You are here

Ρίσκο η αποδέσμευση κονδυλίων για CytaHellas

07/06/2012 15:33
Έντονες ανησυχίες προκαλούν στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τα ρίσκα και οι προοπτικές της CytaHellas λόγω των αντίξοων συνθηκών και της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατούν στην Ελλάδα.

Κατά την εξέταση της αποδέσμευσης των κονδυλίων για τη CytaHellas ύψους €30 εκ., της διαφήμισης του οργανισμού €11 εκ. και της Cytavision €24,2 εκ., ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Στάθης Κίττης, δήλωσε ότι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του οργανισμού εξετάζουν όλα τα σενάρια στον Ελλαδικό χώρο για να αναδιαμορφώσουν εάν χρειαστεί τους σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Κιττή, θα μελετηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας, αλλά παράλληλα εξετάζονται, είπε, και σενάρια σε περίπτωση εξόδους της από το ευρώ σε συνδυασμό με τα σχέδια της CytaHellas.

Ο πρόεδρος της Cyta, τόνισε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες η επένδυση στην Ελλάδα κινείται βάσει επιχειρηματικού πλάνου με αποτέλεσμα η CytaHellas να καταστεί κερδοφόρα το 2013.

Το αρχικό πλάνο, προβλέπεται επίσης ότι η εταιρεία θα ήταν κερδοφόρα και το 2012, ωστόσο τα εισοδήματα έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ξεκάθαρα ο κ. Κιττής επισήμανε ότι πρόκειται για κερδοφόρα επένδυση και δεν υπάρχει θέμα πώλησης της εταιρείας.

Κατά το σχεδιασμό της CytaHellas, είπε ο πρόεδρος της Cyta έγινε πολύ καλός προγραμματισμός και εξοικονομήσεις ενώ τα μέτρα που λήφθηκαν θα καταστήσουν την εταιρεία κερδοφόρα το 2013.

«Η εταιρεία», σημείωσε «βρίσκεται στο πλαίσιο σχεδίου και υπήρξε υποχώρηση των εισοδημάτων της λόγω της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «η CytaHellas βρίσκεται σε κανονική πορεία και θα καταστεί κερδοφόρα το 2013 αντί το 2012».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι βάση του επιχειρησιακού πλάνου η εταιρεία αναμενόταν να καταστεί κερδοφόρα με 220 χιλ. πελάτες νοουμένου ότι τα εισοδήματα θα ήταν τα αναμενόμενα, σημειώνοντας ότι λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα τώρα η εταιρεία για να καταστεί κερδοφόρα οι πελάτες θα πρέπει να αυξηθούν στις 300 χιλ.

Μέχρι σήμερα η CytaHellas απέκτησε 272 χιλ. πελάτες στην Ελλάδα και μέχρι το τέλος του 2012 το πελατολόγιο της θα αυξηθεί στις 310 χιλ. με τον κ. Κιττή να τονίζει ότι θα επιτευχθεί ο στόχος και θα καταστήσουν την εταιρεία κερδοφόρα.

Προβληματισμούς για τις εξελίξεις στην Ελλαδική αγορά σε συνδυασμό με τη CytaHellas, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι βάση των διαβεβαιώσεων που έλαβαν η εταιρεία θα έχει πραγματικά κέρδη το 2013.

Σύμφωνα με το βουλευτή του ΔΗΚΟ, η εταιρεία το 2011 παρουσίασε ζημίες ύψους €33 εκ. υπογραμμίζοντας ότι το 2012 ενδεχομένως να καταγραφούν πραγματικές ζημίες αλλά θα παρουσιάσει λειτουργικά κέρδη.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι την ώρα που αυξάνεται ο αριθμός των πελατών μειώνονται τα έσοδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι είπε είναι τεράστιοι, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί για την CytaHellas €140 εκ. από τα οποία τα €90 εκ. ήταν κεφαλαιουχική επένδυση, τα €50 εκ. δάνεια και τώρα ο Οργανισμός ζητά άλλα €30 εκ. για αύξηση της επένδυσης της Ελλάδας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου