You are here

Fishing exercise το αρχείο για μυστικούς

18/03/2004 13:30

• Η Γ. Φράγκου ανατρέπει τα δεδομένα

• Η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων απορρίπτει τη δημιουργία αρχείου όλων των λογαριασμών στην ΚΤ


Διαδικασία ψαρέματος - «Fishing exercise» - χαρακτήρισε η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Γούλα Φράγκου, τη δημιουργία αρχείου στην Κεντρική Τράπεζα, αρχείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των Κυπριών στις εμπορικές τράπεζες ή αρχείο από τον έφορο Συνεργατικής Ανάπτυξης για όλους τους λογαριασμούς καταθετών σε συνεργατικά ιδρύματα. «Η κοινοποίηση όλων των λογαριασμών στην ΚΤ για σκοπούς δημιουργίας αρχείου με στόχο την πρόσβαση του εφόρου εισοδήματος είναι ασυμβίβαστος με το άρθρο 4 της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων», τόνισε η κ Φράγκου. Διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι αντίκειται τόσο στη νομιμότητα του σκοπού και των βασικών αρχών για τη νόμιμη επεξεργασία τους, αλλά επίσης και με την πρόνοια του άρθρου ότι απαγορεύεται μεταγενέστερη επεξεργασία τους πλην, συγκεκριμένων στοιχείων για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η επεξεργασία.

Ο έφορος του Φόρου Εισοδήματος, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα αρχείο στο οποίο είναι καταχωρημένοι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Κύπρου (είτε αυτός είναι στην Κεντρική Τράπεζα είτε στον Έφορο Κεντρικής Συνεργατικής Ανάπτυξης), είπε η κ Φράγκου επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι Τράπεζας μπορούν και είναι υποχρεωμένες βάσει του νόμου να διατηρούν το δικό τους αναλυτικό αρχείο για τους πελάτες τους.

Ο διευθυντής του Φόρου Εισοδήματος, Γεώργιος Πούφος, επεσήμανε από την πλευρά του ότι στα αρχικά νομοσχέδια δεν προβλεπόταν η δημιουργία Κεντρικού Μητρώου στην ΚΤ η οποία, όπως είπε, περιελήφθη αργότερα ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων των τραπεζών στην άρση του απορρήτου και σχετικών διαβουλεύσεων που έγιναν από τη Βουλή. Σημείωσε μάλιστα, πως η υπηρεσία του ευνοεί και επιθυμεί, όπως άλλωστε ήταν διατυπωμένο στα αρχικά νομοσχέδια, την άμεση και απευθείας λήψη των σχετικών πληροφοριών από τις τράπεζες. Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά πως έστω και με την προτεινόμενη αλλαγή που επήλθε στα αρχικά νομοσχέδια για τη δημιουργία αρχείου στην ΚΤ, ο Έφορος Εισοδήματος θα επιδιδόταν σε fishing exercise. «Ποτέ από καταβολής η λειτουργία του Φόρου Εισοδήματος δεν ξεκίνησε οποιαδήποτε διαδικασία "έρευνας ψαρέματος"», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Πούφος.

Από τις παρατηρήσεις και ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Οικονομιών διαφάνηκε πως θα συμμορφωθεί η Επιτροπή με τη θέση του Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων, χωρίς να αποκλείεται καθόλου η περίπτωση επιστροφής στις πρόνοιες των αρχικών νομοσχεδίων για άμεση και απευθείας λήψη πληροφοριών «με εύλογη υποψία» από το Φόρο Εισοδήματος.

«Πρόθεσή μας είναι να μην κάνουμε λάθος, παραβιάζοντας είτε το σύνταγμα είτε τις νομοθεσίες είτε τις διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε η δημοκρατία», παρατήρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Χρυσοστόμου. Σημειώνοντας, πως πρόθεση της Βουλής είναι να δώσει εκείνες τις εξουσίες στο Φόρο Εισοδήματος για να πατάξει το καρκίνωμα της φοροδιαφυγής». Αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα, συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Ευαγόρου, να παραχωρήσει εξουσίες οι οποίες θα δίνουν έστω την εντύπωση για αυθαιρεσίες εκ μέρους του Φόρου Εισοδήματος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη