You are here

Αβέρωφ Νεοφύτου: Δημοσιονομικό ολίσθημα θα οδηγήσει στα junk

02/04/2020 07:05

Ενδεχόμενο δημοσιονομικό ολίσθημα θα οδηγήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε υποβάθμιση και στην κατηγορία «σκουπίδια» εάν δεν γίνει η κατάλληλη δημοσιονομική διαχείριση, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επιμένοντας στην κυβερνητική πρόταση για εγγύηση δανείων.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος τονίζει ότι αν παραταθεί η υγειονομική κρίση, η χώρα θα χρειαστεί να προβεί σε δανεισμό ύψους €3 δισ. καθώς η κυβέρνηση ίσως υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να εξαγγείλει και δεύτερο έκτακτο πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

«Δεν κινδυνολογώ» τονίζει ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος, σχολίασε στη StockWatch την απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην προέλθει η εγγυημένη από το κράτος ρευστότητα των €2 δισ. από τις τράπεζες, αλλά το κράτος να διοχετεύσει τη ρευστότητα που το ίδιο θα δανειστεί από τις τράπεζες απευθείας στις επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζόμενους.

«Δεν μπορεί το κράτος να αντικαταστήσει τις τράπεζες. Δεν είναι ρόλος του. Δεν έχει τους μηχανισμούς. Δεν έχει την τεχνογνωσία που χρειάζεται να διαχειριστεί δάνεια σε χιλιάδες επιχειρήσεις», παρατηρεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Με τι κριτήρια θα παραχωρήσουμε τα €2 δισ. στις επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζόμενους;», διερωτάται. 

«Που ξέρει το κράτος πόσα δάνεια έχουν συνάψει οι επιχειρήσεις; Πως θα γνωρίζει το κράτος αν θα είναι βιώσιμες ή φερέγγυες οι επιχειρήσεις αφού δεν θα έχουν γνώση του ιστορικού τους; Ποια υπηρεσία θα κάνει την αξιολόγηση ή θέλουμε αυτή τη διαδικασία να την αναλάβει η επιτροπή οικονομικών της βουλής; Τελικά τι θέλει η αντιπολίτευση; Να μοιράζουμε επιταγές υπό τα βλέμματα των οίκων αξιολόγησης;».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα έχει στη διάθεση του όλους τους μηχανισμούς και την τεχνογνωσία να διαχειριστεί επαρκώς τα εγγυημένα από το κράτος €2 δισ. προς τις επιχειρήσεις.

Σημειώνει ότι οι τράπεζες θα έχουν ακόμη ένα επιπρόσθετο λόγο να διαχειριστούν και να ελέγχουν, μετά την κρίση, την αποπληρωμή των δανείων αυτών καθώς, «το κράτος, εγγυάται μόνο το 70% της χρηματοδότησης ενώ, το υπόλοιπο 30% θα αποτελεί ρίσκο των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

«Δηλαδή, θέλουμε το κράτος μετά από κάποια χρόνια να αναζητεί επενδυτικά ταμεία για να πωλήσει κόκκινα δάνεια;», διερωτήθηκε ο κ.Νεοφύτου.

Υποστήριξε ότι αν το κράτος δανειστεί από τις τράπεζες τα €2 δισ., όπως εισηγείται η αντιπολίτευση, αυτά θα επιμετρήσουν στο δημόσιο χρέος σε αντίθεση, όπως είπε, αν προέλθουν από το τραπεζικό σύστημα.

 «Θα χρειαστούμε δανεισμό ύψους €3 δισ.»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να παρατηθεί η υγειονομική κρίση μέχρι και το καλοκαίρι, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος εκτίμησε ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποχρεωθεί να συνάψει δάνεια.

«Χωρίς να θέλω να είμαι μάντης κακών, με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα, ίσως να εξέλθουμε της υγειονομικής κρίσης μετά τον προσεχή Ιούνιο», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα αναπόφευκτα θα αποταθεί στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.

«Είναι όμως εφικτό κάτι τέτοιο κάτω από τις συνθήκες που βιώνουν σήμερα όλες σχεδόν οι οικονομίες παγκοσμίως;», διερωτήθηκε. 

«Τα τεχνοκρατικά επιτελεία του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι αν η κρίση έχει χρονικό βάθος μέχρι τέλος του έτους, τότε τα κρατικά ταμεία θα χρειαστούν μία ενίσχυση της τάξης των €3 δισ. για να καλύψουν τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση», είπε, «απέδειξε ότι με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις που έλαβε, έχει την πολιτική βούληση να εξετάσει και τη λήψη και δεύτερου έκτακτου πακέτου στήριξης της οικονομίας της χώρας και να προσφέρει ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις για να μην προκύψουν απολύσεις».

Τόνισε ότι η χρηματοδότηση που ενδεχομένως να παράσχει προς τα κράτη μέλη της η ΕΕ αναλογεί για την Κύπρο μόνο €45 εκ.

«Θα είναι φτωχή μία τέτοια οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος προσβλέπει στη σύνοδο του Eurogroup που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 7 Απριλίου.

Η Financial Times έγραψε χθες επικαλούμενη έγγραφο της Κομισιόν πως οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προτείνουν τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που πλήττονται από την πανδημία.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που έχει ήδη κινητοποιήσει περίπου €40 δισ. ως χρηματοδότηση στα κράτη μέλη, προωθεί νέα χρηματοδότηση με εγγυήσεις ύψους €25 δισ. οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για να ενεργοποιήσει €200 δισ. πρόσθετης ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Του Λεύκου Χρίστου