You are here

Μένουν στην Κύπρο οι ρωσικές επιχειρήσεις

09/09/2020 07:35

Προσδοκίες ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν θα εγκαταλείψουν την Κύπρο μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την αναθεώρηση της φορολογικής συμφωνία Κύπρου και Ρωσίας και την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%, εκφράζουν φορείς της αγοράς.

Επισημαίνουν στη StockWatch ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου φεύγει η αβεβαιότητα που υπήρχε για την πιο σημαντική πηγή εσόδων από διεθνείς υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος του κυπρο-ρωσικού επιχειρηματικού συνδέσμου και CEO της PwC Ευγένιος Ευγενίου αναφέρει στη StockWatch ότι σταματά η όποια αβεβαιότητα είχε δημιουργηθεί και υπάρχει πλέον αναθεωρημένη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που διέπει τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας.

«Είναι σημαντικό πως αντίστοιχες αλλαγές θα γίνουν και στις συμφωνίες Ρωσίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ επιβεβαιώνει τις φιλικές σχέσεις των δυο χωρών», σημειώνει.

Ο συνέταιρος της KPMG και υπεύθυνος για ζητήματα διεθνούς φορολογίας Κώστας Μαρκίδης επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε με την πρόθεση της Ρωσίας να καταγγείλει τη σύμβαση έχει ξεπεραστεί καθώς με την υπογραφή του καινούριου πρωτοκόλλου εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.    

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί δεν αναμένεται ότι θα εγκαταλείψουν την Κύπρο. Πιθανόν κάποιες να επιστρέψουν πίσω στη Ρωσία αλλά η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ρωσικών συμφερόντων αναμένεται να καταβάλουν την αυξημένη φορολογία και να παραμείνουν δραστηριοποιημένες στη χώρα λόγω των πολλών φορολογικών και άλλων πλεονεκτημάτων. Τα πιο πάνω υπό την επιφύλαξη ότι παρόμοια πρωτόκολλα και συμφωνίες θα υπογραφούν και με τις υπόλοιπες χώρες εταίρους της Ρωσίας εντός της ΕΕ ώστε η Κύπρος να παίζει εις ίσοις όροις», τονίζει.

Στο υπογραφέν Πρωτόκολλο συμφωνήθηκε η αύξηση του φόρου που παρακρατείται στα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους στο 15% αντίστοιχα, όπως είχε προταθεί από τη Ρωσική πλευρά και παράλληλα υιοθετούνται εξαιρέσεις όπως είχε ζητήσει η Κυπριακή πλευρά από εισοδήματα των ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Επιπλέον, μεταξύ άλλων η κυπριακή πλευρά, διασφάλισε την εξαίρεση του φόρου παρακράτησης επί των τόκων εταιρικών και κυβερνητικών χρεογράφων καθώς και των ευρωομολόγων.

Σε δήλωσή του ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου διασφαλίζει τη συνέχιση της εφαρμογής της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, η οποία αναμφισβήτητα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, εφόσον μεταξύ άλλων ενθαρρύνονται οι επενδύσεις, το εμπόριο σε όλους τους τομείς της οικονομίας αλλά και η αγορά εργασίας.

Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Της Γεωργίας Χαννή