You are here

Συναγερμός σε Βρυξέλλες - Λευκωσία για «καμπάνα» ΑΤΗΚ

04/11/2003 08:25

- «Ώρα μηδέν»... για διοικητικές καμπάνες ΕΠΑ – ΕΚ...

- Τ. Χατζηδημητρίου: Αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η απόφαση του Ανωτάτου

- Κίνδυνος να «ανοίξουν» κεφάλαια της ένταξης που έκλεισαν...


Ρυθμιστικές αρχές με πραγματικές εξουσίες σε σύγχρονα πρότυπα και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές ή ένα κυπριακό φαινόμενο χωρίς κύρος και «εκτός τάξης» για το κεκτημένο και τα ευρωπαϊκά θέσμια; Το ερώτημα αυτό πλανάται σε Βρυξέλλες και Λευκωσία με αφορμή την εκδίκαση από το Ανώτατο Δικαστήριο – που άρχισε χθες - της έφεσης της ΑΤΗΚ κατά της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού με την οποία, η Αρχή ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματική η πρόνοια της νομοθεσίας που δίνει το δικαίωμα επιβολής διοικητικών ποινών.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες της StockWatch, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Λευκωσία, αναμένουν με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον και αγωνία την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (με αφορμή την έφεση ΑΤΗΚ Vs ΕΠΑ για την επιβολή στην Αρχή διοικητικού προστίμου £20 εκ. λιρών). Και αυτό, γιατί από την όποια ετυμηγορία του θα κριθεί και το μέλλον όλων των ρυθμιστικών αρχών του τόπου, αλλά επίσης και ρυθμιστικοί θεσμοί, όπως αυτός του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ο Συντονιστής Ένταξης Τάκης Χατζηδημητρίου επιβεβαίωσε στη StockWatch, το ενδιαφέρον του Γραφείου του γύρω από την υπόθεση, δεν θέλησε ωστόσο, να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο. «Σίγουρα αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η απόφαση του Ανωτάτου» ήταν το λακωνικό σχόλιο του κ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος ευγενικά αρνήθηκε να τοποθετηθεί για ευνόητους λόγους, επί των ανησυχιών που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για την έκβαση της έφεσης.

Την υπόθεση παρακολουθεί και το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, κάτω από την πολιτική εποπτεία του οποίου είναι η Αρχή και μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η StockWatch, ο Γιώργος Λιλλήκας είναι ενήμερος γύρω από τις προεκτάσεις και τις συνέπειες από την όποια απόφαση του Ανωτάτου.

Εκτεθειμένη η Λευκωσία στην ΕΕ...

Εντύπωση προκαλεί στις Βρυξέλλες πως ένας οργανισμός υπό πλήρη και απόλυτα κρατικό έλεγχο, επιχειρεί να ανατρέψει παγκόσμια θέσμια στην ελεύθερη οικονομία και μάλιστα, ενώ έχει ήδη εναρμονιστεί στο κεφάλαιο «Ανταγωνισμός» με την ψήφιση μιας σύγχρονης και αυστηρής νομοθεσίας σε θέματα Προστασίας του υγιούς Ανταγωνισμού, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας είναι άλλωστε, όπως σε όλες τις ρυθμιστικές αρχές, η αρμοδιότητα να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα.

Εύκολα, λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τι θα γίνει σε περίπτωση κατά την οποία η ΑΤΗΚ κερδίσει την έφεση: Πρώτον, θα ανοίξει ένα κεφάλαιο... ενώ η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην ενταξιακή του πορεία. Δεύτερον, η Κύπρος παρότι υπάρχουν σωρεία νομολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και εναρμονιστική νομοθεσία στη Δημοκρατία, η Κύπρος θα βρεθεί να παραβιάζει κοινοτικό κεκτημένο. Και τρίτον, τίθενται ουσιαστικά, «εκτός λειτουργίας» όργανα και αρχές, με ρυθμιστική ευθύνη βάσει του νόμου, να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα με ευνόητες τις συνέπειες: Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΕΠΑ, Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και ίσως και η Κεντρική Τράπεζα...

Βόμβα στα θεμέλια των ρυθμιστικών αρχών

«Με κομμένη την ανάσα» παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, τόσο η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, όσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και ειδικότερα θεσμοί ευρωπαϊκοί, όπως π.χ. είναι ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη εκφράζουν φόβους και έντονες ανησυχίες για την πορεία της υπόθεσης, με αφορμή την τροπή, όπως υποστηρίζουν, που πήρε τελικά η εξέταση της έφεσης της ΑΤΗΚ.

Θεωρούν ότι από τη στιγμή που υπάρχει ήδη νομικό δεδικασμένο Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα έπρεπε το εφετείο του ΑΔ σε πρώτη φάση, να απορρίψει την έφεση της ΑΤΗΚ, η οποία και στη συνέχεια θα προσέφευγε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου (σ.σ. οι αποφάσεις της είναι τελεσίδικες) για την έκδοση της τελικής απόφασης. Το γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη το νομικό προηγούμενο, «πονοκεφαλιάζει» τις Ρυθμιστικές αρχές του τόπου, οι οποίες φοβούνται πλέον τα «χειρότερα», παρά το γεγονός των εκατοντάδων δεκάδων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων νομολογιών.

Το δεδικασμένο

Το δεδικασμένο αφορά την υπόθεση Δημοκρατίας Vs Demand Shipping που εκδικάστηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1994. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης το Τελωνείο επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους £700 στην εν λόγω εταιρεία, η οποία προσέφυγε στο Ανώτατο ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η σχετική νομοθεσία. Αρχικά το Εφετείο του Ανωτάτου, δικαιώνοντας την ναυτιλιακή εταιρεία έκρινε αντισυνταγματική την πρόνοια της νομοθεσίας που δίνει το δικαίωμα επιβολής διοικητικών ποινών αντίκειται στο άρθρο 30 (2.) του Συντάγματος.

Στην έφεση της Δημοκρατίας, ωστόσο που ακολούθησε στην Ολομέλεια του ΑΔ (σύνθεση 5 δικαστές), ανετράπη η απόφαση του Εφετείου και η σχετική πρόνοια κρίθηκε συνταγματική, δημιουργώντας νομικό δεδικασμένο ως προς το δικαίωμα επιβολής διοικητικών προστίμων.

Η απόφαση όμως, ελήφθη με πλειοψηφία 3 – 2. Ο ένας εκ των δύο δικαστών που πλειοψήφησαν έχει αποβιώσει και ένας έχει συνταξιοδοτηθεί. Ένας δε, εκ των δύο που μειοψήφησαν, με εκτεταμένη αιτιολογική απόφαση, είναι και ο νυν Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη