You are here

Κ. Μαρκίδης, KPMG: Σημαντικός ο αντίκτυπος των κυρώσεων

12/03/2022 06:00

Οι υφιστάμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τομείς άμεσα συνυφασμένους με την ιδιωτική και την επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν θα αφήσουν αλώβητη την Κύπρο, τονίζει το μέλος του ΔΣ της KPMG, επικεφαλής των διεθνών φορολογικών και εταιρικών υπηρεσιών Κώστας Μαρκίδης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Μαρκίδης σημειώνει ότι οι όποιες κυρώσεις και αποφάσεις λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (υπό το βλέμμα των ΗΠΑ) επηρεάζουν, ενώ είναι πλέον αναμενόμενες και οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Μόσχα ως αντίποινα. 

«Αναμένω ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα επιφέρουν σημαντικές άμεσες, αλλά και έμμεσες επιπτώσεις τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και στον τομέα των διεθνών υπηρεσιών, αφού αμφότερες οι χώρες είχαν πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες συνεργασίες με την Κύπρο στους τομείς αυτούς, οι οποίες στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να αναπληρωθούν επαρκώς», τονίζει.

Πρόσθεσε ότι το σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η Κυπριακή οικονομία είναι παρακινδυνευμένο να προβλεφθεί στον παρόν στάδιο, εκτιμώντας ότι «σίγουρα δεν θα είναι ‘business as usual’». 

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, εξετάζεται ο αντίκτυπος των κυρώσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και οι οποίες διευρύνονται μέρα με την μέρα.

«Είναι πολύ νωρίς για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε κατανοήσει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην Κυπριακή οικονομία στην τελική τους μορφή. Το σίγουρο είναι ότι αντίκτυπος θα υπάρχει και θα είναι σημαντικός», τόνισε.

Εταιρικός φόρος στο 15% μετά από προεργασία

Για τη σχεδιαζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, επισημαίνει ότι μια στοχευμένη φορολογική μεταρρύθμιση σημαίνει την παραχώρηση συγκεκριμένων και γενναιόδωρων κίνητρων με σκοπό την προσέλκυση συγκεκριμένων κατηγοριών επενδυτών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

«Η πιθανή αύξηση του εταιρικού συντελεστή στο 15% θα μπορούσε να υιοθετηθεί, νοουμένου ότι θα γίνει η απαραίτητη προεργασία (π.χ εξειδικευμένες μελέτες), ούτως ώστε να προσμετρηθεί ο αντίκτυπος και τεκμηριωμένα να αποδειχτεί ότι η πιθανή αύξηση του συντελεστή δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου», ανέφερε.   

Τόνισε παράλληλα, ότι η πρόκληση του όλου εγχειρήματος της φορολογικής μεταρρύθμισης, είναι να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ εισαγωγής διατάξεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν την φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους και της εισαγωγής κινήτρων για ξένους επενδυτές και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προδιαγραφών για να εγκατασταθούν με τις οικογένειές τους στην Κύπρο.

Το κλειδί για να πετύχει η φορολογική μεταρρύθμιση είναι η διατήρηση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων κινήτρων, υποστήριξε.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή