2015 11:29
Την υπογραφή του συμβολαίου για την πώληση του ξενοδοχείου Amathus Beach στην Πάφο, ανακοίνωσε η εταιρεία Claridge, ωστόσο η ολοκλήρωση του συμβολαίου τελεί υπό κάποιες αιρέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, χθες υπογράφηκε το έγγραφο για την πώληση του ξενοδοχείου προς την KA Olympic Lagoon Resort. Η ολοκλήρωση του συμβολαίου τελεί υπό 7 αιρέσεις:

- Ότι θα είναι επιτυχής διαδικασία ελέγχου όσον αφορά το κτίριο και τα μηχανολογικά του ξενοδοχείου.

- Ότι θα είναι επιτυχής η διαδικασία ελέγχου όσον αφορά διάφορα νομικά θέματα που αφορούν το ξενοδοχείο.

- Ότι θα εξασφαλιστεί γραπτή συγκατάθεση της Τρ. Κύπρου που να αποδέχεται την αναδιάρθρωση του δανεισμού της πωλήτριας εταιρείας και να επιβεβαιώνει ότι με την εξόφληση του υπόλοιπου των δανείων που σχετίζονται με υποθήκη επί του ακινήτου που ανεγέρθηκε το ξενοδοχείο θα το απαλλάξει από οποιαδήποτε επιβάρυνση.

- Ότι θα γίνει αίτηση στην κυπριακή Δημοκρατίας για τη μεταφορά της άδειας χρήσης λωρίδας γης έκτασης 7100 τ.μ. που βρίσκεται μπροστά στο ξενοδοχείο, στο μέρος που εφάπτεται της θάλασσας.

- Ότι θα υπάρξει θετική απόφαση από την επιτροπή ανταγωνισμού σχετικά με τη συναλλαγή αυτή
- Ότι οι μετοχές που κατέχει η Claridge στην Olympic Lagoon Hotels θα μεταφερθούν ελεύθερες στην KA Olympic Lagoon Resort.

- Ότι θα εξασφαλιστεί πιστοποιητικό από τις φορολογικές αρχές για διευθέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων της Claridge.

Το τίμημα πώλησης του ξενοδοχείου όπως ανακοινώθηκε και προηγουμένως ανέρχεται στα €34,45 εκ. από τα οποία τα €32,9 εκ. αφορούν το τίμημα πώλησης του ακινήτου, €1,51 εκ. το τίμημα πώλησης των επίπλων και διαφόρων προσαρτημάτων του ξενοδοχείου και €40 χιλ. το απόθεμα του ξενοδοχείου.

Η κατοχή του ξενοδοχείου θα παραδοθεί στον αγοραστή στις 26 Μαΐου 2015 ή την ημέρα που θα μεταβιβαστεί το ακίνητο στο κτηματολόγιο προς τον αγοραστή αν αυτό γίνει νωρίτερα.

Πρόσφατα το ξενοδοχείο μετά από συμφωνία διαχείρισης με την Olympic Lagoon Hotels αποφασίστηκε η μετατροπή του ξενοδοχείου σε Olympic Lagoon Resort και υποβάλλεται σε εκτενείς ανακαινίσεις. Το κόστος των ανακαινίσεων αναμένεται να ανέλθουν στα €13,5 εκ.

Τα αποτελέσματα του ξενοδοχείου αυτού τα τελευταία χρόνια ήταν ζημιογόνα και οι πληρότητες του ακολουθούσαν φθίνουσα πορεία. Η εταιρεία έχει ψηλό δανεισμό, περίπου €32,1 εκ. και από τον Δεκέμβριο 2013 αδυνατούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της δυνάμει των συμβολαίων δανεισμού, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές της εταιρείας να έχουν εισάξει έμφαση θέματος στην έκθεση τους για το έτος 2013. Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2014 η εταιρεία δεν έχει καταβάλει προς την Τράπεζα ποσό €2 εκ. έναντι του δανεισμού, ως όφειλε, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 υπάρχει υποχρέωση πληρωμής περίπου €22 εκ. προς την Τράπεζα, το οποίο η εταιρεία αδυνατεί να πράξει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αναμένει ότι με την είσπραξη του τιμήματος πώλησης του ξενοδοχείου θα ξοφλήσει όλο το δανεισμό της εταιρείας, θα καταβάλει τις φορολογικές της υποχρεώσεις προς τις φορολογικές αρχές καθώς επίσης και όλους τους άλλους πιστωτές εμπορίου που έχει. Μετά την πώληση του ξενοδοχείου θα παραμείνουν στο ενεργητικό της εταιρείας οι επενδύσεις της στην Leisure HoldingS.A., ιδιοκτήτριας του Amathus Beach Hotel Rhodes και στην Amathus Vacation Ownership Ltd, ιδιοκτήτριας ακόμα 27 οικιστικών μονάδων στο ApolloHeights που βρίσκεται στο Aphrodite Hills Resort στα Κούκλια της Πάφου. Η επένδυση στην Leisure HoldingS.A. δυνατόν να εκποιηθεί αν η διαδικασία ελέγχου του ξενοδοχείου της Ρόδου είναι επιτυχής, θέμα για το οποίο έγινε προηγούμενη ανακοίνωση από την εταιρεία. Οι οικιστικές μονάδες στο Apollo Heights είναι προς πώληση. Όταν ολοκληρωθούν τα προηγούμενα, το διοικητικό συμβούλιο θα μελετήσει και θα λάβει αποφάσεις για το μέλλον της εταιρείας.

Η Amathus PublicLtd η οποία κατέχει το 40,53% του εκδομένου κεφαλαίου της Claridge Public Ltd συμμετέχει με ποσοστό 48% στο εκδομένο κεφάλαιο της K.A. Olympic Lagoon ResortLtd, αγοράστριας του ξενοδοχείου της Πάφου.

Γ.Χ.