You are here

Δ. Ταξιτάρης: Στο ραντάρ ξένων επενδυτών η Κύπρος

13/08/2022 06:00

Η χώρα βρίσκεται στο ραντάρ ξένων επενδυτών που την εκλαμβάνουν ως πιθανή βάση για να εγκαθιδρύσουν εργασίες και να δραστηριοποιηθούν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΫ), Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος και Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), αναφέρει ο Chief Executive Officer του Ομίλου MAP S.Platis Δημήτρης Ταξιτάρης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρει ότι δεδομένων των προκλήσεων αλλά και του ότι το προηγούμενο μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν σχεδόν αποκλειστικά στα φορολογικά πλεονεκτήματα θεωρείται ξεπερασμένο, πρέπει η πολιτεία μέσω δράσεων και άλλων κινήτρων να υποβοηθήσει τον χρηματοοικονομικό τομέα έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα πιθανά οφέλη για τον τόπο.

«Η νέα κατάσταση πραγμάτων, αν και ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί, δημιουργεί νέες προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία. Ως Κύπρος θα ήταν χρήσιμο να προσφέρουμε αναβαθμισμένο πακέτο κινήτρων σε εποπτευόμενες επιχειρήσεις και επενδυτικά ταμεία, για τα οποία καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Ήδη καταγράφονται τέτοιες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς πολιτείας», τονίζει.

Παράλληλα, προσθέτει, «θα πρέπει να θωρακίσουμε τις εποπτικές αρχές, ποιοτικά και ποσοτικά, δεδομένου ότι το επικαιροποιημένο επενδυτικό πλαίσιο που φροντίσαμε να διαθέτουμε αποτελεί ισχυρό κίνητρο για μεγάλους επενδυτές και οργανισμούς με διεθνή παρουσία».

Χρόνος λήψης απόφασης

Σύμφωνα με τον κ. Ταξιτάρη, ένα βασικό κριτήριο που πολλοί διεθνείς επενδυτές αξιολογούν κατά τη λήψη της απόφασης για δημιουργία παρουσίας σε ένα προορισμό είναι ο χρόνος που απαιτείται από την απόφαση μέχρι τη δραστηριοποίηση.

«Η πολιτεία, θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη συνεχή ενίσχυση των εποπτικών αρχών ως επένδυση που θα αποφέρει καρπούς στο μέλλον και όχι ως κόστος», υπογραμμίζει.

Εκτιμά ότι αν κατορθώσουμε να συνδυάσουμε την ενίσχυση των εποπτικών αρχών, τα στοχευμένα κίνητρα και την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών που διαθέτουμε (σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό), τότε όχι μόνο θα απορροφήσουμε τους κραδασμούς της παγκόσμιας κρίσης, αλλά θα ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και λιγότερη αβεβαιότητα.

Στη συνέντευξή του, αναφέρεται ακόμη σε κάποιες σημαντικές νέες οδηγίες ή κανονισμούς που αναμένεται να εφαρμοστούν τα επόμενα έτη σε τοπικό ή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την οικονομία, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ασφαλώς η ενεργειακή κρίση, η οποία μαζί με τις πληθωριστικές πιέσεις, καλλιεργεί σε ένα βαθμό κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Για τα επιτόκια, σημειώνει ότι στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα και δεδομένης της ανάγκης να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων είναι μονόδρομος, θεωρώντας ότι είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε το αυξανόμενο βάρος.

Για τη σημερινή κρίση, σημειώνει ότι είναι αποτέλεσμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου κυρίως και της πανδημίας η οποία πλήττει οριζόντια όλη την Ευρώπη, για αυτό και αναζητούνται ολιστικές θεραπείες.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή