You are here

Τράπεζες: Με πληρεξούσια έγγραφα η εκποίηση ακινήτων

18/03/2004 07:04

• Να μπει τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες

• Ζητούν άμεση παρέμβαση Χρίστου


Τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και τη δυνατότητα εκποίησης ακινήτων μέσω ειδικών πληρεξούσιων εγγράφων, εισηγείται ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών, προκειμένου να εξαλειφθεί η μάστιγα των τεράστιων, χρονικά, καθυστερήσεων στην εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων. Επιπλέον, όπως αναφέρει στη StockWatch ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Γιώργος Χατζηαναστασίου, στις εισηγήσεις του Συνδέσμου περιλαμβάνονται και σειρά άλλων μέτρων όπως είναι: Πρώτον, η εργοδότηση ιδιωτών εκτιμητών, η οποία επιτρέπεται μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας, ωστόσο, ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε εργοδότησή τους. Δεύτερον, η νομοθετική κατοχύρωση σε συγκεκριμένες περιοχές όπου διεξάγονται οι δημοπρασίες, κατά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, τους οποίους το κοινό να γνωρίζει εκ των προτέρων.

Ο κ. Χατζηαναστασίου επισημαίνει, παράλληλα, πως το όλο πρόβλημα έχει άμεσο και ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα των τραπεζών που επιβαρύνεται επιπρόσθετα και με τις νέες οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας σε δύο επίπεδα:

α) Στην κερδοφορία των τραπεζών. Αφού (μετά τις οδηγίες της ΚΤ) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (non performing loans) παρουσιάζουν καθυστερήσεις αποπληρωμής άνω των 6 μηνών, δεν αναγνωρίζονται (αναστέλλονται) οι τόκοι των δανείων αυτών.
β) Στην αύξηση των επισφαλών προβλέψεων. «Έστω και αν αυτά τα δάνεια θα εισπραχθούν στο μέλλον», τονίζει ο κ. Χατζηαναστασιου σημειώνοντας πως οι συνέπειες για τις Τράπεζες είναι να παρουσιάζουν «μια οικτρή εικόνα που δεν είναι η πραγματικότητα.

Το πρόβλημα, διογκώνεται, υπογραμμίζει, αφού η δυστοκία στην εκποίηση λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας, μεταφέρεται στην υποβάθμιση των τραπεζών από ξένους οίκους αξιολόγησης. «Δεν έχει προηγούμενο σε άλλη χώρα της ΕΕ, να χρειάζεται 10 – 12 χρόνια, μέχρι να εκποιηθεί ενυπόθηκο ακίνητο στις περιπτώσεις που ο χρεώστης δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαναστασιου.

Παρέμβαση Χρίστου ζητούν οι Τράπεζες

Την άμεση Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών Αντρέα Χρίστου, για τη νομοθετική ρύθμιση/επίλυση του προβλήματος, ζητούν οι Τράπεζες. Οι ενέργειες αφορούν πέραν του νομοθετικού πλαισίου και την έκδοση σχετικών κανονισμών. «Το θέμα συζητείται τα τελευταία δυο με δυόμισι χρόνια και δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια», λεει ο κ. Χατζηαναστασιου, σημειώνοντας παράλληλα πως και οι ενέργειες του διευθυντή του Κτηματολογίου για αύξηση και εκπαίδευση του προσωπικού έπεσαν στο κενό, λόγω νομικών κωλυμάτων και διαδικασιών.

Σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του, απέστειλε ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στο οποίο καταγράφονται οι χρονοβόρες διαδικασίες και τα τεράστια προβλήματα από τις καθυστερήσεις στην εκποίηση των ενυπόθηκων ακινήτων, η αξία των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες. Σχετικό υπόμνημα θα σταλεί και στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

«Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών και χρόνια τώρα με το κτηματολόγιο, σε κοινή Επιτροπή Εργασίας, στην οποία ο Σύνδεσμος έχει υποβάλει πολλές εισηγήσεις για προσπέλαση των δυσχερειών και αδιεξόδων», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη