You are here

Μ. Χαραλαμπίδης, EcommBX: Ατμομηχανή της οικονομίας το fintech

26/02/2022 06:00

Τις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, μέσω των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα, αναδεικνύει σε συνέντευξή του στη StockWatch ο CEO της EcommBX Μιχάλης Χαραλαμπίδης, χαρακτηρίζοντας τις εταιρείες fintech ως την ατμομηχανή της οικονομίας.

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρεται στην πορεία της EcommBX στο τομέα υπηρεσιών ebanking και της παροχής τεχνολογικών χρηματοοικονομικών λύσεων, σημειώνοντας ότι η εταιρεία, τα τελευταία 12 χρόνια εξελίχθηκε μαζί με την αγορά.

Επισημαίνει ότι «πλέον στην Κύπρο των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τεχνολογικό και τραπεζικό υπόβαθρο, η ατμομηχανή που τραβά όλη την οικονομία και την ανάπτυξη στον τόπο μας, είναι οι εταιρείες fintech».

Περιθώρια ρύθμισης και η «γκρίζα» εικόνα της Κύπρου

Απαντώντας σε σχέση με τα κενά ρύθμισης του κλάδου e-banking και fintech σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζει ότι στην Κύπρο υπάρχει περιθώριο αναβάθμισης του ρυθμιστικού πεδίου, υπό την καθοδήγηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρεται σε «γκρίζα» εικόνα της κυπριακής οικονομίας ως προς το εάν αποτελεί μια υγιή οικονομία, χαρακτηρίζοντας αυτή την εντύπωση, ως το νούμερο ένα πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος και το οποίο πρέπει να εξαλείψει η Κύπρος.

«Πρέπει», τονίζει, «να βάλουμε περισσότερη δύναμη στο να φτιάξουμε τη βιτρίνα της χώρας μας και την παρουσίασή της σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά πλαίσια και τους οικονομικούς θεσμούς».

«Μας βλέπουν σαν μια χώρα ψηλού κινδύνου με την οποία δεν είναι πολύ ενθουσιασμένοι να συνεργαστούν. Αυτό δυσχεραίνει πάρα πολύ το έργο μας», επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης. Την ίδια στιγμή, αναφέρεται στις κινήσεις που γίνονται για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παραμένει η έμφαση στην πολιτογράφηση

Σχολιάζοντας το νέο πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, σημείωσε ότι «σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο», ωστόσο, υποστήριξε ότι «συνεχίζουμε να δίνουμε υπερβολική έμφαση στο κομμάτι της πολιτογράφησης».

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι υπηρεσίες fintech και ebanking, επισημαίνοντας ότι όσο πιο πολύ εδραιώνονται οι εταιρείες του τομέα και μορφώνεται η αγορά, γίνονται πόλος έλξης και για παραδοσιακές κυπριακές εταιρείες.

Σε ότι αφορά τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας, σημειώνει ότι θα συνεχίσει να επενδύει στην Κύπρο και αναφέρεται στην προσδοκία της EcommBX να καταστεί η πρώτη που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των τραπεζικών υπηρεσιών σε πλήρη κλίμακα, κάτω από την ΚΤΚ, μέσα στο άμεσο, κοντινό μέλλον.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Χαμπή