You are here

Πατώσαμε στην ανταγωνιστικότητα

18/10/2004 10:50
Μία από τις χειρότερες θέσεις μεταξύ των 25 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχει η Κύπρος σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 38η θέση παγκοσμίως, πίσω από 18 άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Η σχετικά χαμηλή θέση της Κύπρου, που αξιολογείται για πρώτη φορά από το Φόρουμ, οφείλεται κυρίως στην πορεία των δημοσίων οικονομικών.

Ο γνωστός δείκτης αξιολογεί τις αναπτυξιακές προοπτικές της κάθε χώρες λαμβάνοντας υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον, την τεχνολογική υποδομή και τους κρατικούς θεσμούς. Η δημόσιοι θεσμοί είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού της Κύπρου, καθώς κατατάσσεται στην 33η θέση, ενώ στην τεχνολογική υποδομή λαμβάνει την 39η θέση. Τα δημόσια οικονομικά είναι η κύρια αφορμή για την κατάταξη της Κύπρου στην 45η θέση σε ότι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον (βλέπε πίνακα).

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάταξη των κυπριακών επιχειρήσεων, κυρίως λόγω προβλημάτων στην εσωτερική λειτουργία και στη στρατηγική τους. Μεταξύ 93 χωρών, η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση σε ότι αφορά την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα. Μεταξύ των 25 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος κατατάσσεται στην 21η θέση.

Την «πρωτιά» του δείκτη ανταγωνιστικότητας λαμβάνει για τέταρτη χρονιά η Φινλανδία. Σύμφωνα με το Φόρουμ, η χώρα επιτυγχάνει εδώ και χρόνια δημοσιονομικό πλεόνασμα, με στόχο να αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν στο ασφαλιστικό της, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Στη χώρα υπάρχει επίσης σεβασμός στους νόμους και τους θεσμούς και μια αξιοπρόσεκτη κουλτούρα εφευρετικότητας και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείας περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση, καθώς η τεχνολογική τους υπεροχή εξακολουθεί να επισκιάζεται από την ποιότητα των κρατικών θεσμών και από το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «σοσιαλδημοκρατικές» Σκανδιναβικές χώρες καταλαμβάνουν τις 4 από τις 6 πρώτες θέσεις του πίνακα ανταγωνιστικότητας.

Α.Ε.