You are here

Ανακάμπτουν σε θολό τοπίο οι διοργανωτές εκδηλώσεων

06/11/2021 06:00

Σε αγώνα δρόμου για να καλύψουν το 80% των γάμων, βαπτίσεων και άλλων εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν την προηγούμενη και αυτή τη χρονιά, λόγω των lockdowns και των περιοριστικών μέτρων που επέφερε η πανδημία, επιδόθηκαν τους τελευταίους μήνες οι επιχειρηματίες του κλάδου διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Αν και ο κλάδος παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη φέτος, ειδικότερα από τον Ιούνιο και έπειτα, αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν ότι το πεδίο παραμένει θολό σε ότι αφορά την επόμενη χρονιά, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο παζλ των αλλαγών στον τομέα, προστίθεται το τελευταίο διάστημα η αύξηση τιμών, κάτι που όπως υποστηρίζεται, μέχρι στιγμής δεν επηρεάζει τις κρατήσεις και τους πελάτες.

Τις μισές ακυρώσεις θα καλύψει το 2021

Μιλώντας στη StockWatch, o πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου επαγγελματιών εκδηλώσεων Κωνσταντίνος Μωσαϊκός, ιδιοκτήτης του χώρου Lemon Park, σημείωσε ότι δεν τίθεται αμφισβήτηση ότι φέτος ο τομέας δούλεψε πολύ καλυτέρα από πέρσι που λειτούργησε μόνο το Σεπτέμβριο.

«Έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να αναπληρωθεί το περσινό κενό τηρουμένων πάντα των υγειονομικών μέτρων, γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έλευσης προς την κανονικότητα», είπε.

Εξήγησε ότι φέτος «τρέχουμε να καλύψουμε το 80% των γάμων και βαφτίσεων που έχουν ακυρωθεί από πέρσι», εκφράζοντας ωστόσο την άποψη ότι «σίγουρα δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα σε ένα χρόνο», καθώς υπάρχουν και εκδηλώσεις όπως δεξιώσεις γάμων, που έχουν κλειδώσει πριν δύο χρόνια.

«Άρα» πρόσθεσε, «φέτος θα καλύψουμε μόνο το 40% των δεξιώσεων που ακυρώθηκαν πέρσι και το 2022 το άλλο 40%».

Όπως επεσήμανε ο κ. Μωσαϊκός, ένα από τα μεγάλα αρνητικά στοιχεία στην προσπάθεια είναι το δίλλημα που τίθεται στα νεαρά ζευγάρια που ετοιμάζουν το γάμο τους, για το αν οι καλεσμένοι τους θα είναι μόνο πλήρως εμβολιασμένοι, οπόταν και ο αριθμός στους εξωτερικούς χώρους αυξάνεται μέχρι 500 άτομα με δικαίωμα χορού, ακυρώνοντας την πρόσκληση τους προς εμβολιασμένους με μια δόση ή με test, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι καλεσμένοι περιορίζονται στους 350, χωρίς δικαίωμα χορού.

Μόλις 15% των προγραμματισμένων εκδηλώσεων έγιναν το 2020

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ktima Kousioumi Oriental, Κωνσταντίνος Κουσιουμής, δήλωσε στη StockWatch ότι «από τον Ιούνιο είναι εμφανής η βελτίωση στον κλάδο. Εισήλθαμε σε μια μορφή κανονικότητας».

Εξήγησε ότι το 2020 πραγματοποιήθηκε μόνο το 15% των κρατήσεων των γάμων που εκκρεμούσαν, ενώ το υπόλοιπο 85% έσπασε σε δύο κομμάτια, με το πρώτο μισό να πραγματοποιείται το 2021 και το υπόλοιπο μισό το 2022, συν τις κρατήσεις που έγιναν το 2021.

Ο κ. Κουσιουμής, επεσήμανε ότι στην αναπλήρωση μέρους των ακυρώσεων συνέβαλε η στάση της εκκλησίας που επέτρεψε την πραγματοποίηση γάμων κατά την περίοδο 14 Νοεμβρίου μέχρι 12 Δεκεμβρίου που είναι οι νηστείες των Χριστουγέννων.

Δεν καλύπτονται τα έξοδα χώρων δεξιώσεων

Η υπεύθυνη του χώρου δεξιώσεων Monte Liza στην Πάφο Λουκία Γεώργιου, μιλώντας στη StockWatch εξέφρασε δυσαρέσκεια, επισημαίνοντας πως όταν ο εξωτερικός χώρος ενός υποστατικού είναι μικρός, δεν μπορούν να φιλοξενηθούν πάνω από 150 ή 100 άτομα.

«Δυστυχώς με 150 και 100 άτομα δεν μπορείς να καλύψεις ούτε τα έξοδα της επιχείρησης και από την άλλη, η μουσική θα πρέπει να κλείσει στις 11:30 το βράδυ. Με αυτές τις συνθήκες ποιος θα κλείσει μια εκδήλωση;», διερωτήθηκε.

Σε ότι αφορά το 2022 σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες κρατήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν κλειδώσει πλήρως, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν να δουν τι θα γίνει με τις εξελίξεις της πανδημίας.

Πάντως, η κ. Γεωργίου υπέδειξε πως «εάν δεν ανοίξουμε κανονικά, ίσως και του χρόνου να μιλάμε για ακόμη μια χαμένη χρονιά».

Μειωμένες οι κρατήσεις του 2022

Σε ανάλογες επισημάνσεις προέβη σε δηλώσεις του στη StockWatch o Λουκάς Θεοδώρου, υπεύθυνος της αίθουσας δεξιώσεων Αστέρια στην Αραδίππου.

Σε σχέση με τις κρατήσεις του 2022 ο κ. Θεοδώρου επεσήμανε ότι είναι σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, ενόψει του κινδύνου να ακυρωθούν εκδηλώσεις εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας.

Υπέδειξε ότι οι ακυρώσεις έφτασαν στο 80% -  90% των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και πως με τα σημερινά δεδομένα, «ούτε τα λειτουργικά έξοδα μας δεν μπορούμε να καλύψουμε».

Τόνισε ότι «σε ένα χώρο όπου φιλοξενούσαμε 1000 έως 1200 άτομα, σήμερα φιλοξενούμε μόνο 300 μέχρι 400 άτομα, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Πως θα καλύψουμε τα έξοδα μας;», διερωτήθηκε.

Εξέφρασε παράλληλα, δυσαρέσκεια σε ότι αφορά την απόρριψη αιτήματος από τις δημοτικές αρχές, για έκπτωση στους δημοτικούς φόρους για τους 18 μήνες κατά τους οποίους η επιχείρηση βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας.

Στο κάδρο οι αυξήσεις τιμών

Στο κάδρο των νέων δεδομένων στον τομέα μπαίνει το τελευταίο διάστημα και η αύξηση του κόστους παραγωγής που σύμφωνα με την Γιώτα Καπαρή, μέλος του συνδέσμου επαγγελματιών γάμου και εκδηλώσεων, φτάνει μέχρι στιγμής στο 20-30% σε σχέση με πέρσι αλλά, απορροφάται από τους επαγγελματίες.

Η κ. Καπαρή σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της σημείωσε ότι δεν γίνονται ακυρώσεις ή αναβολές εκδηλώσεων λόγω αυξημένου κόστους.

«Ο κόσμος διψά να συνεχίσει τη ζωή του, δεν υπάρχουν αναβολές λόγω αύξησης τιμών. Οι αναβολές αφορούν συνήθως στο γλέντι, όταν σε περιπτώσεις γάμων το ζευγάρι δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι όλοι οι καλεσμένοι θα είναι εμβολιασμένοι και έτσι προτιμούν να αναβάλουν το γάμο τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο τομέας βρίσκεται σε αισθητά καλύτερο επίπεδο σε σχέση με πέρσι και εξέφρασε την ελπίδα η αύξηση του κόστους να είναι κάτι παροδικό. Επεσήμανε ότι η σεζόν των γάμων οδεύει προς ολοκλήρωση και θα επαναρχίσει την άνοιξη με πιο έντονους ρυθμούς όπως αναμένεται, εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι τότε να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό οι δραστηριότητες του κλάδου από τις αυξήσεις τιμών.

Ζωντάνεψε και η ξένη αγορά

Στην ανάκαμψη της ξένης αγοράς αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου επαγγελματιών εκδηλώσεων και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Πάφου, Μάκης Τσιάτσιος.

Μιλώντας στη StockWatch σημείωσε ότι η αγορά γάμων σε ότι αφορά ξένους, εισήλθε σε ρυθμούς κανονικότητας από τα τέλη Αύγουστου και μετά.

Πρόσθεσε ότι «μέχρι τότε υπολειτουργούσαμε με γάμους της τελευταίας στιγμής, σε επίπεδα μέχρι και κάτω του 90% των γάμων του 2020».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάτσιο, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι σήμερα, όσοι επιχειρηματίες ασχολούνται με γάμους από την ξένη αγορά είναι σχεδόν πλήρεις, καθώς οι γάμοι του 2020 μεταφέρθηκαν στο 2021, στο 2022 και στο 2023.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για το 2022, έχει ήδη προγραμματισμένους 175 γάμους, συν τη ροή κρατήσεων που αναμένεται.

Επεσήμανε ότι 90% των γάμων που γίνονται στην Κύπρο από την ξένη αγορά, είναι από τη Βρετανία, ενώ ακολουθεί η Ρωσία, το Ισραήλ, ο Λίβανος και το Ντουμπάι.

Της Ηρώς Ευθυμίου