You are here

Κ. Ηροδότου: Μοχλός ανάπτυξης οι ξένες επενδύσεις

07/03/2023 16:51

Οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σε χαιρετισμό του στο Ετήσιο Ναυτιλιακό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής, των Επικοινωνιών και της Τεχνολογίας (ΤΠΕ), μετέφεραν ή επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο, υποστηρίζοντας το κυπριακό ΑΕΠ και ενισχύοντας το όραμα μετατροπής της Κύπρου σε αναδυόμενο τεχνολογικό κόμβο στη Μεσόγειο. 

«Η σημασία της Κύπρου ως κόμβου ξένων επενδύσεων αντικατοπτρίζεται επίσης στον δείκτη απόδοσης του Greenfield FDI που δημιουργήθηκε από την FDI Intelligence, σύμφωνα με τον οποίο το 2021, η Κύπρος κατατάχθηκε στη 18η θέση από 84 χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον δείκτη (αναρριχήθηκε κατά 50 θέσεις σε σύγκριση με το 2020)», τόνισε.

Τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο υποστηρίχθηκε από νέο δανεισμό από τον κυπριακό τραπεζικό τομέα και από άμεσες ξένες επενδύσεις. Για παράδειγμα, είπε, σε μεγάλο βαθμό λόγω της θέσπισης νέων κινήτρων, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης μιας γρήγορης διαδικασίας για τις εισερχόμενες εταιρείες, ένας μεγάλος αριθμός ξένων εταιρειών υψηλής προστιθέμενης αξίας έχει προσελκυστεί στην Κύπρο. Αυτά τα κίνητρα προσφέρονται στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής «διεθνούς έδρας».

Αναμφίβολα, πρόσθεσε, ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ένας άλλος σημαντικός πυλώνας της οικονομικής επιτυχίας της Κύπρου.

«Η Λεμεσός, η ναυτιλιακή πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι η πατρίδα ονομάτων με επιρροή στη ναυτιλιακή βιομηχανία, που ανέβασαν τη χώρα στις κορυφαίες τάξεις του κλάδου.

Ενδεικτικά, η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων τρίτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και προετοιμάζεται για περαιτέρω ανάπτυξη. Η σημασία του κλάδου είναι εμφανής στα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών όπου κατατάσσεται στην τρίτη θέση ως προς τη συνεισφορά του στη συνολική αξία των εξαγωγών υπηρεσιών στο 19% για το 2021, μετά τους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ΤΠΕ, με συνεισφορές 32% και 23%, αντίστοιχα», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι η οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2022, σημειώνοντας σημαντική ανάπτυξη 5,6%, παρά το αρνητικό διεθνές περιβάλλον. Αυτό οφείλεται εν μέρει, σημείωσε, στην υψηλότερη από την αναμενόμενη δραστηριότητα στον τουριστικό κλάδο, στη μη εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από το ρωσικό αέριο, καθώς και στο ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας έχει πολύ περιορισμένη έκθεση στη ρωσική οικονομία και ως εκ τούτου δεν επηρεάστηκε από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι καταθέσεις πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέρχονται μόνο στο 2,17% των συνολικών καταθέσεων του κυπριακού τραπεζικού τομέα στο τέλος Ιανουαρίου 2023, ενώ τα δάνεια ανέρχονται μόνο στο 0,2% των συνολικών δανείων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου του Δεκεμβρίου 2022, η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αναμένεται στο 2,5% φέτος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ 0,5%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023 και να διαμορφωθεί στο 3,3%, από 8,1% το 2022.

Δεν τελειώνει ο αγώνας

Ο κ. Ηροδότου, σημείωσε ότι η παγκόσμια δυναμική του πληθωρισμού αντιμετωπίζεται επί του παρόντος από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά ο αγώνας απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. 

«Η νομισματική πολιτική χρησιμοποιείται με διαφορετικό ρυθμό σε διάφορες περιοχές, λόγω των διαφορών στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και άλλες πολιτικές παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, η κρατική στήριξη θα πρέπει να αποφεύγει τα οριζόντια μέτρα και αντ' αυτού να χρησιμοποιεί στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία εστιάζουν στα οικονομικά ευάλωτα, προκειμένου να υποστηρίξει την κοινωνική συνοχή, αλλά να αποφύγει την υπονόμευση των μέτρων νομισματικής πολιτικής κατά του πληθωρισμού», υπογράμμισε. 

Όσον αφορά την ευρωζώνη, η μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά από 3,5% το 2022 σε 0,5% φέτος, πριν ανακάμψει στο 1,9% το 2024 και στο 1,8% το 2025. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί, από 8,4% κατά μέσο όρο πέρυσι σε 6,3% φέτος, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται να μειωθεί από 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε 3,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Της Γεωργίας Χαννή