You are here

Σκέψεις για κατάθεση €1,5 δισ. ΤΚΑ (2)

16/07/2008 14:40

• Ένεση ρευστότητας για το σύστημα

• Επενδύσεις: Κίνα… ξεκίνα

• Πονοκέφαλος δημοσιονομικά και τιμές

• Το όραμα Σταυράκη


Σκέψεις για επένδυση μεγάλου μέρους του αποθεματικού του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα κάνει η Κυβέρνηση, θέλοντας να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα ψηλά επιτόκια που προσφέρονται στην αγορά για καταθέσεις. Τις σκέψεις της Κυβέρνησης αποκάλυψε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Σταυράκης απέρριψε τις επικρίσεις για τις σκέψεις που κάνει η Κυβέρνηση για κατάθεση μέρους του αποθεματικού σε συνεργατικά, διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα θα κατατεθούν και σε τράπεζες, εφόσον προσφέρονται ανταγωνιστικοί όροι. «Από το 1999 γίνονται καταθέσεις σε Συνεργατικές και Τράπεζες, μάλιστα το επιτόκιο ήταν 4,75%», είπε ο κ. Σταυράκης. Με ένα τηλεφώνημα που έκανε σε τέσσερις τράπεζες, πρόσθεσε, το επιτόκιο για τις καταθέσεις ανέβηκε στο 6%, σημείωσε.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το αποθεματικό του ταμείου ανέρχεται στα €5,3 δισ. και επενδύεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε χρεόγραφα της κυβέρνησης με τόκο 4,75%. Ένα πολύ μικρό μέρος κατατίθεται στις τράπεζες.

«Το ποσό από το ΤΚΑ ανέρχεται στα €5,3 δισ. Το 99% είναι από την κυβέρνηση με επιτόκιο 5%, άρα όντως αυτή τη στιγμή οι Τράπεζες και τα Συνεργατικά προσφέρουν επιτόκιο από 6% - 6,5%. Άρα θεωρητικά αυτή τη στιγμή με προβληματίζει σε πιο βαθμό από τα €5,3 δισ., δηλαδή το 20% - 30% που αντιστοιχεί σε €1 - €1,5 δισ., να το βάλουμε σε Τράπεζες και Συνεργατικά και να παίρνουμε 6% - 6,5% επιτόκιο για να επωφεληθεί ο Κύπριος συνταξιούχος, αφού βέβαια προηγουμένως γίνει μια τυπική ανάλυση φερεγγυότητας αυτών των ιδρυμάτων».

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι ξεκινούν αυτό το πλάνο άμεσα με επενδύσεις σε μεγάλες, για την ώρα, τράπεζες και συνεργατικές με το ποσό των €100 - €200 εκ. ώστε να επωφεληθούν του ψηλού επιτοκίου και εν συνεχεία να αποφασίσουν τα περαιτέρω βήματα τους ενόψει και της μελέτης που έκανε η Διεθνή Τράπεζα για λογαριασμό του ΥΠΟΙΚ η οποία συστήνει επενδύσεις σε ακίνητα, γη, μετοχές σε διεθνή χρηματιστήρια, για τις οποίες, όμως, δεν συμφωνεί για την ώρα ο κ. Σταυράκης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, θεωρεί ότι δεν είναι ώριμο το κλίμα για επενδύσεις σε χρηματιστήρια, ενώ ευνοεί επενδύσεις σε γη και ακίνητα στην Κύπρο.

Πραγματικά θέλουμε να μπαίνουμε σε βάθος για κάθε οικονομική συμφωνία του κράτους ώστε να βεβαιωνόμαστε ότι παίρνουμε το μέγιστο δυνατό όφελος για το λαό.

Άλλες ενέργειες

Ο κ. Σταυράκης αποκάλυψε, επίσης, ότι γίνονται έντονες προσπάθειες με την κυβέρνηση της Κίνας ώστε Κινέζικες εταιρείες να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως μέσω για επενδύσεις σε άλλες γειτονικές χώρες και εξήγησε: «όπως για παράδειγμα οι Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες εταιρείες χρησιμοποιούν την Κύπρο για να επενδύουν στη Ρωσία, με τον ίδιο τρόπο μια Ευρωπαϊκή ή Αμερικανική εταιρεία που θέλει να επενδύσει στην Κίνα να το πράξει μέσω μια κυπριακής εταιρείας ή παρουσίας».

Αναφορικά με τα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται στα σκαριά, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη με όλα τα Υπουργεία και θα «εκπλαγούμε ευχάριστα για τον αριθμό των έργων που θα πάρουν το δρόμο κατασκευής και τα οποία περιλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς του 2009, πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα», σημείωσε.

Ο κ. Σταυράκης με πολύ προσεκτικό τρόπο, κάνοντας, όπως είπε, μια παρένθεση, είπε ότι η Κύπρος κατέφερε με σωστούς χειρισμούς να πάρει παράταση από τη δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση του ΦΠΑ στα ακίνητα σε 15% καθώς και αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι η φορολογία στην Κύπρο είναι πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα προϊόντα, πλην του φόρου πετρελαίου για τον οποίο τη χειμερινή περίοδο θα γίνει κάποια αναπροσαρμογή.

Πονοκέφαλος ο πληθωρισμός

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης και παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του Υπουργείου του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πληθωρισμό, αναγνωρίζοντας ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο είναι ψηλότερος από άλλες χώρες της Ευρώπης. «Το πρώτο τρίμηνο του 2008 κυμάνθηκε στο 4,4% ενώ αναμένεται να ανέλθει το τέλος της χρονιάς στο 5%». Ταυτόχρονα, εξήγησε πως στην Κύπρο χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικοί δείκτες πληθωρισμού, ο εναρμονισμένος ο οποίος χρησιμοποιείται για σκοπούς σύγκρισης με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και ο εθνικός ο οποίος έχει ελαφρώς διαφορετικές σταθμίσεις και είναι ψηλότερος κατά 0,2% - 03% από τον εναρμονισμένο. Στη συνέχεια επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο επηρεάζεται δυσανάλογα από εξωγενείς παράγοντες όπως τις τιμές των καυσίμων διότι η Κύπρος είναι εξαρτώμενη 100% από τα καύσιμα αλλά και την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών τις οποίες και πάλι εισάγονται, ως αποτέλεσμα την απώλεια των εισοδημάτων της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, δηλαδή €500 εκ.

Ο κ. Σταυράκης δεν παρέλειψε να ταχθεί για ακόμη μια φορά εναντίον της επιχορήγησης των καυσίμων διότι θα δοθεί, όπως εξήγησε, από τη μια λανθασμένο μήνυμα στον ΟΠΕΚ και κατά δεύτερο λόγο διότι αποτελεί αντικίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και αποτελεί και αντικίνητρο για δημιουργία εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των οικονομικών του κράτους, αφού επανέλαβε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, εντούτοις είπε ότι κάποιοι τομείς θα πρέπει να ενισχυθούν και αποκάλυψε ότι έχουν εγκριθεί 60 έκτακτοι υπάλληλοι στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, ενώ ξεκινά, όπως το χαρακτήρισε, ένα φιλόδοξο σχέδιο κίνητρων για επενδύσεις σε εναλλακτικές πήγες ενέργειας και έλευση φυσικού αερίου.

Δημοσιονομικές ανησυχίες

Μιλώντας για το κεφάλαιο δημόσια οικονομικά, ο Υπ. Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα κλείσει ο χρόνος με πλεόνασμα της τάξης των €20 - €100 εκ. που αντιστοιχεί με το 0,1% - 0,6% του ΑΕΠ. Σχολιάζοντας την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, ωστόσο, ο κ. Σταυράκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εσόδων από άμεσους φόρους, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει κίνδυνος κάμψης των εσόδων από έμμεσους φόρους στο μέλλον, με αρνητικές δημοσιονομικές συνέπειες. «Το ΦΠΑ σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιπροσωπεύει εισπράξεις από κατανάλωση του κόσμου και εξακολουθεί να αυξάνεται με ρυθμούς πολύ μεγάλους από το ρυθμό της οικονομίας. Νοιώθουμε ότι σε κάποιο σημείο αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι εισπράξεις του ΦΠΑ θα πρέπει να ακολουθούσουν την αύξηση του ΑΕΠ στην Κύπρο και να μειωθούν στο 6%- 8%», ανέφερε, για να συμπληρώσει:

«Το γεγονός αυτό πιθανόν να δημιουργήσει μια πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα από την έμμεση φορολογία με αναδιοργανώσεις στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Έχει τεθεί, επίσης, ο στόχος της είσπραξης παλαιών φορολογιών, ενώ συγχρόνως προσπαθούμε να αυξήσουμε τη φορολογική βάση». Στο σημείο αυτό, ο κ. Σταυράκης επεσήμανε ότι υπάρχουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν καν φορολογικό φάκελο στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και ότι γίνεται μια προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των φορολογουμένων και να μειωθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Επανέλαβε, επίσης, την πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιβληθούν νέες φορολογίες ούτε και αυξήσεις σε συντελεστές υφιστάμενων φορολογιών, εκτός από εκείνες που επιβάλλει η Ευρώπη.

Το όραμα Σταυράκη

Αναφερόμενος στο όραμα του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι αυτό είναι «ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό κράτος με ψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης». Τόνισε, επίσης, ότι το μέλλον της Κύπρου είναι στις Υπηρεσίες. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι τομείς είναι σημαντικοί, όπως και αυτός της βιομηχανίας και του τουρισμού, σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι απεριόριστες οι δυνατότητες των Υπηρεσιών. Σύμφωνα με μια έρευνα αγοράς από διεθνή οικονομικό οίκο, η Κύπρος λαμβάνει μόνο το 1,5% μερίδιο της αγοράς στις διεθνείς επενδύσεις του τύπου που επιδιώκει να επενδύσει στην Κύπρο.

«Άρα αντιλαμβάνεστε τα περιθώρια αύξησης και τι σημαίνει για την Κύπρο το ποσοστό να γίνει 2%. Και για λόγους ιστορίας να πούμε ότι η Κύπρος έχει και κάποια σημαντικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα με αγορές που μεσουρανούν όπως η Ρωσία και σε λιγότερο βαθμό η Ουκρανία», πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης.

Της Ηρώς Ευθυμίου