You are here

CTC - FWW: Στη Hermes τα κυπριακά Αεροδρόμια

16/05/2006 11:53
Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί πλέον η συμφωνία για τη διαχείριση των δύο Αεροδρομίων της Κύπρου, Λάρνακας και Πάφου, από τη Hermes Airports Ltd. Με αυτή τη συμφωνία, για περίοδο 25 ετών, με τη μέθοδο Β.Ο.Τ., η Hermes θα είναι υπεύθυνη για την ανέγερση, ανάπτυξη και λειτουργία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Η υπογραφή έγινε στο Λονδίνο την Παρασκευή, 12 Μαΐου, μεταξύ της Κυβέρνησης, εκπροσωπούμενης από τον Υπουργό Συγκοινωνιών, Χάρη Θράσου, της Hermes Airports Ltd, εκπροσωπούμενης από τον Πρόεδρό της, κ. Νίκο Κ. Σιακόλα και των Τραπεζικών Οργανισμών οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν το έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cyprus Trading Corporation Public Ltd συμμετέχει στο Κεφάλαιο της Hermes Airports Ltd με ποσοστό 11,34% και έχει ήδη καταβάλει ολόκληρο το Κεφάλαιο που της αναλογεί, με άνοιγμα ανέκκλητης Τραπεζικής Πιστωτικής Επιστολής ύψους €6.860.700 πληρωτέας την 31η Μαρτίου 2011.

Σχετικά με το λιανικό εμπόριο και στα δύο αεροδρόμια, στο σύνολό του ανατέθηκε στην Εταιρεία CTC - ARI Airports Ltd, 50% της οποίας ανήκει στις ακόλουθες: CTC (20%), Woolworth (20%) και N.K. Shacolas (Holdings) Ltd (10%).

Το υπόλοιπο 50% της Εταιρείας CTC-ARI Airports Ltd ανήκει στην Εταιρεία AerRianta International (Middle East) WLL που είναι εξειδικευμένη στον τομέα αυτό. Ως επακόλουθο, η CTC-ARI Airports Ltd, αναλαμβάνει τη διαχείριση και λειτουργία της εμπορικής αυτής δραστηριότητας και των δύο Αεροδρομίων για περίοδο 25 ετών από την 1η Ιουλίου 2006.

Όσον αφορά την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση των δύο νέων Αεροδρομίων, αρχίζει εντός των προσεχών λίγων ημερών και αναμένεται, το μεν νέο Αεροδρόμιο Πάφου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει πριν από το τέλος του 2008, το δε νέο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν το τέλος του 2009. Η συνολική δαπάνη ολοκλήρωσης και λειτουργίας των δύο νέων Αεροδρομίων μαζί με τον εξοπλισμό, έχει υπολογιστεί ότι θα ανέλθει σε περίπου €622 εκ., συμπεριλαμβανομένης και της μελλοντικής επέκτασης.

Πάντως, με σημερινή της ανακοίνωση στο ΧΑΚ οι εταιρείες CTC - FWW χαρακτηρίζουν τη τελεσφόρηση της Συμφωνίας για την ανέγερση και ανάπτυξη των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου ως ένα σημαντικό και ευτυχές επίτευγμα της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου. «Είναι το αποτέλεσμα μιας γιγαντιαίας, πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας πολλών ανθρώπων, που πιστεύεται ότι κατέληξε σε μια δίκαιη και ισοζυγισμένη συμφωνία, από την οποία μεγάλος κερδισμένος θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος αποκτά δύο μοντέρνα, υψηλού επιπέδου αεροδρόμια που θα προσφέρουν ποιοτική εξυπηρέτηση στα εκατομμύρια των τουριστών που την επισκέπτονται και στις χιλιάδες Κυπρίους ταξιδιώτες.

Όλοι οι συνεταίροι στη Hermes Airports Ltd και οι Τραπεζικοί Οργανισμοί που χρηματοδοτούν το έργο αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση που συμβάλλουν στη δημιουργία αυτού του μεγάλου έργου», αναφέρει.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι, από τη πλευρά της Hermes Airports Ltd και της CTC - ARIAirports Ltd θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει μια πλήρης, αρμονική και ομαλή συνεργασία με τους Αξιωματούχους και τους λοιπούς εργαζόμενους του Κράτους στα δύο αεροδρόμια.

Του Σωκράτη Ιωακείμ