You are here

Νέα σύννεφα σκεπάζουν τις τράπεζες

25/07/2003 09:56
Εκεί που πολλοί νόμιζαν ότι τα χείριστα είχαν περάσει για τους τραπεζικούς οργανισμούς ήρθε η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να τους διαψεύσει. Η Επιτροπή αποφάσισε ότι πιθανότατα να υπάρχει παραβίαση των σχετικών νόμων περί προστασίας του ανταγωνισμού και ότι οι τιμολογιακές πρακτικές των τραπεζών δημιουργούν υπόνοιες για προσυνεννοήσεις μεταξύ τους.

Για όποιον ζει στην Κύπρο βέβαια, η μη επαρκής λειτουργία των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα είναι γνωστή και δεν χρειαζόμασταν την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να το μάθουμε. Όπου υπάρχουν ολιγοπώλια, υπάρχουν και στρεβλώσεις.

Αυτό που δεν ξέραμε, όμως, είναι ότι ίσως να υπάρχουν προσυνεννοήσεις μεταξύ των τραπεζών για την τιμολογιακή τους πολιτική. Εδώ είναι που «κτυπάει τα ρέστα της» η Επιτροπή αλλά εδώ είναι και το ρίσκο που παίρνει ο κ. Τσιέλεπος. Εύκολο να αποδείξεις ότι οι τιμολογήσεις είναι παρόμοιες ή ίδιες, πολύ δυσκολότερο όμως να αποδείξεις ότι είναι προϊόν προσυνεννόησης. (Εκτός και αν τα καρτέλ κρατούν πρακτικά των επαφών τους... και τα βρει ο κ. Τσιέλεπος σε «μαύρες σακούλες».)

Σε προσεχή τους συνεδρία με την Επιτροπή οι εμπορικές τράπεζες θα επαναλάβουν ότι δεν υπήρχαν προσυνεννοήσεις και ότι δεν αποδέχονται τις κατηγορίες της Επιτροπής. Η σχετική συνάντηση θα καθορίσει και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πλήρη διερεύνηση του θέματος μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης.

Όπως και να καταλήξει το θέμα, το σίγουρο είναι ότι εκεί που άρχισε να σταθεροποιείται η κατάσταση, τα σύννεφα άρχισαν πάλι να ζώνουν τους τραπεζικούς οργανισμούς. Εκεί που είχαν απορροφήσει σχεδόν πλήρως τις ζημιές του χρηματιστηρίου, εκεί που φαινόταν ότι άρχισε να βελτιώνεται η κατάσταση με τα επισφαλή δάνεια, εκεί που υπήρχαν προσδοκίες για συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, ήρθε η απόφαση της Επιτροπής να δημιουργήσει νέα αβεβαιότητα για την μεσοπρόθεσμη πορεία του κλάδου. Ακόμα και αν στο τέλος οι τράπεζες κληθούν να πληρώσουν ως πρόστιμο τα μισά από όσα κατά καιρούς δημοσιεύονται, ίσως οι μέτοχοι τους να πρέπει να ξεχάσουν το μέρισμα για περισσότερο καιρό από όσο υπολόγιζαν.

Ο κ. Τσιέλεπος είπε χθες ότι το μέγιστο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί ισοδυναμεί με το 10% του κύκλου εργασιών των τραπεζών, είναι δηλαδή κάποιες δεκάδες εκατομμύρια.

Ευτυχώς όμως για τις τράπεζες, ο κ. Τσιέλεπος δεν ήταν απόλυτος για το ύψος του προστίμου. Αφήνοντας κάποιες «πορτούλες» ανοικτές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε αναφορά και σε διάφορους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προτού καθοριστεί το ύψος της ποινής.

Εύκολο να επιβάλλεις πρόστιμα £20 εκατομμυρίων σε κρατικά μονοπώλια με τεράστια αποθέματα και λίγους οπαδούς. Πολύ πιο δύσκολο να το κάνεις με ιδιωτικές, δημόσιες εταιρείες, με δεκάδες χιλιάδες μετόχους, πολλούς πολιτικούς φίλους, και με οικονομικά προβλήματα που μπορούν να καταποντίσουν ολόκληρο νησί...