You are here

Ι. Τιρκίδης: Δεν είναι μαγική φόρμουλα το σχέδιο ανάπτυξης

30/05/2021 06:00

Την άποψη ότι το σχέδιο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας δεν είναι μια μαγική φόρμουλα που θα λύσει όλα τα προβλήματα και θα μας απαλλάξει από τις παθογένειες που αναπτύξαμε, εκφράζει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών της Τρ. Κύπρου Ιωάννης Τιρκίδης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Τιρκίδης επισημαίνει ότι η πρόκληση που θα καθορίσει τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι η θεσμική ανοικοδόμηση και τεχνολογική αναβάθμιση, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία.       

«Αυτό που έχει σημασία είναι η δυνατότητα λήψης αποφάσεων, η αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των θεσμών, όπως το πολιτειακό πλαίσιο, το δικαστικό σύστημα, το σύστημα ασφάλειας, η λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος και των εποπτικών αρχών του. Στο τέλος-τέλος, είναι η λειτουργία και η ποιότητα της δημοκρατίας. Σε όλα αυτά η Κύπρος έχει κενά και δρόμο να καλύψει. Για όλα αυτά υπάρχουν οι δείκτες που μας δίνουν τις μετρήσεις, υπάρχουν ακόμα οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Τιρκίδη, τα περιθώρια διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας είναι περιορισμένα.

Επισημαίνει ότι στο οικονομικό κομμάτι, το ύψος του προγράμματος, δηλαδή €750 δισ. για έξι χρόνια, δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ακούγεται, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι η εκταμίευση του δε θα είναι πλήρης. 

«Αυτό γιατί όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, οι χώρες μέλη δε θα αιτηθούν ολόκληρο το μέρος του προγράμματος που αφορά δάνεια αντί χορηγίες και πιθανό η απορρόφηση των κονδυλίων να μην είναι πλήρης στο τέλος της ημέρας», επισημαίνει.

Στην περίπτωση της Κύπρου, θα αντλήσουμε κατά το μέγιστο €1.2 δισ. μέχρι το 2026, εκ των οποίων οι χορηγίες θα είναι €1 δισ.

«Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα νούμερα αυτά, τα οποία δεν είναι εξαιρετικά μεγάλα, αλλά στην πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας, που είναι η απορρόφηση των κονδυλίων, η ψήφιση και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και άλλων υποχρεώσεων που προαπαιτούνται των εκταμιεύσεων και η καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση τους με γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της. Δε θα είναι εύκολος αυτός ο δρόμος», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Τιρκίδη, το βασικό πρόβλημα του ‘μοντέλου’ της κυπριακής οικονομίας, όχι μόνο των τελευταίων χρόνων αλλά και από πολύ παλαιότερα, είναι η ανεπάρκεια και δυσλειτουργία των θεσμών.

Για τον ρυθμό ανάπτυξης, αναμένει για το 2021-22 να ανέλθει στο 3,5 με 4% αναλόγως των εξελίξεων για τον έλεγχο τα πανδημίας και την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Σημειώνει ωστόσο ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. 

«Το κλειδί στην ανάπτυξη και στην πράσινη μετάβαση θα είναι η αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων, η λειτουργία του δημόσιου τομέα και η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα και η εμβάθυνση των επενδύσεων και της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, για την οικοδόμηση των νέων υποδομών και πλαισίου λειτουργίας», επισημαίνει.

Της Γεωργίας Χαννή