You are here

Καταστροφική η αποξένωση ημικρατικών

05/12/2014 15:19
Η αποξένωση των ημικρατικών οργανισμών από το κράτος θα είναι καταστροφική επαναλαμβάνουν οι συντεχνίες της ΑΗΚ και καλούν το κράτος να λάβει υπόψη μελέτη που εκπόνησε το ΕΤΕΚ για το θέμα.

Σε ανακοίνωση που στάληκε στα ΜΜΕ από την ελεύθερη παγκύπρια οργάνωση προσωπικού αρχής ηλεκτρισμού στην οποία συμμετέχουν οι ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ αναφέρεται ότι το ΕΤΕΚ εκπόνησε και κοινοποίησε σε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και σε αρμόδιους φορείς της πολιτείας έκθεση του με την οποία αναδεικνύονται σοβαρά θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομίας που θα προκύψουν από πιθανή ιδιωτικοποίηση ζωτικής σημασίας οργανισμών δημοσίας ωφελείας, όπως είναι η ΑΗΚ και η Cyta.

Στην έκθεση του το ΕΤΕΚ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξετάζει τεχνοκρατικά και επεξηγεί με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τους κινδύνους και τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρουν στον τόπο τυχόν ιδιωτικοποιήσεις ουσιωδών υπηρεσιών.

«Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είμαστε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα με τον κατακτητή να αμφισβητεί την κρατική μας οντότητα και ύπαρξη και παράλληλα το Barbaros να αλωνίζει τα κυπριακά παράλια. Ελπίζουμε ότι το σήμα κινδύνου που εκπέμπει το ΕΤΕΚ να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την πολιτεία και ιδιαίτερα από τη βουλή των αντιπροσώπων την οποία και καλούμε να εμβαθύνει στο θέμα ιδιωτικοποιήσεων και να θέσει τέρμα στον κατήφορο που οδηγούμαστε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι οι οργανισμοί δημοσίας ωφελείας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του τόπου και τη χάραξη κοινωνικής πολιτικής και μια ενδεχόμενη αποξένωση τους από το κράτος θα είναι καταστροφική.

Για το «περί κρατικών οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων νόμο του 2014», οι συντεχνίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα έχει ως σκοπό «την συγκεκαλυμμένη αποκρατικοποίηση των οργανισμών δημοσίας ωφελείας και προδιαγράφει με μαθηματική ακρίβεια για αυτούς μια καταστροφική πορεία όμοια με αυτή των Κυπριακών Αερογραμμών».