You are here

Αλλάζουν πλάνα οι κυπριακές επιχειρήσεις

25/10/2022 12:41

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός ένεκα της ενεργειακής κρίσης, αλλάζει τα πλάνα των επιχειρηματιών το επόμενο διάστημα με τις ενδείξεις να είναι αρνητικές για την πορεία της οικονομίας σε Κύπρο και ευρωζώνη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν χθες οι Financial Times, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη έχει υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ενισχύοντας τα σημάδια ότι το μπλοκ εισέρχεται σε ύφεση, καθώς οι τιμές αυξάνονται και η παραγωγή πέφτει κατακόρυφα σε ολόκληρη την οικονομία.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών της S&P Global στην ευρωζώνη, βασικός μετρητής των επιχειρηματικών συνθηκών για τον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε 1 μονάδα στο 47,1, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020 και τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται έτοιμη να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο, δεδομένης της αυξανόμενης απώλειας παραγωγής και της επιδείνωσης της εικόνας της ζήτησης που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, προσθέτοντας ότι η ύφεση φαίνεται «ολοένα και πιο αναπόφευκτη».

«Στη ζώνη του ευρώ, όλα δείχνουν μια ύφεση», δήλωσε ο Christoph Weil, οικονομολόγος στην Commerzbank. «Η συνεχιζόμενη απώλεια αγοραστικής δύναμης, λόγω του υψηλού πληθωρισμού αφήνει ολοένα και βαθύτερα ίχνη στην ιδιωτική κατανάλωση», τόνισε.

Οι ζοφερές προοπτικές υπογραμμίστηκαν από το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για την περιοχή που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο: «Η Ευρώπη έχει πληγεί από ένα τεράστιο σοκ των όρων του εμπορίου που έχει αποδυναμώσει τις προοπτικές ανάπτυξης, ανέβασε περαιτέρω το επίπεδο και την επιμονή του πληθωρισμού και οδήγησε σε κρίση κόστους ζωής που απειλεί την κοινωνική συνοχή».

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ανησυχεί και τους κύπριους επιχειρηματίες.

«Η κατάσταση μας ανησυχεί. Προς το τέλος του χρόνου, αρχές του 2023 τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για τις επιχειρήσεις γιατί ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν φαίνεται να υποχωρεί, το κόστος ενέργειας δεν φαίνεται να υποχωρεί και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλές επιχειρήσεις, ενώ υπάρχει μια τάση για αύξηση των επιτοκίων με συνεπακόλουθη αύξηση κόστους χρήματος για εξόφληση υφιστάμενου χρέους ή για λήψη νέου», ανέφερε στη StockWatch ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάριος Τσιακκής.

«Η Ευρώπη θα ταλαιπωρηθεί και κυρίως η Γερμανία από την έλλειψη της ενέργειας, ενδεχομένως αυτό να μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης των χωρών αυτών με συνέπειες και στην κυπριακή οικονομία», με απαισιόδοξο σενάριο για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας το επόμενο εξάμηνο.

Ο γενικός διευθυντής τη Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Μιχάλης Αντωνίου σημειώνει ότι «το κόστος των πρώτων υλών και ενέργειας σκοτώνει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και κατ’ επέκταση την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Τα μέτρα για την πράσινη μετάβαση, οδηγούν σε επιπρόσθετο κόστος και βάρος για τις επιχειρήσεις».

Σημειώνει ακόμη, ότι η αύξηση του πληθωρισμού και το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών οδηγούν σε μετριασμό των πλάνων των επιχειρηματιών για ανάπτυξη και όπου μπορούν, περιορίζουν τη δραστηριότητα ή την αναστέλλουν.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της ΚΤ, η μείωση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση για χρηματοδότηση πάγιων επενδύσεων, συγχωνεύσεων ή εξαγορών και αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων, για αναδιαρθρώσεις χρεών καθώς και στο γενικό επίπεδο επιτοκίων.

«Ενδεχομένως, οι επιχειρήσεις αποφάσισαν να αναβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια λόγω της αβεβαιότητας των γεωπολιτικών εξελίξεων και των οικονομικών τους συνεπειών. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, η οποία πιθανό να σχετίζεται με την άνοδο των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών και τις συνεχιζόμενες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού», τονίζεται.

Της Γεωργίας Χαννή