You are here

Σχέδια για πράσινο restart στα ξενοδοχεία

24/06/2021 16:25

Την κοινή διαπίστωση ότι απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την πράσινη μετάβαση του ξενοδοχειακού τομέα, εξέφρασαν οι συμμετέχοντες σε διαδικτυακή ημερίδα, κατά την οποία παρουσιάστηκαν υφιστάμενα και αναμενόμενα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων του κλάδου.

Όπως διαπιστώθηκε, ελλείψει ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, τα ξενοδοχεία καλούνται να αντλήσουν κονδύλια και χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα και σχέδια που προκηρύσσονται από διαφορετικά υπουργεία και υπηρεσίες και οργανισμούς. 

Η διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης των κυπριακών ξενοδοχείων» διοργανώθηκε από την ΟΕΒ, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Hotels4Climate, σκοπός του οποίου είναι η διευκόλυνση μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον ξενοδοχειακό τομέα.

Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε διαδικασίες χρονοβόρες και απαιτητικές, υποστηρίζοντας πως η γραφειοκρατία επηρεάζει την άμεση χρηματοδότηση των έργων, με αποτέλεσμα η υλοποίηση ανακαινίσεων ξενοδοχείων να καθυστερεί. 

Οι λειτουργοί της ΟΕΒ Ανθή Χαραλάμπους και Παναγιώτης Καστανιάς παρουσίασαν μελέτες που αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση του ξενοδοχειακού τομέα στην Κύπρο, αναφορικά με τη χρήση ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων.

Έρχονται δύο νέα σχέδια για ξενοδοχεία

Από την πλευρά του, ο λειτουργός βιομηχανικών εφαρμογών Α’ του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Ανδρέας Λιζίδης, παρουσίασε τα σχέδια χορηγιών που «τρέχουν», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο  κ. Λιζίδης είπε ότι το υπουργείο έχει εξασφαλίσει συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους €547 εκατ. για να διαθέσει σε έργα, προγράμματα, και σχέδια χορηγιών για την περίοδο 2021-2027.

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι τετραπλάσιος σε σχέση με ποσά που έχει διαθέσει το υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια. Πρόσθεσε ότι το 61% της χρηματοδότησης αυτής, αφορά έργα πράσινης οικονομίας και το 38% αφορά στην ανταγωνιστικότητα.

Σε ότι αφορά σχέδια που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στο σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους €40 εκατ., στο πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, ύψους €35 εκατ., σε δύο προγράμματα για προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στα σχέδια για κυκλική οικονομία και στο σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων.

Ο κ. Λιζίδης αναφέρθηκε στα υφιστάμενα σχέδια, καθώς και σε δύο τα οποία δεν έχουν εξαγγελθεί ακόμα.

Συγκεκριμένα, σχέδιο προώθησης ενεργειακής απόδοσης θα εξαγγελθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, με προϋπολογισμό €40 εκατ. και σκοπό την επιχορήγηση επενδύσεων που θα γίνουν για καλύτερη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας, σε κτίρια και σε μονάδες.

Στα σκαριά βρίσκεται και σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Έχει προϋπολογισμό €40 εκατ., 5πλάσια από τον προηγούμενο προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Σχέδιο για την προώθηση ενεργειακών ελέγχων των επιχειρήσεων βρίσκεται ήδη σε ισχύ με προϋπολογισμό €200 χιλ., με τη χορηγία να αφορά στο 30% ενώ, το ανώτατο ποσό που δίδεται ανά επιχείρηση, είναι δύο χιλιάδες ευρώ.

Σε ισχύ βρίσκεται επίσης, σχέδιο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ιδία κατανάλωση. Το σχέδιο όπως αναφέρθηκε, αφορά όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Ο κ. Λιζίδης ανέφερε ακόμα ότι για την υλοποίηση των σχεδίων, το υπουργείο εφαρμόζει απλοποιημένες διαδικασίες, σημειώνοντας ότι όλες οι αιτήσεις πλέον γίνονται διαδικτυακά.

Τραπεζικά εργαλεία χρηματοδότησης ξενοδοχείων

Στην ημερίδα μίλησε ο διευθυντής του τμήματος Corporate Banking της Τράπεζας Κύπρου Ξένιος Κονομής, για τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρονται και αφορούν στην πράσινη ενέργεια στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο κ. Κονομής ανάφερε ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί την πρόκληση των επόμενων χρόνων για την Τράπεζα Κύπρου, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο κονδύλι, περίπου το 40% από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αφορά στην πράσινη μετάβαση.

Πρόσθεσε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια μέσω διαφόρων σχεδίων που έτρεξαν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η Τράπεζα χρηματοδότησε αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για ανακαίνιση τους, η οποία προϋποθέτει και την ενεργειακή αναβάθμιση τους.

«Τα τελευταία δύο χρόνια η Τράπεζα Κύπρου ως μεγαλύτερος αιμοδότης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, στο  50-60% του ξενοδοχειακού τομέα όπως υπολογίζεται, έχει βοηθήσει στην ανακαίνιση πολλών ξενοδοχείων και μετατροπή τους σε πράσινα» σημείωσε.

Ο κ. Κονομής είπε επίσης πως η τράπεζα εξετάζει την παρουσίαση «πράσινων δανείων» για επιχειρήσεις. Εξήγησε πως ως πράσινα δάνεια θεωρούνται χορηγήσεις σε τομείς όπως την ενεργειακή απόδοσης, ανακύκλωση, πρόληψη της ρύπανσης, βιώσιμο νερό και ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων.

«Υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε και ελπίζουμε ότι με τα νέα σχέδια τα κυβερνητικά να μειωθεί λίγο η γραφειοκρατία ώστε σε συνδυασμό με τα τραπεζικά δάνεια να μετατρέψουμε μεγάλο μέρος της ξενοδοχειακό τομέα σε μια πράσινη βιομηχανία», είπε.

Σε σχέση με απαντήσεις ξενοδόχων ότι οι τράπεζες δεν έχουν τεχνοκράτες που αξιοποιούν την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά τη διάρκεια έγκρισης δανείων, είπε πως η τράπεζα συνεργάζεται με εξειδικευμένους οίκους για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων σχεδίων. Σημείωσε όμως ότι τα δάνεια αξιολογούνται στη βάση του ρίσκου του κάθε πελάτη.

Eρευνα του European Travel Commission

Χαιρετισμό στην ημερίδα απεύθυνε ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου, ο οποίος είπε ότι η πανδημία και οι προκλήσεις που αυτή επέφερε στον ξενοδοχειακό τομέα δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον στόχο του να κτίσουμε για το αύριο.

«Είναι εύλογο ότι οι άμεσες προκλήσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο περιλαμβάνουν την ανάγκη γα διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας της μείωσης των εσόδων, της έλλειψης ρευστότητας και της μεταβαλλόμενης ταξιδιωτικής συμπεριφοράς. Ωστόσο άποψή μου είναι ότι θα ήταν λάθος τακτικής να μας αποπροσανατολίσει η κρίση και μην αδράξουμε την ευκαιρία τώρα για να κτίσουμε για το αύριο», ανέφερε ο κ. Αντωνίου προσφωνώντας διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: “Χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης των κυπριακών ξενοδοχείων” στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Hotels4Climate.
 
Ο κ. Αντωνίου είπε πως η ΟΕΒ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα της πράσινης μετάβασης, προσθέτοντας ότι το έργο Hotels4Climate, περιλαμβάνει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του ξένου τομέα σε Κύπρο και Ελλάδα για εξοικονόμηση ενέργειας, εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, προώθηση βέλτιστων πρακτικών.
 Υπενθύμισε ότι ο εθνικός στόχος της Κύπρου για μείωση εκπομπών μέχρι το 2030 ανέρχεται στο 24%, παρόλα αυτά το ποσοστό ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς ο ευρωπαϊκός στόχος έχει αυξηθεί από το 40% στο 55% μέχρι το 2030.
 
«Για την επίτευξη των στόχων χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από όλες τις χώρες σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου. Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα του European Travel Commission, η οποία κατέδειξε ότι το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ταξιδιωτών δήλωσαν ότι θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να πετύχουν μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα του ταξιδιού τους.

 

 

Ε.Χ.