You are here

Εμβολιασμοί, οικονομία και επενδυτές στο μικροσκόπιο

09/04/2021 14:59

Το τέλος της πανδημίας εξαρτάται από τρείς σημαντικούς παράγοντες, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου σε συνέντευξη στη StockWatch που θα δημοσιευθεί αύριο. Από τους βασικότερους είναι η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, προσθέτει. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, η Μάλτα φαίνεται να μας έβαλε γυαλιά στο θέμα του εμβολιασμού. Ο κ. Αγαθαγγέλου, εκφράζει την άποψη ότι θα έπρεπε να αξιοποιηθεί έγκαιρα από την κυβέρνηση το παράδειγμα χωρών που έχουν επιτύχει τους στόχους τους, χαρακτηρίζοντας εύστοχο το παράδειγμα της Μάλτας, στην οποία ήδη έχει εμβολιαστεί το 35% του πληθυσμού σε σύγκριση με 13% των εμβολιασθέντων στην Κύπρο.

Μ. Κληρίδης: Έρχονται φορολογίες

Την Κυριακή περνούμε σε μια οικονομικού περιεχομένου συνέντευξη. Μίλησε στη StockWatch ο Μάριος Κληρίδης, οικονομολόγος και πρώην τραπεζίτης. Λέει πολλά κυρίως για τη μετά την πανδημία εποχή και μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι θεωρεί πως η Πολιτεία θα αναγκαστεί να επιβάλει νέες φορολογίες.

«Εδώ θα είναι και το δύσκολο κομμάτι που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Δεν ανησυχώ τόσο για τα μέτρα όσο για τη μετά τον κορωνοϊό εποχή που θα πρέπει μέσω φορολογιών να εξισορροπήσουμε και να μειώσουμε το χρέος που μαζέψαμε για να μπορούμε να αντέξουμε οποιαδήποτε άλλη κρίση. Θα πρέπει να βάλουμε κάποιες αυξημένες φορολογίες σε εκείνους που δεν κτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την κρίση», αναφέρει.

Το 2021 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος για την οικονομία. Καλύτερος από το 2020 αλλά όχι όσο χρειάζεται και απ’ ότι περιμέναμε, αναφέρει επίσης.

Π. Μάρκου: Στις επιλογές ξένων επενδυτών η Κύπρος

Ακολουθεί τη Δευτέρα συνέντευξη με τον Πιερή Μάρκου της Deloitte Κύπρου που τον Ιούνιο αναλαμβάνει ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής.

Ο κ. Πιερή, μεταξύ άλλων, σχολιάζει την επίδραση της παύσης του προγράμματος πολιτογραφήσεων στον τομέα υπηρεσιών. Αναφέρει ότι από τα όσα έχουν λεχθεί και κυκλοφορήσει σε σχέση με τις κακές πρακτικές σε μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων, έχει πληγεί ο τομέας υπηρεσιών και η εικόνα της Κύπρου διεθνώς. Ωστόσο, εκτιμά ότι με σωστές κινήσεις και στρατηγικές πρωτοβουλίες για τον τομέα υπηρεσιών και ξένων επενδύσεων, η Κύπρος θα βρεθεί και πάλι στις επιλογές των ξένων επενδυτών.