You are here

Προειδοποιούν για οικονομική ασφυξία επιχειρήσεων

27/04/2021 15:08

Πυρά προς την κυβέρνηση για αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας που οδήγησε στο τρίτο lockdown και στην ανάγκη νέας στήριξης προς τις επιχειρήσεις εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με δηλώσεις και ανακοινώσεις απευθύνουν προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει το να αφεθούν χωρίς νέα στήριξη οι επιχειρήσεις.

Σε προχειρότητα, έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού, αντιφατικότητα στη διαχείριση της πανδημίας και καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αποδίδει την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή τρίτου lockdown το ΑΚΕΛ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου «το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι οι νέες αποφάσεις επιδεινώνουν δραματικά την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι».

Τόνισε ότι απαιτείται άμεσα στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λύση για το ζήτημα των ενοικίων. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να εισακούσει την πρόταση της ΠΟΒΕΚ για επιδότηση του ενοικίου και για τις τρεις περιόδους που επιβλήθηκε lockdown, με καταμερισμό του ενοικίου μεταξύ κράτους, ενοικιαστή και ιδιοκτήτη.

Στις προτάσεις του ΑΚΕΛ περιλαμβάνεται η αναστολή των εξώσεων, ρύθμιση που αναφέρθηκε στο Ανώτατο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η στοχευμένη αναστολή δόσεων και τόκων σε επιχειρήσεις (όχι προαιρετικά), ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για την πληρωμή λογαριασμών, τελών και άλλων υποχρεώσεων, στήριξη των ΜμΕ για προώθηση του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου.

Ο κ. Στεφάνου απηύθυνε παράλληλα προειδοποίηση ότι αν δεν ληφθούν τώρα δραστικά και γενναία μέτρα στήριξης, «χιλιάδες μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, χιλιάδες αυτοεργοδοτούμενοι θα εξαφανιστούν από τον οικονομικό χάρτη του τόπου».

Σε αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και ανεπάρκεια του εμβολιαστικού προγράμματος, αποδίδει το νέο lockdown το ΔΗΚΟ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως «η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ για ακόμη μία φορά έχει κλείσει την οικονομία, για ακόμη μια φορά έχει κλείσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως και πάλι τις έχει αφήσει χωρίς ουσιαστική στήριξη».

Σημείωσε πως το ΔΗΚΟ επιμένει στην επιδότηση των ενοικίων, στην επιδότηση των πάγιων λειτουργικών δαπανών για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω των περιοριστικών μέτρων και στο να δοθεί η στήριξη αναδρομικά «για να καλυφθεί ο ένας χρόνος της απραξίας της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ», όπως ανέφερε.

Δήλωσε πως το ΔΗΚΟ επιμένει ακόμα, στα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, στη μείωση του ΦΠΑ στην τουριστική βιομηχανία και στη μείωση φορολογιών για να δοθεί ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της πανδημίας.

Προειδοποίησε παράλληλα, για οικονομική ασφυξία, εάν η κυβέρνηση, όπως αναφέρει, αφήσει πάλι τις κυπριακές επιχειρήσεις χωρίς βοήθεια.

Σε πλήρως αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση που έφερε την Κύπρο σε ένα τρίτο αυστηρό lockdown «που το χαρακτηρίζουν οι αντιφάσεις και οι ασάφειες των μέτρων που επιβάλλονται από αμφιλεγόμενα διατάγματα», αναφέρονται οι Οικολόγοι.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται πως η εξέλιξη έχει φέρει ακόμα περισσότερα προβλήματα σε τομείς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χώροι εστίασης, θέατρα, χώροι αθλητισμού κ.ο.κ.

«Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τις επιχειρήσεις», τονίζεται εκ μέρους του κόμματος ενώ, αναφέρεται πως οι απόλυτες τακτικές και τα μέτρα οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις και ομάδες πληθυσμού σε πτώχευση.

Οι Οικολόγοι επικρίνουν παράλληλα την κυβέρνηση ότι «εδώ και ένα χρόνο δεν έχει προετοιμαστεί για μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων», κάνοντας λόγο για αποτυχία.

Μ.Χ.