You are here

Άγνοια δηλώνει ο Ορφανίδης

10/02/2011 17:36
Άγνοια εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης όταν ρωτήθηκε το μεσημέρι να σχολιάσει δημοσιεύματα που τον φέρουν να είναι μεταξύ των υποψηφίων για τη διαδοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Με παραξενεύει μια τέτοια ερώτηση διότι ο πρόεδρος Τρισέ είναι εκεί και θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Δεν είναι παραγωγικό να γίνονται συζητήσεις για τη διαδοχή του εξαίρετου προέδρου της ΕΚΤ», περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δηλώσεις Ορφανίδη έγιναν μετά το πέρας της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας με κύριο ομιλητή τον ίδιο. Ο κ. Ορφανίδης επανέλαβε εμφαντικά τις ανησυχίες του σε σχέση με τις διαδοχικές υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομία τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης το συντομότερο δυνατόν. Επισήμανε ότι όσο πιο γρήγορα επιλυθούν τα διαχρονικά προβλήματα της οικονομίας τόσο πιο γρήγορα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη της η κυπριακή οικονομία προς αποφυγή νέων υποβαθμίσεων.

Ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι η επισήμανση για λήψη άμεσων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει την κυπριακή οικονομία σε αρνητικό ορίζοντα για υποβάθμιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στην πρόσφατη έκθεση της έχει υποδείξει στην Κύπρο ότι χρειάζεται να λάβει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα λόγω των χρόνιων προβλημάτων τα οποία έχουν γίνει πιο έντονα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε, ότι το πρωί είχε συζήτηση με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο με στόχο να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «τους εκπροσώπους του IMF τους απασχολούν τα δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία γι’ αυτό δίνουν έμφαση στην ενημέρωση που ζητούν στα χρόνια προβλήματα της οικονομίας όπως είναι για παράδειγμα το συνταξιοδοτικό το οποίο θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για τη μακροπρόθεσμη πορεία των δημοσιονομικών».

Κληθείς επίσης να απαντήσει κατά πόσο η αύξηση των τιμών πρώτων υλών θα επηρεάσει τον καθορισμό των επιτοκίων τον επόμενο χρόνο εξέφρασε την εκτίμηση, ότι «η αύξηση των τιμών δεν θα επηρεάσει την προοπτική για σταθερότητα των τιμών στα επόμενα 1-2 χρόνια, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και καθοριστικό για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης»

Πρόσθεσε επίσης ότι παρακολουθούνται οι εξελίξεις και είναι έτοιμοι να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα νομισματικής πολιτικής έτσι ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών στο ευρωσύστημα που παραμένει και θα παραμείνει ο πρωταρχικός στόχος.

Της Ηρώς Ευθυμίου