You are here

Στ. Ζένιος: Να προετοιμαστούμε για να πληρώσουμε τα μέτρα

27/03/2020 07:05

Ορθά χαρακτηρίζουν τα μέτρα που εξήγγειλαν χθες κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα οι οικονομολόγοι, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να προετοιμαστεί το κράτος αλλά και οι τράπεζες για το πως θα τα πληρώσουν.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι παρόμοια με αυτά που εισηγήθηκαν προ ημερών στη StockWatch οι δύο καθηγητές του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Σταύρος Ζένιος (αναστολή δόσεων) και Ανδρέας Μιλιδώνης (κορωνοδάνεια).

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος αναφέρει στη StockWatch ότι είναι «πάρα πολύ θετικό να βλέπουμε συντονισμό μεταξύ ΚΤΚ και Υπουργείου Οικονομικών.  Aυτή η κρίση απαιτεί άμεσα και δυνατά μέτρα και από τους δύο».

«Η καθυστέρηση καταβολής δόσεων δανείων για 9 μήνες, όπως είχα εισηγηθεί εδώ και μια βδομάδα, είναι ένα απλό και οριζόντιο μέτρο. Τονώνει με ρευστότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο υπήρχε κάτι στην αρχική μου πρόταση που δεν το έχω δει να υιοθετείται. Δηλαδή, τα δάνεια πρέπει να παραταθούν για εννέα μήνες, χωρίς επιβάρυνση για τις καθυστερήσεις εννοείται».

«Πολύ φοβάμαι ότι αν οι τράπεζες καταγράψουν σημαντικές ζημιές τώρα δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν το οικονομικό σοκ μετά το τέλος της πανδημίας. Πολύ πιθανόν να έχουμε τραπεζική κρίση σε ένα χρόνο αν δεν προνοήσουμε από τώρα», τονίζει.

Ο κ. Ζένιος χαρακτηρίζει επίσης σωστές τις παραμέτρους για τα κορωνοδάνεια που θα βοηθήσουν ακριβώς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους να επιβιώσουν τη δύσκολη περίοδο.

«Το ζητούμενο είναι το προσωρινό σοκ στην παραγωγή να μην οδηγήσει σε απώλεια παραγωγικής ικανότητας με πτωχεύσεις και απολύσεις. Διατηρούμε τις επιχειρήσεις εν ζωή και τους εργοδοτούμενους στο μισθολόγιο και αναμένουμε το τέλος της πανδημίας. Αλλά και εδώ έχει μια επιφύλαξη, πως βεβαιωνόμαστε ότι αν μια επιχείρηση επιβιώσει θα πληρώσει το κορωνοδάνειο, αν αυτό είναι εγγυημένο από την κυβέρνηση χωρίς εξασφαλίσεις». 

«Και οι δύο επιφυλάξεις μου έχουν να κάνουν με την ‘επόμενη μέρα’. Σωστά τα μέτρα σήμερα και τολμηρά, αλλά να προετοιμαζόμαστε πως να τα πληρώσουμε.  Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλα περιθώρια δανεισμού, με χρέος 100% του ΑΕΠ», τονίζει.

«Συγχαρητήρια στον υπουργό οικονομικών και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τα αντανακλαστικά τους και για τα επιπρόσθετα και βελτιωμένα μέτρα που ανακοίνωσαν σήμερα. Ελπίζω ότι η βουλή θα φερθεί εξίσου υπεύθυνα και θα υπερψηφίσει τα μέτρα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα λογιστικής και χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης.

«Στην οικονομία ο χρόνος είναι χρήμα, και στην περίπτωση κρίσης, η καθυστέρηση είναι κόστος. Είναι προτιμότερο να αντιδράσουμε γρήγορα παρά 100% στοχευμένα», τονίζει.

Αναφέρει ότι το πρώτο μέτρο (αναβολή δόσεων), ιδιαίτερα μετά τα ενθαρρυντικά νέα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, θα βοηθήσει δανειολήπτες να διοχετεύσουν την όποια ρευστότητα έχουν σε άλλες άμεσες υποχρεώσεις.

Για το δεύτερο σημείο (#κορωνοδάνεια), είναι πολύ σημαντικό το ότι έχει μπει όρος να ΜΗΝ απολυθεί κόσμος για τους επόμενους 6 μήνες. Στόχος είναι η οικονομία να επαναλειτουργήσει τις μηχανές της 100% μόλις υποχωρήσει η πανδημία. O κ. Μιλιδώνης σημειώνει ότι τα κορωνοδάνεια χρειάζονται για να αποτρέψουμε ένα αναμενόμενο βραχυπρόθεσμο σοκ από το να μετατραπεί σε μια μόνιμη ζημιά για τη οικονομία.   

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες αναστολή δόσεων για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αυτοτελώς εργαζόμενους και παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων μέχρι €2 δισ. για στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Οι δύο ρυθμίσεις αποφασίστηκαν από το υπουργικό συμβούλιο και προωθούνται στη βουλή για ψήφιση.  Οι νομοθεσίες θα δίνουν στον υπουργό οικονομικών το δικαίωμα να εκδίδει διατάγματα για ρύθμιση των ουσιωδών όρων των νομοθεσιών.

Της Γεωργίας Χαννή